Wan Haber Merkezi

Kendisine Van'da ilin sorunlarının yer aldığı bir dosya takdim edilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti kurmaylarını da harekete geçirdi. İlk olarak Kent ve ülke için büyük öneme sahip olan Van Gölü için harekete geçen ve meclise kanun teklifi veren CHP şimdi ise  'Vergi Terkini, TOKİ ödemeleri, Van ve Erciş’teki kentsel dönüşüm Hakkında soru önergesini meclise sundu.

Cumhuriyet Halk Partisi Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, Van için genel merkez nezdinde girişimlerinin sonuç vermeye başladığını söyledi. CHP heyetinin bugüne kadar Van ziyaretinin en geniş katılımlısını geçtiğimiz kısa bir süre önce gerçekleştirdiğine atıf yapan İl Başkanı Kurukcu; "Burada Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu'na Van'ın sorunlarını konu edinen bir dosya sunduk. Kendileri de gerekenlerin yapılacağını söylemişti. İlk olarak Van Gölü hakkında meclise kanun teklifi sunan CHP Şimdi de ikinci olarak 'Vergi Terkini, TOKİ ödemeleri, Van ve Erciş’teki kentsel dönüşüm Hakkında soru önergesini meclise sundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Van depreminin ardından büyük ekonomik kayıplar oluştuğunu ve vergi erteleme uygulamalarının çözüm getirmediğini belirterek, “Marmara Depremi’nden sonra yapıldığı gibi Van’da da vergi terki yoluna gidilecek midir?” diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Başbakan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, depremde ağır kayıplar yaşayan Van’daki yurttaşların vergi borçlarını TBMM gündemine taşıdı.  Van’da 23.10.2011 ve 9.11.2011 tarihlerinde yaşanan depremlerde, 644 yurttaşımız yaşamını yitirmiş, çok sayıda bina yıkıldığını ve hasar gördüğünü hatırlatan Budak, depremin ardından vergi ve prim borçları ertelendiğini ancak bunun çözüm getirmediğini kaydetti.

Budak, “Yurttaşlar, Marmara Depremi’nde olduğu gibi terkin yoluna gidilmesini beklemektedir. Ayrıca depremin ardından Erciş’te pek çok nokta ‘kentsel dönüşüm alanı’ ilan edilmiş ancak hiçbir adım atılmamıştır. Yurttaşlar taşınmazları ile ilgili hiçbir işlem yapamamaktadır ve taşınmazların değeri sıfırlanmış durumdadır” dedi.

ERTELEME DEĞİL TERKİN

Van Depremi’nden sonra getirilen vergi erteleme olanağı kapsamında, deprem öncesi ve deprem sonrası olmak üzere ertelenen verginin toplam büyüklüğü konusunda bilgi isteyen Budak, “Van’da bu kapsamda kaç mükellefin ne kadar borcu vardır? Marmara Depremi’nden sonra 4731 sayılı Yasa ile getirilen vergi terkini uygulaması, Van Depremi sonrasında neden uygulanmamıştır? Bu konuda bir çalışma yapılacak mıdır? Van ekonomisindeki durgunluk da dikkate alınarak, erteleme ya da yapılandırma adımları yerine deprem dönemine ilişkin vergilerin terkini sağlanacak mıdır?” diye sordu.

ERCİŞ KENTSEL DÖNÜŞÜM MAĞDURU

Erciş’teki kentsel dönüşüm uygulamasının yarattığını sıkıntıları da göndeme getiren Budak, Başbakan’a şu soruları yöneltti: “Erciş’te kentsel dönüşüm alanı ilan edilen alanların büyüklüğü ne kadardır? Bu alanlarda mülkiyet sahibi yurttaş sayısı nedir?

Erciş’teki kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bugüne kadar hangi adımlar atılmıştır? Kaç konut veya işyeri yapılarak, hak sahiplerine teslim edilmiştir? Yaklaşık 4 yıldır hiçbir adım atılmadığı doğru mudur? Taşınmazlar üzerindeki mülkiyet haklarını kullanamayan yurttaşların zararları nasıl ve ne zaman giderilecektir?”

CHP VAN İL BAŞKANI MEHMET KURUKCU; CHP VAN’I SAHİPSİZ BIRAKMAYACAK

Konuya ilişkin bir açıklama yapan CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu Van’ın önemli sorunlarını Meclise taşımaya devam edeceklerini sorunların çözülünceye kadar takipçisi olacaklarını kaydetti.

Editör: Wan Haber