CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, bakanların bürokratları da içine alan kavgası arasında Merkez Bankası'nın dayak yediğini savunarak, "Hiç şüpheniz olmasın bunun faturası ülkeye yüksek faiz olarak çıkar" dedi.
Öztrak, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında güncel ekonomik gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. AK Parti'li milletvekilleri ve bakanların siyaset otobüsünden inecekleri üçüncü dönem durağına hızla yaklaşırken, hükümet içinde de koltuk kapma yarışının hızlandığını belirten Öztrak, bu yarışın en iddialısının ise ekonomi yönetiminde yaşandığını söyledi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Ekonomi Koordinasyonundan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan arasındaki bu kavganın içine bürokratların da çekilmeye başlandığını savundu. Öztrak, Bakan Çağlayan'ın "Uçaktan indik, karayolunda ilerliyoruz" diyen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'ya, "Bizim karayolunda hız sınırımız var. Bizim uçmaya ihtiyacımız var. Türkiye karayoluyla 2023 hedeflerine ulaşamaz" dediğini kaydetti.
Çağlayan'ın bu sözlerle Merkez Başkanı Başçı'ya 'ayar verdiğini' savunan Öztrak, "Yapılan iş, post kavgasıdır. Ekonomi yönetiminde direksiyona kim oturacak kavgasıdır. Ancak bu kavganın ortasında Merkez Bankası dayak yemektedir. Bakanın Merkez Bankası Başkanına yönelik 'haddini bil' uyarıları, 'Başçı hükümetin memurudur, hükümet atar, hükümet görevden alır' açıklamalarının hükümet içindeki huzursuzluğun dışa yansımasıdır. Sayın Bakanlar aranızdaki kavgayı adının önünde Türkiye Cumhuriyet ibaresi bulunan Merkez Bankası üzerinden yapmayın. Bu ülkenin kurumlarına ve güvenilirliğine zarar veriyorsunuz. Hiç şüpheniz olmasın bunun faturası ülkeye yüksek faiz olarak çıkar" şeklinde konuştu.
Bakan Çağlayan'ın Merkez Bankası Başkanının nasıl atandığını bildiğini, ama nasıl görevden nasıl alınacağını bilmediğini belirterek, "Başkanın sadece, 'ticaretle uğraşmak, şirketlerde hissedar olmak' gibi eylemleri gerçekleştirmesi halinde süresi dolmadan görevden alınabileceğini söyledi. Öztrak, "Yoksa 5 yılın dolmasını bekleyeceksin Sayın Bakan. Yani Sayın Bakan, sen benim memurumsun yazarım bir kararname alırım görevden anlayışı burada sökmüyor" dedi.
Hükümet içindeki uçak, kara yolu kavgasında olanın yine araçtaki yolculara, yani millete olacağını belirten Öztrak, Ocak ayında enflasyonun beklentilerin çok üzerinde arttığını hatırlattı. Öztrak, "Fiyatı en çok artan ilk 20 ürün ve hizmet içinde 9 gıda ürünü var ki, bu ürünleri vatandaş hemen hemen her gün kullanmak zorunda. Örneğin domatesin fiyatı tek ayda yüzde 51,5 arttı. Patlıcan yüzde 48,1, sivri biber yüzde 45,8; kabak yüzde 45,1, salatalık yüzde 34, dolmalık biber yüzde 33,1, yeşil soğan yüzde 33, kuru soğan yüzde 32 zam gördü. Ocak ayında vatandaşın mutfağı adeta yangın yerine döndü" dedi.
Öztrak, Şubat ayında dünyada vatandaşına en pahalı benzini kullandıran ülkeler liginde yeniden birincilik koltuğuna Türkiye'nin oturduğunu belirterek, "AKP iktidarında gelenek haline gelen enflasyon hedefinin daha yılın ilk aylarında çöpe atılması uygulamasının bu yıl da süreceği anlaşılıyor" dedi.
(MÜG-ÖZ-E)

08.02.2013 11:42:08 TSI

Editör: Wan Haber