CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, "Başbakanın şikayet ettiği işlemlerle ilgili neden HSYK yargıçlar hakkında soruşturma açmıyor?" dedi.
Türmen, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Donanmaya komutan bulamıyoruz, askerin morali bozuluyor. Terörle nasıl mücadele edecekler?" şeklindeki uzun tutukluluk süreleri ile ilgili eleştirisini değerlendirdi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın da 'sorun yasalardan kaynaklı değil, uygulamadan kaynaklı' dediğini hatırlatan Türmen, "Başbakanın açıklamaları sebep değil, olup bitenlerden doğan bir sonuç. Başbakanın şikayetlerine yol açan nedenler sadece askerler için geçerli değil, aynı zamanda siviller için de geçerli" dedi.
Hükümetin bu şikayetlerin önlenmesi için önlemler alabileceğine işaret eden Türmen, "Örneğin HSYK kanunlara aykırı karar veren yargıçlar için soruşturma açabilir. HSYK'nın Başkanı Adalet Bakanı. O zaman Başbakanın şikayet ettiği işlemlerle ilgili neden HSYK yargıçlar hakkında soruşturma açmıyor? Yasaya göre. Tutuklamanın devamı kararı verilecekse hakim bunu gerekçeli yazmak zorundadır. Bunları yazmıyor yargıçlar. Öyleyse HSYK niye soruşturma açmıyor, başkan neden açtırmıyor?" diye sordu.
Hükümetin hem önlem almadığını hem de şikayet ettiğini savunan Türmen, "Kolluk bugün bütün yargılamaya yön vermekte. Hükümet kolluğa hakim olabilir. Bunu yapmadan Başbakanın 'donanmaya komutan bulamıyoruz, askerin morali bozuluyor' diye şikayet etme hakkı yok. Çünkü bunları düzeltmek onların elinde" dedi.
(AT-ÖZ-Y)

30.01.2013 14:13:46 TSI

Editör: Wan Haber