Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, terör sorununun çözümü için MİT ile İmralı arasında yapılan görüşmeleri endişe ile izlediklerini belirtti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, partisinin Bursa Milletvekili İlhan Demiröz ile birlikte Nevşehir'e geldi. İlk olarak CHP İl Başkanlığını ziyaret eden Günaydın ve Demiröz, burada CHP İl Başkanı Ahmet Göktaş ve partililerle bir süre görüştü. İl başkanlığı binasında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Günaydın, terör sorunun çözümü için İmralı ile yapılan görüşmelerden endişe duyduklarını kaydetti.
Terör sorununun mutlaka TBMM gündemine getirilmesi ve burada tüm partilerin ortak bir çözüm yolu bulması gerektiğini belirten Günaydın, "Türkiye'de yaklaşık 40 yıla yaklaşan ve 40 binden fazla yurttaşımızın ölümüne neden olan, asker ve polislerimizin şehit edilmesine neden olan çok ciddi bir sorun var. 2002 yılında Türkiye'de terör yoktu ama bugün vur kaçtan vur kala dönmüş bir politikanın söz konusu olduğunu görüyoruz. Biz ana muhalefet partisiyiz ve sadece izlemekle yetinmiyoruz. Biz TBMM'de grubu bulunan tüm partilerin bu konuyu ele almasını ve hep birlikte bir çözüm üretmesini istiyoruz. Bizim bu çağrımıza 'hayır' deniliyor. Bundan 3-4 yıl evvel Genelkurmay Başkanı dahi sadece askeri ve polisiye çözümlerle bu işin sonunun getirilemeyeceğini ifade etmiş bulunuyor. Yani siyasetçi siyaseten Genelkurmay Başkanının gerisinde olamaz. Bu gün İmralı ile yapılan görüşmeleri de sorunsuz olarak tanımlayabilmek mümkün değildir. MİT ile İmralı'nın görüştüğü söyleniyor. Biz kim kime ne söz veriyor ve eğer bazı sözler veriyorlarsa bunu nasıl uygulayacaklar merak ediyoruz. Çünkü TBMM'de grubu bulunan siyasal partiler, başta CHP olmak üzere bu süreçten tamamen habersiz ve basına sızan bilgilerle yetinmek durumunda kalıyor. Oysa bir toplumsal mutabakat olmadan bu meselenin çözülemeyeceğini defalarca ifade ettik. Süreci endişeyle izliyoruz" ifadelerini kullandı.
Günaydın il başkanlığı ziyaretinin ardından partisinin il yöneticileri ile birlikte merkez ilçeye bağlı Kaymaklı beldesine geçti. Türkiye'nin en önemli patates üretim merkezlerinden biri olan Kaymaklı'da patates üreticileri ile buluşan Günaydın, sorunları dinledi.
Günaydın burada yaptığı konuşmada ise, "Türkiye'nin gündemi maalesef yapay bir gündem ile işgal ediliyor. Her gün televizyon dizilerini yurttaşlarımız izlemeye devam ediyor ancak diğer taraftan vatandaş artık kendisini ve ailesini geçindiremez noktaya gelmiş. Patates hem dünya için hem de Türkiye için önemli bir ürün. Bundan 10 yıl evvel Türkiye 5 milyon 300 bin patates üretirken bugün 4 milyon 500 bin ton civarındaki patatesi ancak üretebiliyor. Türkiye'nin en önemli patates üretim merkezlerinden biri olan Nevşehir'de 100 bin dekar alanda üretici 400 bin ton civarında patates üretiyor" ifadelerini kullandı.
Günaydın, "Bugün patates üretim maliyetinin kilo başına 40-45 kuruş civarında olduğunu biliyoruz. Oysa bugün piyasada patatesin kilosu 10 kuruşa satılamıyor. 40 kuruşa mal ettiği patatesi 10 kuruşa satamayan üreticinin evini geçindirmesi, borçlarını ödeyebilmesi mümkün mü? Her gün onlarca telefon alıyorum. Üreticiler sabah kahvaltısında yoğurt ve ekmeği zor bulduklarını ve ısınmak içinde fasulye sapı yaktıklarını söylüyor. Üreticiler elektrik borçlarını ödeyemedikleri için icra ve haciz kıskacı altında. Bunun yanında borçlarını ödeyemedikleri için cezaevlerinde bulunan çok sayıda üretici var" diye konuştu.
(MÖZ-AÖ-GS-Y)

10.01.2013 15:33:58 TSI

Editör: Wan Haber