Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Zonguldak'ta meydana gelen patlamayla ilgili sorumlunun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik olduğunu ileri sürerek, Bakan Çelik'in istifasını istedi. Koç, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu'nun Zonguldak'ta yaşanan olaylara sessiz kalmasını da sert bir dille eleştirdi.
CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında devam ediyor. Parti Genel Merkezi'nde MYK toplantısı devam ederken basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Zonguldak'taki maden ocağında meydana gelen patlama sonrasında 8 işçinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, konunun önemine dikkat çekti. Son yıllarda artan iş kazaları nedeniyle Türkiye'nin Avrupa'da birinci sıraya, dünyada Çin'den sonra ikinci sıraya yükseldiğini belirten Koç, Zonguldak'ta bir maden kazası olmadığını ve Zonguldak'ta bütün raporlara rağmen, bütün uyarılara rağmen önlem alınmayarak bir cinayet işlendiğini ileri sürdü. Maden kazasıyla ilgili sorumlunun bütün raporlara rağmen önlem almayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik olduğunu belirten Koç, "Burada bu cinayetin sorumlusu, bu olayın sorumlusu bütün raporlar ortada iken önlem almayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik'tir. Bu olayın karşılığı demokrasi kültüründe istifadır. Sayın Faruk Çelik'in bütün bu gerçekler karşısında bir siyasi sorumluluk göstermesi gerekmektedir. Onun karşılığı da istifadır. İstifa dediğimiz müessesenin çalışmasıdır. İlgili firmanın işyerlerinde değişik defalar denetimler yapılıyor, raporlar düzenleniyor. Bu rapor ve tutanaklarında o işyerinde iş güvenliği ile ilgili alınması gereken önlemler sıralanıyor" diye konuştu.

"BU CİNAYET RAPORLARLA ÖNCEDEN HABER VERİLİYOR"
Sayıştay raporuna dün CHP Grup Toplantısı'nda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun da değindiğini söyleyen Koç, "Raporda, 'Bu önlemler alınmadığı takdirde bu işyerinde ölümle sonuçlanabilecek vahim bir kazanın oluşması tamamen tesadüftür' deniyor. Açık ve net olarak Türkçe bu ifade. Yani bu cinayet önceden haber veriliyor. Sonuçta oluşan kazayı bir cinayet şeklinde değerlendirirsek, Kozlu'da adam öldürülmüştür. Bunun üzerinde neden duruyoruz. Çok sayıda yazılı uyarı var, çok sayıda sözlü uyarılar var. Gerekli sertifikalara sahip olmayan bir ek taşeron firma iş yapıyor. Kendi ihtisas alanı değil. Türkiye'de acı tablolardan birisi Samsun'daki çöken amonyak tankı kapağının da aynı şekilde bir taşeron firmanın çalışmaları sonucunda olduğunu hepimiz hatırlıyoruz. Daha bir ay önce 6 işçimiz de orada ölmüştü" diye konuştu.
Bütün bu uyarılara rağmen 'ben bunlara uymam' ve 'gereken önlemleri almam' diyen bir mantıkla iş hayatının bugün sürdürüldüğünü ileri süren Koç, "Hatırlayacaksınız, geçen yasama yılının sonunda çıkartılan yasanın adı bile değişti. İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği, İş Sağlığı ve Güvenliği'ne döndürülmüştür. Yani işçi kavramı, işçinin emeği, işçinin yaşamı bunlar önemli değil; işin değeri, işin akıbeti önemli, işin sağlığı önemli. Geldiğimiz nokta budur" dedi.

"TAŞERONLUK ARTIK TÜRKİYE'DE KANAYAN BİR YARADIR"
İşyerindeki ölümle sonuçlanabilecek bir kazaya neden olabilecek bütün ihmallerin ortada olduğunu belirten Koç, raporların ve tutanakların tutulmasına rağmen sonuca davet çıkartıldığını söyledi. Koç, "Karşılık hiçbir şey. Ben en ucuz şekilde işimi yaparım, kişi, işçi sağlığı benim için önemli değil, işçinin güvenliği benim için önemli değil, benim için kar önemli. Böyle bir mantıkla bugüne gelmiş bulunuyoruz. Bütün bu raporlar, buradaki ayrıntılar bile bile bu işçilerin ölüme gönderildiğini gösteriyor. İş güvenliği ile ilgili tehlikeler defalarca raporlanmasına ve yapılan ihale sözleşmelere açık aykırılıklar olmasına rağmen sözleşme feshedilmiyor ve kazaya davetiye çıkartılıyor. Bu durum son yıllarda hizmet ihalesiyle taşeron hizmet alımının genel bir sonucudur. Taşeronluk artık Türkiye'de kanayan bir yaradır. Kamu kurumları bu tip sözleşmelerde denetim görevlerini ihmal etmektedirler. Taşeronlaşma ile emek, sermaye karşısında devlet eliyle ezdirilmektedir. Kontrolsüz kar hırsı işçiyle ilgili maliyetleri kısma uğruna, işçilerin sadece ücretlerinden değil canlarından etmeye başlamıştır" şeklinde konuştu.

TÜRK-İŞ BAŞKANI KUMLU'YA SERT GÖNDERME
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in gerçekler karşısında sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini söyleyen Koç, "Sayın Çelik, siyasete itibar kazandırmalıdır. Kendisi için en onurlu yol istifa etmesidir. Bir kez olsun toplumu şaşırtın. Bir kez olsun şaşırtın. Sorumluluğunuzu yerine getirin ve istifa edin çağrısını bir kere daha yapıyorum" şeklinde konuştu.
Sendika başkanlarına da seslenen Koç, konuyu görmezden gelen sendika başkanlarına sert tepki gösterdi. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'yla ilgili sert ifadeler kullanan Koç, "Sen oturduğun yerde huzurlu ve rahat mısın? Görevini yaptığını gerçekten düşünüyor musun? İçinde bir huzursuzluk hissediyor musun, hissetmiyor musun? Bütün bu gerçekler seni ilgilendiriyor mu? Bir endamını ve tavrını görelim senin. Emekçiler katlediliyor, cinayete uğruyor. Çık en büyük emek konfederasyonu başkanısın. Çık ve haksızlıkları savun ve dile getir" dedi.
(TB-CC-Y)

09.01.2013 17:00:44 TSI

Editör: Wan Haber