CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, "Bölgede beyaz etin değişik ülkelere pazarlanması konusunda istihdamın teşvik edilmesi konusunda devlet gereken tedbirleri aldığında sektörün yıldızının parlayacağını düşünüyorum" dedi.
CHP Balıkesir Milletvekili Havutça, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde basın mensuplarıyla bir araya geldi. CHP İlçe Başkanı Metin Ok ve Bandırma Belediye Başkan Yardımcıları Ozan Onur ve Dursun Mirza ile CHP Kadın Kolları Başkanı Yasemin Kola'nın da katıldığı basın toplantısında konuşan Havutça, "Balıkesir Türkiye'de tarım ve hayvancılığın başkenti. Beyaz ette Türkiye'nin üçüncü kentiyiz. Gururla ifade etmeliyiz ki Bandırma'da Banvit gibi Şeker Piliç, Bu Piliç gibi markalarımız var. Bölgeye hayat veren bir çalışma tarzları var. Bölgemizdeki bu önemli markalardan Şeker Piliç'in geçtiğimiz haftalarda iflasını açıklaması bizim için sürpriz olmadı. Ben 2011 Aralık ayında TBMM'ye sunduğum beyaz et sektörüyle ilgili araştırma önergesinde sektörün içinde bulunduğu kötü gidişata dikkati çektim. Orada beyaz ette girdilerin pahalılığını, mısırın ve soya fasulyesinin tamamının ithal edildiğini vurguladım. Hükümetin gerekli desteği vermemesi halinde sektörde iflasların yaşanacağını belirttim. Avrupa'da ve Amerika'da beyaz et üreticilerinin devletten 350-500 dolar arası destekleme alırken bizim ülkemizde daha bu oran 50 dolardan 75 dolara yeni çıktı. Bu anlamda önemli bir rekabet eksikliği olduğunu ifade ettik" dedi.
Enerji fiyatlarının olağanüstü artması neticesinde bu sektörde bir takım sıkıntıların yaşanmasının kaçınılmaz olacağını daha önceki dönemlerde de dile getirdiğini ifade eden Havutça, geçtiğimiz yıl Şeker Piliç'e yaptığı ziyaretlerde devletten 24 milyon TL KDV alacakları bulunduğunu öğrendiğini belirtti. Havutça, "Beyaz Et Üreticileri Birliği ile Ankara'da yaptığım görüşmelerde sektörün toplamda 600 milyon TL KDV alacağı olduğunu öğrendim. Beyaz etteki kriz tabiri caizse göstere göstere gelmiştir" dedi.
Milletvekili Havutça, beyaz ette yaşanan krizin önümüzdeki süreçte kırmızı ette de yaşanacağı konusunda sinyaller bulunduğunu savunarak, şunları söyledi:
"Geçtiğimiz hafta içerisinde Maliye Bakanı uygun olmadığı için Maliye Bakan yardımcısı ile görüşerek, Bakan Yardımcısı'ndan Maliye Bakanı'nın KDV alacaklarının ödenmesi konusunda emir verdiğini belirttiğini öğrendim. Basından öğrendiğim kadarıyla da AKP'li yetkili siyasetçi arkadaşlarımız Sayın Edip Uğur ve Sayın Mehmet Öztaylan'ın da katkılarıyla biraz çözüm noktasına girilmiş. Olması gereken de budur. Ama bu yeterli midir değildir. Avrupa'daki kriterlerin aynen uygulanması gerekmektedir. Tarım Kanunu'na göre Türkiye'nin GSMH'sının yüzde 1'i çiftçilerimize destek olarak verilmesi gerekli ama şu anda binde 5 oranında veriliyor. Benzer durumlar kırmızı ette de yaşanacağı konusunda sinyaller geliyor. Şu anda samanın balyası 25 lira. Sütün 70-90 kuruş arası, yemin kilosunun da 85 kuruş ile 1 TL arası olduğu ifade ediliyor. Oysa Avrupa'daki süt üreten ülkelerdeki süt-yem paritesi şöyle olması gerekiyor. Üretici bir kilogram ürettiği sütten iki kilo yem alması gerekiyor ki kendini idame ettirsin."
Havutça, "Bölgede beyaz etin değişik ülkelere pazarlanması konusunda istihdamın teşvik edilmesi konusunda devlet gereken tedbirleri aldığında sektörün yıldızının parlayacağını düşünüyorum" dedi.
(TK-ÖZ-Y)

09.02.2013 19:00:27 TSI

Editör: Wan Haber