Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi'nin (PM) İzmirli üyesi Hüseyin Saygılı, Küçük Menderes Havzası turu kapsamında Ödemiş'te partililerle buluştu. CHP İzmir il yöneticileriyle birlikte Ödemiş İlçe Örgütü'ne gelen Saygılı, yeni Anayasa'dan Bütünşehir Yasası'na, terör sorunundan parti içi demokrasiye kadar pek çok konuda açıklamalarda bulundu, yerel seçimler öncesi aday belirleme sürecinde önseçimin önemine vurgu yaptı.
Tire'nin ardından geldiği Ödemiş'te önce Birgi beldesini gezen CHP PM üyesi Hüseyin Saygılı, daha sonra Ödemiş İlçe Teşkilatı'nı ziyaret edip toplantı düzenledi. Toplantının açılış konuşmasını yapan CHP Ödemiş İlçe Başkanı Mehmet Eriş, "Sayın Hüseyin Saygılı Ödemiş'e parti merkezimizin sesini, parti merkezine de Ödemiş'in sesini taşımak için burada. Her anlamda zor günlerden geçiyoruz. Taş eksen taş yetişecek topraklarımızda 2000 üreticimizin elektrik saati borçtan dolayı sökülmüş durumda. Hayvancı elektrik olmadığından hayvanına su veremiyor, üretici tarlasını sulayamaz hale geldi. Görüyoruz ki AKP'nin çiftçi politikasında çiftçiye yer yok. Bunu AKP'ye oy veren üretici de, MHP'ye oy veren üretici de, CHP'ye oy veren üretici de yaşayarak görüyor. 30.000 icra dosyası apayrı hikayeler taşıyor" dedi.
Eriş'in ardından açıklamalarda bulunan CHP PM üyesi Hüseyin Saygılı üreticinin, emekçinin içinde bulunduğu durumun içler acısı olduğunu ifade ederek, bu konuda halkı düşünen politikalarla CHP'nin kötü gidişe dur diyebileceğini söyledi.
Saygılı daha sonra ülke gündemindeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. CHP'nin son yılların en çalışkan Parti Meclisi'ne sahip olduğunu ifade eden Saygılı, "Parti Meclisimiz çok çalışkan. Ben İzmir'den PM'ne girmeme rağmen Batman'da görev alıyorum. Oradaki halkımızla buluşuyorum. Bir zamanlar bize Sivas'tan öteye geçemiyorsunuz diyenlerin şimdi kendilerinin Doğu'ya, Güneydoğu'ya gidemediklerini görüyoruz. Hakkari'den, Şırnak'a kadar her yer vekillerimizle, PM üyelerimizle gidip halkımızı dinliyoruz. Her sıktığımız elden oy beklenmiyoruz. Yakın zamanda CHP'ye o bölgelerimizden oy gelmeyebilir ama biz oraya gidip oradaki halkımızı dinlemek durumundayız. Sorunlarına çözüm getirmek, seslerini duyurmak zorundayız" diye konuştu.

"VATANDAŞIN BORCU 55 KAT ARTTI"
AK Parti'nin 11 yılda vatandaşın borcunu 55 kat artırdığına bildiren Saygılı, şöyle konuştu: "2002'de vatandaşın 6.5 milyar olan toplam borcu, bugün 350 milyar liraya ulaşmış. İyi gitmeyen bir şey olduğu belli, hiçbir şey anlatıldığı gibi değil. Ülkenin kaynakları uluslar arası sermayeye peşkeş çekiliyor. Ses çıkaran Silivri'de zulüm görüyor. İleri demokrasi denilerek adım adım faşizm ve dolayısıyla diktatörlük getiriliyor. Bir kere AKP'nin içinde bir demokrasi anlayışı yok. 'El kaldır, el indir' milletvekilleri var. Bu anlayış hangi demokrasiyi Türkiye'ye yaşatır? Üniversitede bilim insanı, orduda komutan kalmadı. Cumhuriyetin tüm değerlerinden hesap soruluyor. Amaç başkanlık sistemini getirip diktatörlüğü pekiştirmek."
Bütünşehir Yasası'yla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Saygılı, "Bütünşehir ile tabanın itirazlarına engel olunuyor. Köylü halkın feryadı duyulmasın isteniyor. Yerelde demokrasi olmazsa, ülke genelinde ne olur? Üstelik bu yasayla seçilmişlerin başına bir de atanmış getiriliyor. Bu 2. Dünya Savaşı dönemi diktatörlüğüdür. Seçmen resmen kandırılıyor" dedi.
Anayasa konusunda CHP'nin görüşlerini de paylaşan Saygılı, şöyle devam etti: "AKP, ısrarla başkanlık sistemini dayatırsa, Atatürk Cumhuriyeti'nin teminatları Yargıtay ve Danıştay'ı kaldırmaya çalışırsa karşısında durur, masadan kalkarız. Ancak bunun dışında masadan kalkmayacağız. Sonuna kadar özgürlükçü, ülkenin birlik ve bütünlüğünü pekiştiren, Cumhuriyet değerlerine sahip çıkan bir Anayasa oluşturulması için masada oluruz. Ama tersi durumda başkanlık dayatılırsa CHP masadan kalkacaktır. Cumhuriyetin temel değerlerinden asla taviz vermeyeceğiz. Daha önceki Anayasa referandumunda yetmez ama evet diyenlerin yeni Anayasa ile getirilmek istenen başkanlığa ilişkin ne düşündüklerini de merak ediyoruz."

"CHP'NİN AKP'YE AÇTIĞI KREDİ BİTMEK ÜZERE"
İmralı görüşmeleri ve Kürt sorununun çözümüne ilişkin CHP'nin tavrını aktaran Saygılı, şunları dile getirdi: "Güneydoğu'daki sorun tüm Türkiye'nin sorunudur. CHP'nin bu konudaki çözüm yolu parlamentodur. Olması gereken tüm partilerin parlamento çatısı altında kurulacak bir komisyon ile sivil toplum örgütleriyle birlikte halkın iradesiyle soruna çözüm bulmasıdır.
Ama AKP iktidarı yine meclisi yok sayıp kendisi görüşmelere başlamıştır. CHP burada barışın sağlanması, çözümün gelmesi için bir kredi açmıştır ama bu kredi hızla tükenmektedir. İmralı'da neyin görüşüldüğü, neyin pazarlığının döndüğü halktan ve bizden gizleniyor. Tayyip Erdoğan düne kadar idamı bile düşündüğü Apo ile neyi görüşüyor? Yoksa gizli planda PKK ile başkanlık pazarlığı mı var? Bunlar şeffaflıktan uzak şekilde saklanıp halk kandırılıyor. CHP'nin AKP'ye açtığı kredi tükenmek üzere. Biz ayrışmanın, bölünmenin karşısındayız. Çözüm adına yapılan şeyler Atatürk'ün kurduğu cumhuriyete, birliğimize, bütünlüğümüze zarar veriyorsa CHP bunun sonuna kadar karşısında durur. Ne olursa olsun bu konunun çözüm cumhuriyetin temel değerlerinin aleyhinde olamaz. AKP dürüstçe gizli plandaki ne varsa halka anlatmalıdır."
Saygılı'nın konuşmasının ardından yeniden söz alan CHP Ödemiş İlçe Başkanı Eriş, parti tabanının önseçim istediğini, yerel seçimlerle ilgili önseçimde sadece delegelerin değil, tüm parti üyelerinin oy kullanarak adayları belirlemesi gerektiğini dile getirdi. Eriş konuşmasında, "CHP artık halka dokunan, halkla birlikte olan, halkla her şeyini paylaşan bir anlayış içerisinde. Bizim de dileğimiz yerel yöneticilerimizin halkla el ele, göz göze, gönül gönüle olmasıdır" diye konuştu.
Önseçimle ilgili CHP Parti Meclisi'nin henüz bir karar almadığını aktaran Saygılı da, "Ancak elbette niyetimiz belli. Halka dokunan, halkın içinde olan yerel yöneticiler istiyoruz. CHP'li olmayan belediyelerde aday belirleme sürecini biraz öne alıp, adayların çalışmasına zaman tanımak istiyoruz. Ödemiş'i yönetecek insanı bizim değil de Ödemiş'teki partilimizin seçmesi en doğrusudur. Bu nedenle parti tabanının yansıması adına önseçim, temayül yoklamaları, anketler yapılacaktır. CHP'de artık atama yerine parti içi demokrasi anlayışı yerleşmeli. Bu konuda ilerleme de var. CHP artık parti içi demokrasiyi içselleştiriyor" ifadelerini kullandı.
Saygılı, daha sonra sandık çalışmaları ve diğer çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunup, Parti Meclisi'nin mesajlarını partililerle paylaştı.
(AG/TK-ERG-Y)

13.02.2013 07:55:07 TSI

Editör: Wan Haber