CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çin Uzay Teknikleri Araştırma Merkezi'ni ziyaret ederek uydu çalışmaları hakkında bilgi aldı. Çin Komünist Partisi'ni de ziyaret eden Kılıçdaroğlu, ÇKP ile yakın ve sıcak bir ilişki kurmak istediklerini ifade etti.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun kalabalık bir partili heyetiyle gerçekleştirdiği Çin gezisi devam ediyor. Kılıçdaroğlu'nun, Pekin'deki temasları çerçevesinde bu sabahki ilk durağı Çin Uzay Teknikleri Araştırma Akademisi oldu. Gazetecilerin alınmadığı Uzay Teknikleri Araştırma Akademisi ziyaretinde Kılıçdaroğlu'na, akademide yürütülen faaliyetlerle ilgili bilgi verildi. Genel Başkan Yardımcıları Erdoğan Toprak, Faruk Loğoğlu, Emrehan Halıcı, Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve milletvekillerinin eşlik ettiği ziyarette Kılıçdaroğlu, Akademi'de bulunan uydu üretim birimi ve fırlatma rampalarını da inceledi. Ziyaretin sonunda Kılıçdaroğlu, Akademi binası önünde partililerle hatıra fotoğrafı çektirdi. Kılıçdaroğlu'nu Akademi yetkilileri tarafından uydu maketi hediye edildi.
Kılıçdaroğlu daha sonra Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dış İlişkiler Başkanlığı'nı ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, ÇKP Dış İlişkiler Başkanı Wang Jiarui ile görüştü. Jiarui, Kılıçdaroğlu'nu Çin'de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Son yıllarda Çin-Türkiye ilişkilerinde büyük gelişme yaşandığına vurgulayan Jiarui, iki ülke arasındaki yapılan işbirliği anlaşmalarına dikkat çekti. Başbakanlar düzeyinde yapılan ziyaretlerin, iki ülke ilişkilerine ivme kazandırdığını kaydeden Jiarui, iki ülke liderlerinin, ikili ilişkilerin gelişmesi için fikir alışverişinde bulunduklarını ve birçok alanda ortak fikirlere vardıklarını anlattı. İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin sürekli geliştiğini kaydeden Jiarui, "Bu yıl Çin'de Türkiye yılı kutlanacak. Bu, iki ülke halkının kaynaşması ve birbirini tanıması açısından çok önemli" diye konuştu.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ise Türkiye ile Çin arasındaki dostluğun daha da gelişebilecek potansiyele sahip olduğunu belirtti. Çin ile Türkiye arasındaki ilişkileri çok önemsediklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, ÇKP ile CHP arasında yakın ve sıcak bir ilişki kurmak istediklerini anlattı. Kılıçdaroğlu, Sosyalist Enternasyonal'de beraber çalıştıklarını hatırlatarak, "Çin'in özellikle son yıllarda ekonomide, sanatta, kültürde giderek artan etkinliğini görüyoruz. Önemli başarılara imza atıyor ve gücünü sürekli artırıyor" dedi. Çin'in güney batısında yaşanan toprak kaymasında hayatını kaybedenler olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, yaşanan felaketten duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Görüşmenin ardından Jiarui, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet onuruna öğle yemeği verdi.
(TB-ÖK-D)

14.01.2013 11:18:32 TSI

Editör: Wan Haber