Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, "Türkiye'de toplam 2 bin 951 belediye var, yarısını kapatıyorlar. Yerel yönetimler reformu yapmanın yolu il özel idarelerini kapatmak, belediyeleri kapatmak mı?" dedi.
CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcıları Gökhan Günaydın, partisinin Mersin'in Silifke İlçe Başkanlığı tarafından belediye düğün salonunda düzenlenen "Bütünşehir Yasası" konulu panele katıldı. Panele Günaydın'ın yanı sıra Mersin milletvekilleri Ali Rıza Öztürk, Vahap Seçer, Aytuğ Atıcı, Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, CHP Mersin İl Başkanı Mehmet Faruk Akar, Silifke İlçe Başkanı Çağatay Akyürek ve partililer katıldı. Günaydın, panelde yaptığı konuşmada, Büyükşehir Yasası kapsamında nüfusu ne olursa olsun 30 Mart 2014 tarihi itibariyle Mersin'de bir tane belde belediyesinin kalmayacağını söyledi. Türkiye'de toplam 2 bin 951 belediyenin olduğunu ve yarısının kapatılacağını ifade eden Günaydın, "Her iki belediyeden birisi ortadan kalkıyor. Yerel yönetimler reformu yapmanın yolu il özel idarelerini kapatmak, belediyeleri kapatmak mı? Allah muhafaza bunlar bir milli eğitim reformu yapacağız derlerse bilin ki okulları kapatırlar" dedi.
AK Parti ile Batılı emperyalist güçlerin tamamının karşılarında olduğunu savunan Günaydın, devletin tüm kurumlarının iktidarın elinde olduğunu öne sürdü. Büyükşehir Yasası'nı konuşmak üzere bir araya geldiklerini vurgulayan Günaydın, şunları söyledi:
"Çünkü Ankara'da çıkartılan bu yasa Mersin'in en ücra köyünde yaşayan yurttaşımızı da yakından ilgilendiriyor. Meseleyi eğmeden, bükmeden, doğrudan asla uzaklaşmadan konuyu hep beraber konuşmak ve paylaşmak durumundayız. Mersin büyükşehir oluyor. Bunun için bir yasa çıkartıldı. Bu sözün bir anlamı var mı arkadaşlar. Çünkü Mersin zaten büyükşehir. Bu yasanın adının büyükşehir olması doğru değildir. Mersin'i şimdi 'bütünşehir' yapıyorlar. Yani il sınırlarının tamamı belediye sınırları oluyor. Peki Türkiye'de daha önce ilan edilmiş büyükşehir veya bütünşehir var mı? Var arkadaşlar. Türkiye'de Ankara, İstanbul ve İzmir 1984 yılında büyükşehir ilan edildi. En son Sakarya 1999'da büyükşehir oldu ve böylece Türkiye'de 16 büyük şehrimiz var. Bu 16'dan yalnızca ikisi İstanbul ve Kocaeli bütünşehirdir. Şimdi arkadaşlar bu 16'nın tamamını bütünşehir yapıyorlar, yanına ilave 13 il koyuyorlar ve Türkiye'deki toplam 29 kenti bütünşehir yapıyorlar. İstanbul 5 bin metrekare, bütçesi 19 milyar lira. Eski parayla 19 katrilyon. İçişleri Bakanlığı'nın bütçesi 2,5 milyar lira. Yani İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İçişleri Bakanlığı'nın 8 katını kontrol ediyor. 19 milyar lirayla 5 bin kilometrekareye hizmet veriliyor. Peki Mersin'in durumu nasıl? Mersin 16 bin metrekare. Yani Mersin, İstanbul'dan 3 katı daha fazla büyük. Peki Mersin Büyükşehir Belediyemizin toplam bütçesi büyükşehir ve ona bağlı bütün şirketlerin bütçesini topladığımızda 1 milyar lira bile etmiyor. Yani İstanbul'dan üç kat büyük olan Mersin, İstanbul'un 20'de biri kadar bütçeye sahip. Ve bize diyorlar ki İstanbul'da başarılı sonuçlar aldık. Mersin'de de aynı başarılı sonuçları alabiliriz. Arkadaşlar bu karşılaştırma akla aykırıdır."
Çıkan yeni yasayla il özel idarelerinin tamamının kapatıldığını söyleyen Günaydın, "Yani artık il genel meclisi diye bir şey kalmadı. Yani artık il özel idaresi bütçesinin hazırlanmasında seçimle iş başına gelmiş demokratik aktörler görev yapmayacak" dedi.
(MŞN-AKL-CC-Y)

02.02.2013 17:51:11 TSI

Editör: Wan Haber