Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Uşak Merkez İlçe Başkanı Avukat Filiz Bilen, su faturalarındaki katı atak bedelinin iptali için Manisa Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurduklarını bildirdi.
CHP Merkez İlçe Bakanı Avukat Filiz Bilen, Uşak Belediyesi'nin vatandaşlardan su faturaları aracılığıyla "katı atık toplama ve taşıma bedeli" almasının yasal olmadığını iddia etti. Uygulamanın iptali için Manisa Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuru yaptıklarını belirten Bilen, "Sosyal devletin gereğinin kamu hizmetinin bir bedel karşılığı olmaksızın sağlanmasıdır. Bu uygulama kamu hizmeti yapan belediyeleri bir ticari işletmeye çevirirken vatandaş müşteriye dönüşecektir" iddiasında bulundu.
Belediyenin vatandaşlardan çevre temizlik vergisi ile bazı hizmetlerin bedelini tahsil ettiğini ve buna ek olarak katı atık yönetim sistemi adı altında bir bedelin su faturaları aracılığıyla toplanmasının yasal olmadığını öne süren CHP Merkez İlçe Başkanı Filiz Bilen, "Bu bedeli ödeyemeyen vatandaşların aynı zamanda suyunun kesileceği anlamına geliyor. Bu da vatandaşın suya erişim hakkını ortadan kaldırmaktadır. Anayasa'nın 17.ve 56.maddeleri ile güvence altına alınan yaşama hakkı ve sağlıklı çevrede yaşama hakkı ortadan kaldırılmaktadır. Belediyeler bu tür uygulamaları kendilerine gelir kapısı olarak görmektedir" dedi.
Sadece katı atık ücretlerinin dışında kaçak kullanım bedelinin elektrik faturalarına yansıtılmasının da haksız bir uygulama olduğunu da savunan Filiz Bilen, "Telefon faturalarında sabit ücret ve diğer kalemlere ve pek çok tüketim maddesine konan dolaylı ve dolaysız yüksek vergiler vatandaşın omzuna binmiştir. Diğer yandan halka hizmet vermek üzere seçimle iş başına gelen belediye yönetimleri yasaların pasif uygulayıcısı olmamalıdır. Yasaların oluşumunda gerekli eleştirileri yapabilmeli, hatta mevcut yasal düzenlemeler içinde dahi vatandaş lehine çözümler üretebilmelidir. Bazı uygulamalarda vatandaşa katı atık getirmesi karşılığında bir bedel ödeniyorken zaten çöp vergisi su faturası yoluyla alınıyorken tekrar ek bir bedelin alınmasının mantığı yoktur. Bu nedenle iptali için Manisa idare mahkemesi'ne müracaat ettik" dedi.
(KY-İK)

06.02.2013 13:44:50 TSI

Editör: Wan Haber