CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Hüseyin Aygün'e yönelik eleştirileriyle ilgili olarak, "Sayın Başbakan kuyudan kolunu uzatarak hangi olayı çekerim diye sürekli bir arayış içerisinde CHP ile ilgili. Başbakan dönüp kendi içine baksın, kendi yaşadığı sıkıntılara baksın. CHP programı ve ilkeleriyle ortada olan bir siyasi partidir ve bir CHP milletvekili de partinin sorumluluğunu bilmek zorundadır" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Parti Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Koç, Başbakan Erdoğan'ın AK Parti grup toplantısında yaptığı açıklamaların oldukça ilginç olduğunu belirterek, "Hassas ve duyarlılık sergilenmesi gereken bir dönemden geçiyoruz. Bunu Türkiye'de her kesim, Türkiye'de artık bu çalışmalar sonlansın, süreç siyasette meşru zeminde tartışılsın, bu sürece herkesin sağduyuyla yaklaşması gerektiğini hep belirttik" dedi.
Başbakan'ın dünkü grup konuşmasının yine esip gürlemeyle başladığını belirten Koç, önüne gelen herkesin Başbakan tarafından suçlandığını söyledi. Öfke dilini kontrol etmesi, sorumlu davranması gerekenin bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu kaydeden Koç, "Şu ana kadar yakın geçmiş dönem de dahil AKP'nin açılım politikasından henüz bir şey anlayanınız var mı? Daha doğrusu Tayyip Bey'in bu konuda bir yol haritası var mı? Eğer böyle bir politikası var ise, bugüne kadar türlü maharetlerle bunu 75 milyon insandan gizleyebildiği için kendisini kutlamak gerek" şeklinde konuştu.
Parti Sözcüsü Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Devekuşuna uç demişler, 'ben deveyim uçamam' demiş. O zaman koş demişler, 'ben kuşum koşamam' demiş. Sayın Başbakan'a buradan açık bir çağrı yapıyoruz, dünkü söylemleri ve yapacağı konuşmasına cevaben; Tayyip Bey, devekuşu politikasından vazgeçin. Cesur ve mert olun, işine geldiğinde deve, işine geldiğinde ise kuş olacaksın. Bunu kabul etmek mümkün değil, deve mi olacaksın kuş mu olacaksın buna karar ver."

ÖCALAN'A LCD TELEVİZYON VERİLMESİ
Koç, "Bir taraftan İmralı'ya LCD televizyon hediye edecek seviyede kişisel ilişki kuracaksın, özel temsilcilerin aracılığıyla görüşülmedik terör örgütü temsilcisi kalmayacak. Öbür yanda senin dışındaki herkesi terör örgütüyle ilişki kurmak, terör örgütü yandaşlığıyla itham edeceksin. Birisi bu ruh halini açıklasın" ifadelerini kullandı.
CHP'nin bu konudaki tutarlılığı ve samimiyetini herkesin çok iyi anlamasını istediklerini belirten Koç, terörde bu ülkede tarihi rekorlar yaşatan ve fırsatçılığıyla çözüm umutlarını tüketen AK Parti'nin kapısını sorumlulukla çaldıklarını kimsenin inkar edemeyeceğini dile getirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü grup toplantısında yaptığı konuşmayı hatırlatan Koç, şunları kaydetti:
"Diyor ki, dünkü konuşmasında büyük Türkiye hapishanesinde parya muamelesi gördük. Açık yüreklilikle 1980'i yaşayan 10 binlerce insan adına ben sana soruyorum. Sen Metris'te, Mamak'ta, Diyarbakır'da düşünceleri ve okudukları kitaplar yüzünden haksız yere tutuklanan devrimcilerin ve yurtseverlerin hangi işkencelere maruz kaldığını biliyor musun? Sen, o işkencelerin hangisini gördün de şimdi mağdur rolüne soyunuyorsun? Yüzlerce genç işkencehanelerde yaşamını yitirdi, bir kısmı geleceğinden oldu. Onların işkence altında gelecekleri karartılırken sen ne yapıyordun? Sen, cami altı spor kulübünde, ondan sonra da İETT'de futbol oynuyordun. Yani sen o dönemde ne sağcı ne de solcuydun, sen futbolcuydun. Tayyip Bey'in 12 Eylül'den sonra tek mağduriyeti futbol hayatının sona ermesidir, başka bir mağduriyeti yoktur."

ANADİLDE SAVUNMA HAKKI
Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplandıran Koç, bir gazetecinin kamuda ve savunmada anadil konusuna CHP'nin yaklaşımının ne olduğunu sorması üzerine, "CHP sürece nasıl yaklaştığını ifade etti. Şu anda 'ben çözerim' diyen ve kendisine sağduyulu yaklaşan ve yaklaşmayan herkese öfkeyle cevap veren bir Başbakan var. Olayın iki boyutu olduğunu söyledik; siyasal ve toplumsal mutabakat. Siyasal mutabakatın zemini, meşru siyaset zemini olan TBMM. Toplumsal mutabakat, üniversiteler, barolar ve bütün demokratik kitle örgütleri toplumun her kesiminde sorumlu olan kuruluşlar, bütün bu sürecin tartışmasına katılmalılar" şeklinde konuştu.
İktidarın yol haritasının olmadığını iddia eden Koç, CHP'nin sürece milletin önünde ve şeffaf olarak tüm taraflarla tartışmasından yana olduğunu ifade etti.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Hüseyin Aygün'e yönelik açıklamalarının olduğunu hatırlatan Koç, "Herkesin kendi düşüncesi olabilir ama bir siyasi çatı altında görev yaparken, o siyasi çatının sorumluluğunu taşımak gerekir. O ilkeleri ve programı kabul ettiğiniz sürece o kurumun milletvekilisinizdir demektir. Bu süreçle ilgili Sayın Genel Başkan geldikten sonra kendisinin de süreci değerlendireceğini söylemiştik. Kendisinin dönmesini bekliyoruz" dedi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN HÜSEYİN AYGÜN'E YÖNELİK ELEŞTİRİLERİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis'te yaptığı grup konuşmasında Hüseyin Aygün'e yönelik eleştirilerinin olduğunun hatırlatılması üzerine Koç, "Sayın Başbakan kuyudan kolunu uzatarak hangi olayı çekerim diye sürekli bir arayış içerisinde CHP ile ilgili. Sayın Başbakan dönüp kendi içine baksın, kendi yaşadığı sıkıntılara baksın. CHP'nin programı, ilkeleriyle ortada olan bir siyasi partidir ve bir CHP milletvekili de partinin sorumluluğunu bilmek zorundadır" şeklinde konuştu.
Başka bir gazetecinin, 'Hüseyin Aygün için parti içi soruşturma olur mu?' sorusuna Koç, "Ben, genel çerçeveyi söylüyorum. CHP milletvekili olmanın, o sorumluluğu taşımanın bazı gerekleri var. O gereklerle ilgili sayın milletvekilinin bazı davranışlarının açık eleştirilere tabi olduğunu görüyoruz. Bundan sonra bunu 'bireysel olarak değil, kurumsal olarak değerlendirmenin yapılacağını' belirtmiştim" cevabını verdi.
Koç, parti içi milletvekillerinin Hüseyin Aygün'e istifa çağrısında bulunduğu iddialarına ilişkin olarak ise, "Milletvekilleri kendi görüşlerini belirtirler, ama bir siyasi çatı yetkili organlarıyla karar verebilir. Bu organları da CHP için Parti Meclisi'dir. Herkes düşüncesini ifade eder ama karar alma süreci ya da değerlendirme süreci partinin merkez organlarındadır" diye konuştu.
(EY-CC-Y)

16.01.2013 13:07:31 TSI

Editör: Wan Haber