Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, su kotası uygulaması ile ilgili Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanmak üzere TBMM'ye soru önergesi verdi.
Toptaş, TBMM başkanlığına verdiği soru önergesinde Afyonkarahisar'ında içinde bulunduğu tarım ve hayvancılık ile uğraşan illerde, su varlığının gittikçe azalması, yağışların azlığı ile birlikte bazı bölgelerde halen su sıkıntısı olduğunu belirtti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:
"Son yıllarda mısır, patates, pancar, haşhaş, ayçiçeği, yonca, arpa, buğday gibi ürünlerin üretilmesinde su tüketimi artmıştır. Yeraltı suyunun denetim ve kontrol altına alınması amacıyla 7 Haziran 2011 tarih ve 27957 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan DSİ yer altı suyu ölçüm sistemleri yönetmeliğinde YAS, kooperatif ve şahıs kuyularına su kotası uygulamasına geçileceği belirtilmiş bulunmaktadır. Yönetmeliğe göre yer altı sularının kullanılmasında şahıs kuyularına 200 milimetre, kooperatif kuyularına 350 milimetre su kotası uygulanılacağı belirtmektedir.Türkiye için stratejik öneme sahip olan Tarım alanında çiftçimizi ekonomik olarak zarara uğratacak şekilde su kotası uygulaması Tarım ile uğraşan İllerimizin ekonomisine ciddi zararlar verecektir. Bu bağlamda; Su kotası uygulamasını getirecek olan yönetmeliğin uygulanması ile birlikte tarımsal üretimde meydana gelecek düşüş nedeniyle çiftçimiz zarar görecektir.Bu zararları giderecek bir çalışmanız olacak mıdır?."
Toptaş soru önergesinde, su kotası uygulamasına geçilmesi durumunda ruhsat sahibinin proje yaptırması ve elektrik dağıtım şirketlerine sayaç taktırmasının sorun olacağını belirterek, çiftçinin bu konuda harcayacağı paraların karşılanıp karşılanmayacağına da yer verdi.
(GC-SK-Y)

29.01.2013 12:17:44 TSI

Editör: Wan Haber