Şırnak'ın Uludere ilçesinde 28 Aralık 2012 tarihinde 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan hava saldırısının yıl dönümü nedeniyle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) heyeti, Ortasuyu köyünde hayatını kaybeden ailelerin yakınlarıyla bir araya geldi.
CHP heyetinin Uludere gezisine CHP Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu, Gülseren Onanç, İstanbul Milletvekili Levent Gök, İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, bölge il başkanları ve çok sayıda partili katıldı. Olayın yıl dönümünde yaşanan acıyı paylaşmak için köyde bulunduklarını belirten CHP heyeti, hayatını kaybeden 34 kişinin mezarına giderek dua okudu. Daha sonra Ortasu köyüne geçen heyet adına açıklamada bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Uludere olayının bir vicdan meselesi olduğunu, olayla ilgili olarak devlet ve hükümet yetkililerinin körlük içerisinde kaldığını söyledi. Tanrıkulu, "Yaşanan vicdan körlüğü ve adaletsizlik bugün burada devam ediyor. Biz bütün kaygılardan uzak olarak, bu olayla ilgili vicdani, insani ve adalet açısında bir aradayız. Siyasi kaygılarımızı bir tarafa bırakarak buradayız. Hepinize baş sağlığı diliyoruz. Acınıza ortak olduğumuzu bir kez daha burada ifade etmek istiyoruz. Bu katliamın failleri ortaya çıkana kadar mücadele edeceğiz. İçişleri Bakanı bir eylemin zeminini burada bir eylem zemini oluşturmasın. Bu katliamı gölgede bırakacak bir gelişme olursa, burada taziyede bir sorun yaşanmaz, İçişleri Bakanının vereceği talimatla olur. Bu nedenle İçişleri Bakanını katliamın yapıldığı yerde uyarıyorum" dedi.

"CHP'NİN ULUDERE RAPORU HAZIR"
CHP İstanbul Milletvekili Levent Gök ise CHP olarak Uludere raporunu hazırladıklarını dile getirdi. Bu süreçte Ortasu köyünde yaşayan halkın adalet beklediğini bildiklerini kaydeden Gök, "Biz bu süreçte Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nda CHP olarak bütün engellemelere karşı adaletin gerçekleşmesi Roboski'de yaşayan herkesin bir adalet duygusu içerisinde adaleti beklediğini çok iyi biliyoruz. CHP olarak, Uludere raporumuz hazırdır, komisyonun toplanmasını bekliyoruz. Komisyon bir türlü toplanmıyor ve toplanmak istemiyor. Çünkü AKP'li üyelerin kendi iradeleri dışında başka yerde hazırlandığına inandığım raporun kendileri açısında Türkiye kamuoyu vicdanını nasıl yaralayacağını onlarda kapatmak, karartmak ve soğutmak istemesinden kaynaklanıyor" diye konuştu.
CHP Tunceli Hüseyin Aygün de Uludere olayının ardında adalet duygusun paramparça olduğunu ileri sürdü. Aygün, "Roboski katliamı Türkiye'nin kronik cezasızlığını gözler önüne seren, kamu görevlilerin katıldığı cinayetler bu eylemin nasıl cezasız kaldığını ve adalet duygusunun nasıl paramparça olduğu olgusudur. Başbakanın cezayı bir nakli tazminata indirgeyerek, acılarıyla alay etmesi 23 bin lira değil 123 bin lira ödedik gibi insanlıkla bağdaşmayan söylemleri, Uludereliler tarafından mahkum edilmiştir. Bugün biz buraya gelirken milletvekillerinin aracı bile askerlerin namluları doğrulttuğunu gördük. Eğer bize bunu yapıyorlarsa gençlere, aydınlara kim bilir neler yaparlar. Bunun takipçisi olmak ve hesap sormak gerek. Bize yapılan muamele ikinci Uludere katliamıdır" şeklinde konuştu.
(ÜN-YRT-AŞ-Y)

27.12.2012 14:14:35 TSI

Editör: Wan Haber