Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çorlu İlçe Örgütü Kadın Kolları öncülüğünde, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Biz de Varız konulu konferans düzenlendi. Konferansta Avukat Havva Nalbant Tekin ve Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Cengiz Erden konuşmacı olarak yer aldı.
Çorlu Belediyesi Memduh Şevket Esendal Sahnesinde düzenlenen konferansın açılışında konuşan CHP Kadın Kolları Başkanı Nergis Öncü, kadına yönelik şiddetle mücadelede görev almaya hazır olduklarını belirtti. Kadınlar kadın oldukları için şiddetin her türlüsüne maruz kalıyorlar diyen Öncü: "Organize ve sistematik şekilde öldürülüyorlar. Biz toplumsal cinsiyetin; erkeği otorite, iktidar sahibi olmaya zorladığı, çocukken eline oyuncak silah olarak verdiği, namus gerekçe edilerek yakını olan kadını öldürmesinin emredildiği bu topraklarda, şiddete karşı mücadelenin sadece kadınların değil erkeklerin de sorunu olduğuna inanıyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadeleyi bir kamu politikası olarak benimseyen ve sosyal politikalarını bu doğrultuda ele alan CHP'li kadınlar olarak biz eşit temsil eşit katılım yolunda yürümeyi demokrasinin olmazsa olmazı olarak kabul ediyoruz" dedi.
Öncü: "Biz kadınlar; yıllardır emek ve demokrasi mücadelesi ile kadın özgürlük mücadelesinin birbirinden ayrılamaz olduğunun bilinciyle, kadına yönelik her türlü ayrımcılığa ve şiddete karşı mücadeleyi yürütmeye devam ediyoruz" diye konuştu.
Konferansta konuşan Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Cengiz Erden kendisinin yapacağı sunumda kadınların neden ve nasıl şiddete maruz kaldıklarını, avukat Havva Nalbant Tekin'in ise şiddete uğrayan kadınların hukuki yönden neler yapacağını aktaracağını söyledi.
Şiddeti, kadın yönelik, erkeğe yönelik, çocuğa yönelik, anneye yönelik, babaya yönelik yaşlılara yönelik diye ayırmamak gerekir bunların tamamına toplumsal şiddet demeliyiz diyen Doç. Dr. Erden: "Sokaklarda her gün şiddet görüyoruz. Esasında işin püf noktası hak ihlalidir. Kadına yönelik şiddet diyoruz ancak bunun temelinde kadınların da sorumluluğu var çünkü şiddet uygulayanları sizler yetiştiriyorsunuz. Bütün mesele çocuğun ilk 3 yılında ilk 5 yılında. Çocuklarımızı prens gibi prenses gibi büyütüyoruz, yetiştiriyoruz oysa çocuk gerçek dünyayı görünce hiç de öyle olmadığın anlıyor ve allak bullak oluyor. İşin püf noktası 3 yaş, 5 yaş ondan sonra geçmiş olsun. Çocuklarınıza vereceğiniz en önemli şey sorumluluk, sevgi ve güvendir. Bunun da dozunu iyi ayarlamalısınız. Çocuklarınıza başka hiçbir şey veremezsiniz. Para pul hiçbir şey veremezsiniz. Örneğin her ağladığında meme verilmemeli, bir kuralı bir saati olmalı. Sorumluluk, sevgi ve güven iyi ayarlanmazsa pasif çocuklar ya da şımarık çocuklar olabilirler. Bu ikisinin dengesi çok önemli" dedi.
Şiddet uygulayan erkekler kadınlar yetiştiriyor kusura bakmayın diyen Doç. Dr. Cengiz Erden: "İstatistiklere göre her 3 kadından biri şiddet mağduru oluyor. Salonda sorsak kimse el kaldırmaz ancak istatistikler her 3 kadından birinin şiddete maruz kaldığını gösteriyor. Bunu sadece fiziksel şiddet olarak düşünmeyin, eşinizden para istiyorsunuz ve alamıyorsunuz bu da bir şiddettir" diye konuştu.
Psikiyatri uzmanı Doç. Dr. Cengiz Erden sözlerini şöyle sürdürdü: "Son 15 yıl içinde 60 milyon bebek sadece kız olduğu için henüz dünyaya gelmeden kürtaj edilmiş, Bosna savaşında 20 bin Ruanda'da 500 bin kadın tecavüze uğramış. Bunları ben söylemiyorum çağımız teknoloji çağı her bilgiye kolaylıkla ulaşma imkanı var. Dünya verileri bunları gösteriyor. Şiddetin altında 2 sebep var. Bunlardan biri çaresizliktir. Öfkelenen insan çaresizlik içerisindedir ve şiddete başvurur. Kadın şiddeti de az değildir, daha geçen gün bir televizyon programında denk geldi kadın kocasına önceleri koş aşkım diyor, daha sonra ise koşsana Allah belanı versin diyor bu da şiddettir ve kadının uyguladığı bir şiddettir."
CHP Kadın Kolları üyelerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 100 kişinin izlediği konferansta Tekirdağ Barosu avukatlarından olan Çorlu İnsan Hakları Kurulu üyesi Avukat Havva Nalbant Tekin de bir konuşma gerçekleştirdi.
(SŞ)

05.01.2013 16:51:04 TSI

Editör: Wan Haber