CHP İstanbul Milletvekili ve Emekli Büyükelçi Osman Korutürk, Türkiye nüfusunun yüzde 99'unun Müslüman olmasına rağmen demokratik bir ülke olduğunu, bunun da hem batının hem de diğer Müslüman devletlerin dikkatini çektiğini dile getirdi.
Türkiye'nin 6. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün oğlu Osman Korutürk, CHP Lüleburgaz İlçe Başkanlığı'nın düzenlediği 'Cumhuriyet'in Kuruluşundan Günümüze Türkiye'nin Dış Politikası ve Komşuları ile İlişkileri' adlı konferansa konuşmacı olarak katıldı.
Toplantıda Türkiye'nin dış politikası ve ilişkileri hakkında bilgi veren Korutürk, dış ilişkilerde sıfır sorun diye bir şey olmayacağını, önemli olanın sorunları asgariye indirmek ve çözmek olduğunu kaydetti.
Sorunları en aza indirmek ve çözmenin, Türkiye'nin cumhuriyet ile birlikte politikası olduğunu ifade eden Korutürk, "Almanya ile Fransa'nın arasında da sorunlar var, Amerika ile İsrail'in arasında da. Önemli olan, sorunları asgariye indirmek ve çözmek. Biz İran'la bunu yaptık. Aramızdaki sorunları en az hasarla atlattık. Sorunları en aza indirmek ve çözmek, Türkiye'nin cumhuriyet ile birlikte politikasıdır. AKP'nin sıfır sorun diye ortaya koyduğu şey, zaten Türkiye'nin dış politikasıydı. Onlar bu işe el atmadan önce böyleydi de zaten. İran'ın Irak'taki çıkarlarını, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği, Irak'ın İran'daki çıkarlarını da Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliği savunuyordu. Bu politika o kadar başarılı oldu ki bu ülkeler bize güvenmişlerdi" dedi.
Türkiye'nin çevresinde istikrar arayan bir ülke olduğunu söyleyen Korutürk, "Türkiye'nin etrafında istikrar varsa, Türkiye'de de istikrar vardır. Biz, çevresinde istikrar arayan bir ülkeyiz. Bugün baktığımızda, Suriye konusunda Türkiye ilk kez başka bir ülkenin iç işlerine karışarak muhalefetini destekliyor, muhalifleri eğitiyor, silahlandırıyor.
Atatürk'ün söylediği gibi, eğer iç siyasette güçlü olmazsanız dış siyasette de etkin olamazsınız. Hükümet sıfır sorun diyerek bütün komşularımızla çatışmanın eşiğine geldi. İsrail'le bütün bağları kopardık, Irak'ta merkezi hükümet ile hiçbir ilişkimiz kalmadı. Suriye ile çatışmanın eşiğindeyiz. Dış politika her alanda iflas etmiş durumda. Başkalarının çıkarlarına hizmet ediyor. Dış politikada çok masraf yapılıyor ve bu masraflar zam olarak halkın cebinden çıkıyor" diye konuştu.
Kendisinin NATO'ya karşı olmadığını ancak NATO'nun iyi yönetilmesi gerektiğini ifade eden Korutürk, bugün NATO'nun yönetiminde ve üst düzey komutanları arasında Türkiye'nin olmadığını hatırlattı.
Bugün TSK hiç olmadığı kadar tasfiye edilmiş durum olduğunu öne süren Korutürk, konuşmasına şöyle devam etti: "Deniz kuvvetlerinde amirallerin yüzde 50'si tutuklu. Askeri okullarda bir ordunun komutanlarının yüzde 30'u kaybedilirse savaştan çekilinir. Biz de, Deniz Kuvvetlerinde bu rakam yüzde 50. Başbakan da şimdi komutan bulamıyoruz diyor. O zaman görevlendirmeyi yap, konuyla ilgili çalışma yapılsın ve uzun tutukluluk süreleri kaldırılsın,Türkiye'de hükümsüz tutukluluk süresi 10 yıl, böyle şey olur mu?
Yaklaşık 300 kişinin katıldığı toplantı, soru ve cevapların ardından sona erdi.
(MK-

30.01.2013 12:25:54 TSI

Editör: Wan Haber