CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'li belediye başkanlarına çelme takmaya yönelik yapılan denetimleri şiddetle reddettiklerini belirterek, "Size sistemli bir baskı uygulanıyor, ayağınıza çelme takılıyor, hizmet üretmeyin diye özel çaba harcanıyor" dedi.
CHP Belediye Başkanları Toplantısı, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında başladı. Kılıçdaroğlu, yaptığı konuşmada, denetimin temel kuralının objektif olmasında olduğunu belirtti. Belediye başkanlarının seçildikleri partilere göre denetlenmesi doğru bir kural olmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Seçildikleri partilere göre iktidar partisinin davranışını endekslemesi doğru bir kural değildir. Çünkü belediye başkanı bir siyasal partiden seçilir, seçildikten sonra siyasal görüşü ne olursa olsun belde halkını kucaklar" dedi.
Yurttaşlar arasında ayrımın CHP'li belediye başkanlarının kabul edeceği bir durum olmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, CHP'li belediye başkanlarının ayrım yapması durumunda denetimin en şiddetlisinin yapılmasını istedi.

"HUKUKSUZ DENETİM OLMAZ"
Hukuksuz denetimin olmayacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Eğer siz bir belediyeyi denetliyorsunuz diyelim, bu belediye hiçbir belediyeye uygulamadığınız tutarda 100 denetim uzmanını, aynı zamanda ve eş zamanlı gönderiyorsanız, hiçbir belediyeye uygulamadığınız bir denetim modelini bir belediyeye uyguluyorsanız bu doğru bir kural değildir. Bu nedir? İş yapmasın belediye, hizmet üretmesin bu belediye... Ben bu belediyeye nasıl çelme takarım, anlayış budur. Bu anlayışla yapılan denetimi şiddetle reddediyoruz ve doğru bulmuyoruz" dedi.
CHP'li belediye başkanlarının hatalarının ve eksikliklerinin olabileceğini belirten Kılıçdaroğlu, denetimin aynı zamanda eğitici olmak zorunda olduğunu ve çağdaş denetiminin kuralının bu olduğunu söyledi. Denetimin aynı zamanda demokrasinin de gereği olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, denetimin özünde halktan toplanan paraların nerelere harcandığının hesabının olduğunu kaydetti.

"SİZE SİSTEMLİ BASKI UYGULANIYOR"
Belediye başkanlarına seslenen Kılıçdaroğlu, "Size sistemli bir baskı uygulanıyor, ayağınıza çelme takılıyor, hizmet üretmeyin diye özel çaba harcanıyor" dedi.
"Kamu kaynaklarını nereye harcadınız diye size soru sorulmuyor" diyen Kılıçdaroğlu, "Eğer bir siyasal iktidar kamu kaynaklarının nerelere harcandığının konusunda duyarlıysa, TBMM'ye kesin hesap yasası geldiği zaman Sayıştay'ın raporlarının da Meclis'e gelmesi gerekiyor. Geldi mi? Gelmedi. Gayri meşru bir bütçeyle hükümet ülkeyi yönetiyor. Kendi yaptığının farkında değil. İlk kez bir siyasal iktidar, TBMM adına denetim yapan Sayıştay'ın raporu gelmeden, yasalara göre gelmesi gerekiyordu, bütçe tasarısını yasalaştırdı. Yerel yönetimlerin hesabını denetleyecekseniz, önce dönüp bin kendinize bakın" diye konuştu.

"BİZ BUNLARDAN KORKMAYIZ, BUNLARDAN ÇEKİNMEYİZ"
En son operasyon yapılan CHP'li belediyelerden Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne 2012'de bir operasyon yapıldığını ve buradaki gerekçenin, engellilerin toplu ulaşım araçlarına ücretsiz binmesi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Yine bir baskın. Uzun uzun incelemeler araştırmalar, gözaltılar başka bir şey yok. Bumu denetim anlayışı. Bizim Büyükşehir Belediye başkanlarımız sahte kalpazanlık bilet basıp bilet mi bastılar. Denetim yapacaksanız istersiniz belgeyi, denetim elamanını gönderirsiniz İncelemeler yapıldı böyle bir şeyin olmadığı çıktı ortaya. Ne oldu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanımız itibarsızlaştırıldı mı? Hayır daha da itibarlı hale geldi. Bütün baskılara rağmen, gene Eskişehir'de engelliler toplu ulaşım araçlarına ücretsiz biniyor ve gidiyorlar. Eminim yakında bir operasyon daha yapılır. Biz bunlardan korkmayız, hiçbir belediye başkanımızın verilmeyecek hesabı yok" dedi.

"ESKİŞEHİR, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANINA SAHİP ÇIKTI"
"Bütün yetkililere sesleniyorum. Türkiye'deki hiçbir siyasi parti ayrımı yapmaksızın, ellerini vicdanlarına koyup düşünsünler, Eskişehir'i Eskişehir yapan bir dünya markası yapan belediye başkanını nasıl çalışamaz noktaya getiriyorsunuz siz" diye soran Kılıçdaroğlu, "Bursa ile Ankara arasında bir vaha Eskişehir. Eskişehir, büyükşehir belediye başkanına sahip çıkmıştır, bu bizim için onur verici bir durumdur" diye konuştu.
Kılıçdaroğlu'nun açılış konuşmalarından sonra toplantı basına kapalı olarak devam etti. CHP'nin soruşturma geçiren Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da toplantıya katıldı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, soruşturma geçiren belediye başkanlarını iki yanına alarak desteğini verdi.
(TB-ÖZ-Y)

07.02.2013 13:54:24 TSI

Editör: Wan Haber