Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Salihli İlçe Örgütü, yerel seçimler için start verdi. CHP İlçe Başkanı Mazlum Nurlu, ilçeye bağlı belde ve köyleri ziyaret ederek Büyükşehir Yasası'nın neler getirdiğini neler götürdüğünü anlatacaklarını söyledi.
İlk startı Beylikli ve Köseali Köyü'nden veren ilçe yönetimine S.S. 18 Nolu Salihli Üzüm Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Mustafa Bulut, yönetim kurulu üyeleri, Gençlik Kolları eşlik etti. Yerel Yönetimler Reform Paketi'nin TBBM'den geçtiğini ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylandığını hatırlatan Nurlu, il sınırlarının büyükşehir sınırları olduğunu ve mücavir alan kavramının kalktığını belirterek beldelerin ve köylerin mahallelere dönüştüğünü ifade etti.
İlçe belediyelerinin Büyükşehir'e bağlandığını söyleyen Nurlu, şunları kaydetti: "Büyükşehir Belediye başkanları süper yetkilerle donatılıyor. Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanları'na var olanın yanında ayrıca özel diplomatik pasaport veriliyor. İlçelerdeki imar, itfaiye, ulaşım ve zabıta gibi yetkilerin tamamı Büyükşehir Belediye Başkanı'na geçecek. Yetkileri Büyükşehir'e geçen ilçe belediyelerine ise; sadece mezarlık, mezbaha, hal ve köylere ulaşım gibi görevler kalıyor. Bu yasanın geçmesiyle birlikte; Büyükşehir belediye başkanının izni olmadan il sınırları içinde tek bir çivi bile çakılması mümkün değil. İlçelerde mezarlıkların tesisi ve işletme yetkisi ilçe belediye başkanlarına bırakılmış. Bir de mezbaha kurmalarının yanı sıra, ayrıca sebze meyve hali işletebilip, köylere otobüsle yolcu taşıma işine de girebiliyorlar. CHP olarak bizler Büyükşehir olmaya karşı değiliz ancak bu yasa ile Belde belediyelerimiz kapanacak. Köylerimizin tüzel kişiliği ortadan kalkacak. Belde ve köylerde bulunan o köyün, o beldenin malı olan meralar, yaylalar imar düzenlemesi adı altında birilerine peşkeş çekilecek. Parti olarak Büyükşehir yasasının kamuoyunda konuşulmaya başlanmasından itibaren; Büyükşehir Belediyesi olalım ancak bunun sakıncalı olabilecek maddeleri yeniden düzenlensin şeklinde somut ve akla uygun önerilerimiz oldu. Örneğin; Büyükşehir'in ilin tamamını kapsaması durumunda mevcut Belde belediyelerin ve köylerin tüzel kişiliklerinin muhafaza edilmesini savunduk. Hatta ilçemize yakın ilçelerden Alaşehir, Sarıgöl, Kula, Selendi, Köprübaşı, Ahmetli ve Gölmarmara'nın Salihli'ye katılmasıyla oluşacak yaklaşık 500 bin nüfuslu Salihli ilinin kurulması yönünde çalışmalarda da bulunuldu. Ancak iktidarın kafasındaki düşünce ve amaçlar farklı olduğu için bu önerilerimiz dikkate alınmadı. Bizler çok iyi biliyoruz ki; çıkarılan bu yasa, kırsaldan gelecek oylarla, Büyükşehir Belediye Başkanlıklarını AKP kazansın diye oynanan bir oyun. Asıl tehlikeli amaçta bu yasayla birlikte ülkemizin eyaletlere daha sonra da federatif bir bölünmeye doğru gidiş yolunun açılması çabasıdır."
(ES-ERG-Y)

18.12.2012 15:19:07 TSI

Editör: Wan Haber