CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yeni anayasa teklifinin ikinci tur görüşmeleri öncesinde yaklaşık 45 dakika görüştü. Çıkışta konuşan Kılıçdaroğlu, "MHP Türk demokrasi tarihinin çok önemli bir partisidir. Bugünlerde benim görüşmeye ihtiyacım vardı. Lütfedip kabul ettiler. Anayasa değişikliği ile ilgili kaygılarımı kendileriyle paylaştım, çok teşekkür ederim" dedi.

İki lider baş başa yaptıkları görüşme sonrasında birlikte kameraların karşısına geçti. Ancak sadece Kılıçdaroğlu, çok kısa bir açıklama yaptı. 

Kılıçdaroğlu, "MHP Türk demokrasi tarihinin çok önemli bir partisidir. Bugünlerde benim görüşmeye ihtiyacım vardı. Lütfedip kabul ettiler. Anayasa değişikliği ile ilgili kaygılarımı kendileriyle paylaştım, çok teşekkür ederim" dedi. 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise sorulara yanıt vermedi, "Genel Başkanım gereğini söylediler" demekle yetindi.

Kılıçdaroğlu'nun sürpriz hamlesi

AK Parti ile MHP’nin üzerinde uzlaştığı Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin Anayasa değişiklik paketinin Meclis Genel Kurulundaki görüşmeleri bir haftada tamamlandı. Kimi zaman gergin bir atmosferde geçen görüşmeler sonrasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sürpriz bir hamle ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den randevu istemişti.

MHP lideri, Kılıçdaroğlu’nun görüşme talebini kabul etti, randevu verdi. Ancak hemen sonrasında Anayasa çalışmaları ile ilgili attığı tweetlerde CHP’yi sert sözlerle hedef aldı. 

Bahçeli ne demişti?

MHP lideri, CHP’nin milletten ümidini kestiğini, milli iradeye çıkan yolları tıkamak ve hatta kullanılamaz hale getirmek için olmadık yollara saptığını savundu. Hatta CHP’nin yanında bir “kaos ittifakı” ile hareket ettiğini söylemişti.

“TBMM’nde yaşanan kürsü işgalleri, kavga sahneleri, ucuz oyunlar, isnat ve iftiraya varan siyasi söylemler muhataplarını mahcup edecektir. Milli Mücadele’de destan yazan aziz Türk milletine nasıl ve hangi tür hükümet etme sistemini tercih ettiğini sormanın neresi yanlıştır? Fiili durumdan şikâyetçi olup da bunun önlenmesi ve örselenmesi konusunda felç geçirmiş gibi hareketsiz duranlar ne anlatmaktadır? CHP ve yanında hizalanmış kaos ittifakı akla hayale gelmedik senaryolarla milletin kaderine sahip çıkma hakkını gasp etmeye kalkıştılar.”

“Sarayda oda kapma değil”

Randevuyu verdikten hemen birkaç saat sonra yapılan bu açıklamalar gözleri CHP’ye çevirmiş, “Acaba Kılıçdaroğlu görüşmekten vazgeçecek mi?” sorusu akıllara gelmişti. Ancak Kemal Kılıçdaroğlu, kendisine yöneltilen bu soruya, “Söz konusu vatansa gerisi teferruattır” yanıtını vermişti. Kılıçdaroğlu, grup toplantısında da bu anayasa değişikliğine neden karşı olduklarını bir kez daha anlattı. Yaptığı koltuk vurgusu önemliydi.

“Bizim, tarihe karşı sorumluluğumuz var, ülkemize karşı sorumluluğumuz var, bayrağımıza karşı sorumluluğumuz var, çocuklarımıza karşı sorumluluğumuz var; biz muhalefeti bu sorumluluk anlayışı içinde yapıyoruz. Sarayda oda kapma muhalefeti değil, vatan, millet, bayrak mücadelesi yapıyoruz. Hırslarımızı tatmin etmek için siyasi bir mücadele yapmıyoruz, ön yargılarımızla siyaset yapmıyoruz, öç alma duygusuyla, hele hele cumhuriyetten öç alma duygusuyla siyaset yapmıyoruz.”

Kaynak: Al Jazeera

Editör: Wan Haber