Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu, BBC Türkçe'ye gündeme dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

Erken seçim hakkında açıklama yapan Kılıçdaroğlu, bütün CHP örgütlerine "yarın seçim olacakmış gibi çalışın talimatı" verdiğini söyledi. Erken seçim ihtimalinin olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Davutoğlu erken seçim istemek ihanettir diyor. Ne kadar güvenilir bu sözlere bilemiyoruz" dedi.

,"KENDİ KİMLİĞİMİZLE SEÇİME GİRECEĞİZ"

"Erken seçim ihtimalinde CHP, HDP ile ittifak yapar mı?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Hayır" yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu, "Biz CHP olarak bağımsız, kendi kimliğimizle seçimlere girmek istiyoruz" ifadesini kullandı.

"YÜZDE 1 OLAN PARTİ BİLE PARLAMENTODA OLMASI GEREKİR"

Kılıçdaroğlu açıklamasının devamında şunları söyledi: "Bizim görüşümüz darbe hukukunun Türkiye’den kaldırılması, yüzde 10 barajının ya 3-5 gibi makul bir düzeye indirilmesi ya da tamamen kaldırılması. CHP olarak biz defalarca ifade ettik, yüzde 1 oy alan partinin dahi parlamentoda temsilcisi olması gerekir. Parlamento olarak biz bunu yapabilirsek o zaman milli irade parlamentoya sağlıklı bir şekilde yansıyacaktır. Ama görünen tablo AKP seçim barajının indirilmesi konusnda adım atacağız dedi ama gelmedi. Gelirse destek veririz, çok mutlu oluruz."

"İSTİFA ETMEYİ DÜŞÜNMEDİM"

İstifa çağrılarına ilişkin sorulan bir soruya Kılıçdaroğlu, "Yo, hayır. İstifa etmeyi düşünmedim. Ama bizim partimiz demokrasinin en güzel şekilde yaşandığı partidir. Elbette ki bir genel başkan ben hayatımın sonuna kadar genel başkanlık yapacağım diye bir arayış içinde olamaz ve olmamalıdır da. Genç dinamik başkan adayları çıkmalı, onların önünü açmalı, onları teşvik etmelidir. Benim düşüncem bu" yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu, CHP'nin içinde desteklediği isimlerin olduğunu belirtti.

"BİLDİRGEMİZ DİĞER 3 PARTİ TARAFINDAN KOPYALANDI"

Deniz Baykal'ın açıklamaları hakkında değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, parti içindeki direnişin çok güçlü olmadığını belirtti. Kılıçdaroğlu, "Yo, hayır. CHP sürekli yeniliklere açık bir partidir. O kadar ki bizim son seçim bildirgemiz diğer üç parti tarafından kopyalandı. Bu bizim hem ülkenin sorunlarına ne kadar hakim olduğumuzu, halk tarafından da kabul edildiğini gösteriyor." dedi.

DENİZ BAYKAL, CHP'DEN İHRAÇ EDİLECEK Mİ?

Baykal'ın ihraç edilmesi iddiaları hakkında da konuşan Kılıçdaroğlu, "Doğru bulmuyorum. İnsanların düşüncelerini açıklamaları, hem demokrasiye inanacaksınız hem de insanlar düşüncelerini açıkladılar diye alıp partinin dışına çıkaracaksınız, bunları doğru bulmuyorum. O zaman siz demokrat olamazsınız" ifadesini kullandı.

"BİZ BİR AKP DEVLETİYLE MÜCADELE EDİYORUZ"

Açıklamasının devamında "CHP ne yapacak?" sorusuna Kılıçdaroğlu şu yanıtı verdi:
"Biz bir siyasal partiyle mücadele etmiyoruz. Biz bir AKP devletiyle mücadele ediyoruz. Batı’daki gibi bir demokratik düzen şu anda yok. Bir İngiltere, Fransa, Almanya’daki gibi demokratik bir düzen Türkiye’de işlemiyor. Yargı yok Türkiye'de. Siyasi otoritenin emrinde bir yargı var. Özgür medya yok Türkiye’de. Ağırlıklı olarak devletin televizyonu dahil olmak üzere AKP'ye hizmet eden bir medya var. İktidarı eleştiren kişiler -dokunulmazlıkları yoksa- hemen yakalanıp hapse atılıyor, cezalara muhatap oluyor. Biz normal bir demokratik düzen içinde muhalefet yapıyor muyuz? Hayır. Biz olağanüstü koşullarda muhalefet yapıyoruz. Eğer demokrasi bu ülkede işleyebilseydi 700’ün üzerinde insan hayatını kaybetti bir tek siyasal sorumlu bile yok. Ahlaki değerlerin, etik değerlerin sıfırlandığı bir Türkiye’den bahsediyoruz. En kolay suçlanan parti hangisi? CHP. En kolay suçlanan parti.

Siz sanıyorsunuz ki Türkiye’de bir demokrasi var, Türkiye’de AKP gibi bir siyasal parti, bir hükümet var ve neden etkili mücadele etmiyorsunuz? Biz azınlık hükümetine bile razı olduk. Sayın Bahçeli, evet biz azınlık hükümetine destek vereceğiz açıklaması yapsaydı, bugün farklı bir Türkiye vardı. Bizim dört aylık hükümetimizde, AKP diye bir parti kalmayacaktı. Ama bu mevcut koşullar dahilinde dahi CHP’nin iktidara gelebilme olasılığı her zaman var. İyi bir çalışmayla, iyi örgüt yapısıyla iktidar şansımız her zaman var."

Editör: Wan Haber