CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Verem Savaş Haftası nedeniyle bir mesaj yayınladı. Özel, "Verem Savaş haftası olarak bilinen bu haftada, insan sağlığını böylesine tehdit eden ama, diğer taraftan da tedavisi mümkün olan bu hastalığa karşı toplumda farkındalık yaratmak amaçlanmakta ve hastalığın risklerine karşı toplumdaki bireyler bilinçlendirilmeye çalışılmaktadır" dedi.
Milletvekili Özel, şöyle devam etti: "Ancak bugün; uzun yıllar Veremle Savaş Dairesi Başkanlığı ve Verem Dispanserleri aracılığıyla bu hastalığının tedavi hizmeti ücretsiz olarak sunulmaktayken, geçen sene Sağlık Bakanlığı'nın teşkilat yapısını değiştiren 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Verem Savaş Dispanserlerinin geleceği belirsiz hale gelmiş durumdadır. Geçtiğimiz yıl verdiğim bir soru önergesine verilen cevapta ise, AKP Hükümetleri döneminde kapatılan Verem Savaş Dispanseri sayısının 95 olduğu söylenmiştir. Bir taraftan Verem Savaş Dispanserleri kapanırken diğer taraftan da Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birinci basamak sağlık hizmetlerinin paralı hale gelmesiyle ve birçok tedavi hizmetinin ek ödemlere tabi tutulmasıyla birlikte hastalar ile tedavi arasına paradan bir duvar örülmüştür. Ayrıca bu yaygın ve ölümcül hastalığın tedavisinde ve hastalığa engel olunmasında yaşam koşullarında yapılacak düzenlemeler, destek ve yardımlar hastalığın gerilemesinde önemli bir etkendir. Bu önleyici ve koruyucu sağlık hizmetleri ise ancak ve ancak ancak sosyal devlet anlayışı ile mümkün olabilir. Bize de ise; sosyal devlet anlayışından her geçen gün daha fazla uzaklaşılan ve paran kadar sağlık anlayışına odaklanmış uygulamalar düşünüldüğünde; ülkemiz koşullarında bırakın veremle savaşmayı, verem hastalığına davetiye çıkartılmaktadır."
Özel, "En etkili tedavi sunma kapasitesine sahip Verem Savaş Dispanserlerinin bir bir kapatılması, koruyucu sağlık hizmetlerinin adeta yok sayılması ve tedavi süreçlerinin hastaya fahiş fiyatlara mal olması gibi bir çok etken düşünüldüğünde, bugün bizler sadece veremle savaşmıyor, verem hastalarının hakkını yiyen, hasta vatandaşın, emekli vatandaşın, yoksulun, garibin cebindeki üç kuruşa göz diken bütün uygulamalara karşı büyük bir savaşım veriyor ve Verem Savaş Haftası vesilesi ile yetkilileri bir kez daha halktan değil, sermayeden yana olan tüm uygulamaları için vicdana, adalete ve dürüstlüğe davet ediyoruz" diye konuştu.
(VS-ERG-Y)

07.01.2013 11:30:40 TSI

Editör: Wan Haber