CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili herhangi bir dayatma içinde olmadıklarını, hiçbir dayatmayı da kabul etmeyeceklerini söyledi.
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun başkanlığında gerçekleştirilen MYK toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyen Koç, 2012 yılında çok değişik siyasi tartışmalara tanık olduklarını belirtti. Tartışmaların temelinde 'Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ben nasıl Cumhurbaşkanı seçilirim kaygısının yattığı tartışma odakları olduğunu' savunan Koç, "Bundan sonra gündeme oturacak tartışmalarında yine aynı kaygının, aynı beklentinin temel oluşturacağını görüyoruz. Başbakan önümüzdeki hedefine göre Türkiye'deki siyaset tartışmalarını bu şekilde öze oturtmuş oluyor. Buna yeni Anayasa çalışmalarındaki tartışmaları, terör sorunuyla ilgili gündemi, Kürt sorunuyla ilgili gelişmeleri ve dış politikadaki tüm gelişmeleri bu süreç içerisinde değerlendire biliriz" dedi.
Yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret ettiğini hatırlatan Koç, Türkiye'nin 12 Eylül'le hesaplaşmasının ancak sivil, demokrat, özgürlükçü bir anayasa yapımı ile mümkün olacağını başından itibaren savunduklarını dile getirdi. Koç, bunun için en geniş toplumsal mutabakat metninde bir siyaset gerçekliğinin bunun taşıması gerektiğini ısrarla ifade ettiklerini belirtti.

"DAYATMAYI KABUL ETMİYORUZ"
Oluşturulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun her siyasi partiden üç üyeyle çalışmaları sürdürdüğünü kaydeden Koç, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bu konuda açıklıkla söylüyorum; herhangi bir dayatma içinde değiliz, ama hiçbir dayatmayı da kabul etmiyoruz. Sayın Cemil Çiçek'in bu komisyonun çalışmaları sırasındaki eşgüdüm görevinin zaman zaman Başbakanın ve yürütme organın müdahalesiyle sıkıntıya girdiğini de tespit ediyoruz. Şimdi dünyanın hiçbir yerinde bir tek kişinin hedeflerine göre, beklentilerine göre, siyaset meşrebine göre bir Anayasa çalışması gündeme gelmemiştir. Türkiye'de bu temel çelişkiyi maalesef bu çalışma sürecinde tanıklık ediyoruz. Zaman zaman sayın Başbakan kendi beklentilerine göre komisyon üzerine yürütmenin baskısını değişik defalar illetti, uyguladı. Bu tutumun komisyon çalışma sürecini de zaman zaman tartışmalı bir hale getirdiğini de tanıklık ettik. Hiç şüphesiz yeni Anayasa çalışması hem Türkiye'nin 12 Eylül faşizminin kalıntılarından kurtulması, hem de sağlık bir demokrasiye oturtulması için önemli bir toplumsal taleptir ve siyaset kurumunun da çözülmesi gereken en önemli görevlerden bir tanesidir. Ama, bir kere daha vurgulamak istiyorum, yeni Anayasa yapma süresi Sayın Başbakanın kişisel hırslarıyla, beklentileriyle, talepleriyle, ihtiraslarıyla hiçbir zaman sakatlanmamalıdır ve tıkanmamalıdır."

"KOŞULSUZ SİLAH BIRAKMA NOKTASINDA ATILACAK ADIMLARIN YANINDAYIZ"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın terörist başı Abdullah Öcalan ile görüşüldüğünü açıkça ifade ettiğini vurgulayan Koç, "Bu konuda daha önce böylesi süreçler yaşandığında bunun gerçekliğini sorgulayanlara 'alçak, şerefsiz, müfteri' gibi değimlerle yaklaşmadığını da görüyoruz. Bu sıfatlarla artık sayın Başbakan söylemlerini artık saldırgan hale getirmiyor. Sayın Başbakanın danışmanı da benzer yönde süreci doğrulayan açıklamalarda bulunuyor. Gazetelerde bunu görüyoruz. CHP olarak açıklıkla ifade ediyorum. Bizim terör örgütüne koşulsuz silah bıraktıracak ve bu yönde atılması gereken adımlar konusunda olumlu yaklaştığımızı ifade ettik, ifade etmeye devam ediyoruz. Koşulsuz silah bırakma noktasında atılacak adımların yanındayız. Bunu daha öncede paylaşmıştık. Başbakanın çelişkilerine gelince, hala aynı şarkıyı söylüyor. 'Devlet görüşüyor biz görüşmüyoruz.' Devlet kim kardeşim. 10 yıldır iktidardasın yani telkinin, yönlendirmen olmadan bu sürece devlet müdahil olur mu, olmaz mı? Bu Başkanın kamuoyu önünde süreci taşımakta zorlandığının ifadesidir. Burada artık Başbakanın ikiyüzlü siyaseti bırakması gerekiyor. Halka gerçekleri söylemesi gerekiyor. Yalana, dolana, yan yollara sapmaya yani bir şekilde kıvırmaya hiç gerek yok. Sayın Başbakan demek ki şu söyleminden vazgeçti, 'Biz terörle mücadele ederiz, müzakere etmeyiz' bu söz kime aitti, sayın Başbakana... O zaman Başbakanın bu söyleminin tekzibi gerekiyor kendisi tarafından" diye konuştu.

"DAYATMA İLE UZLAŞMA SAĞLANAMAZ"
Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Koç, başkanlık sistemi tartışmalarını değerlendirerek, "CHP topluma seçimlerde şu sözü verdi. Biz 12 Eylül faşizminin getirdiği 12 Eylül elbisesini istemiyoruz. Bunun içinde sivil, demokrat, özgürlükçü anayasa yapılmasından yanayız. Uzlaşma Komisyonu'nun çalışma koşulları belli. Üzerinde mutabık kalınan noktalar kabul edilmiş oluyor. Mutabık kalınmayanlar paranteze alınıyor. Başkanlık sistemine CHP değil, diğer muhalefet partililerinde olumsuz görüş belirttikleri, parlamenter demokratik sistemden yana oldukları biliyoruz. Bu süreci hep beraber göreceğiz. Bir dayatma ile uzlaşma sağlanmaz" şeklinde konuştu.
(TB-ÖZ-Y)

02.01.2013 17:25:37 TSI

Editör: Wan Haber