Partinin ulusalcı kanadındaki rahatsızlık büyürken, Tarhan’ın ardından birkaç ulusalcı vekilin daha istifa edebileceği belirtiliyor. Bazı ulusalcılar ise şimdilik partide kalıp mücadeleyi sürdürme kararı aldı. Beş parçaya ayrılan CHP’de, ulusalcıların yanı sıra Muharrem İnce’nin öncülük ettiği sol kanat da rahatsız. Baykalcılar beklemede. Meclis dışından ise Önder Sav ekibi muhalif kanatta çalışmalarını sürdürüyor. Parti kulislerinde ulusalcıların yeni bir oluşum için nabız yokladığı belirtiliyor. 


Ulusalcıların Kürt açılımı öfkesi
Partide ulusalcı kanatta yer alan Emine Ülker Tarhan’ın istifasının etkileri sürerken 20 civarındaki ulusalcı vekillerin büyük bölümü istifayı şimdilik düşünmüyor. Aralarında Nur Serter, Dilek Akagün Yılmaz gibi isimlerin yer aldığı ulusalcılar parti içinde mücadele mesajı verirken, Süheyl Batum, Birgül Ayman Güler gibi ulusalcıların ise istifa edebileceği kulislerde iddia ediliyor. Batum’un bazı temaslarının ardından kararını netleştireceği belirtiliyor. İstifaların devamı gelmese bile parti içindeki parçalanma ve muhalefetin, seçime kadar artarak sürmesi bekleniyor.


Muhalefeti kızdıran 4 başlık
Ulusalcıların tepkisi esas olara 4 başlığa odaklanıyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun özellikle Kürt açılımı ve partiyi sağa çekme politikaları, özerklik tartışmalarına yol açan Avrupa yerel yönetimler özerklik şartındaki çekincelerin kaldırılması ve Anayasa’dan Türk ifadesinin çıkarılarak, eşitlik yurttaşlık tanımının konulması, son olarak Kılıçdaroğlu’nun ortaya attığı Kobani tezkeresi önerisi.


‘Rakı masasına’ da tepki var
Kılıçdaroğlu’nun CHP seçmeni için söylediği ‘Tıpış tıpış sandığa gideceksiniz” ve “Rakı masasında Türkiye’yi kurtaranlardan partiyi temizleyeceğim” sözleri de hem vekillerde hem parti tabanında tepkiyle karşılandı. Kılıçdaroğlu, iktidar hedefi koyamamakla da eleştiriliyor.  


Yenilikçiler en baskın ekip
Öte yandan Meclis dışında parti tabanının bir bölümünde etkili olan ve ulusalcı çizgide yer alan Önder Sav ekibi ise son kurultayda Kılıçdaroğlu’na karşı Muharrem İnce’yi destekledi. CHP içinde ulusalcıların hedef tahtasında yer alan yenilikçiler ise Kılıçdaroğlu’nun Kürt ve sağa açılım politikasına destek veren tek kesim oldu.


Yeni parti arayışları sürüyor
Parti içindeki ulusalcılar, CHP’ye alternatif olacak yeni bir oluşum arayışına girdi. Temasların olumlu sonuç vermesi halinde önümüzdeki süreçte istifaların süreceği aksi halde ise bir iki istifa dışında seçim öncesi kopma yaşanmayacağı belirtiliyor. CHP içindeki muhalif kanatlar ise asıl hesaplaşmayı seçim sonuçlarına göre başlatmayı planlıyor.


SOL KANAT ‘SAĞ AÇILIMA’ SİNİRLENDİ
CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun son dönemde CHP’de sağa açılım politikasına, parti içindeki sol kanat da sert tepki gösteriyor. Muharrem İnce’nin öncülük ettiği sol kanat, son yerel seçimlerde Mansur Yavaş’ın Ankara Büyükşehir belediye başkanlığına, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun ise cumhurbaşkanlığına aday gösterilmesinin parti seçmenine saygısızlık olduğunu savunuyor. CHP’yi sol çizgiden, devrimcilik ve solculuktan uzaklaştırılmakla suçlayan sol kanat, Kılıçdaroğlu’nu partide demokrasiyi kaldırarak, tek adamlığa gitmekle eleştiriyor. Şu ana kadar bağımsız hareket eden bazı sol grupların da İnce ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na destek verme arasında kararsız kaldığı ve ikiye bölündüğü belirtiliyor. 


BAYKALCILAR BEKLEMEDE KALMAYI SEÇTİ
Sol kanatta Muharrem İnce saha çalışmalarını sürdürüyor. 5-6 Eylül’deki olağanüstü kurultayda Kılıçdaroğlu ile adaylık yarışında kazanamasa da oy patlaması ile herkesi şaşırtan İnce’nin, bir sonraki kurultay için hazırlık yürüttüğü belirtiliyor. Parti içinde 10 kadar milletvekili desteği bulunan Baykal ve ekibi ise beklemeye geçti. Son kurultayda İnce’yi desteklemekten son anda vazgeçen Baykalcılar, Antalya’da il başkanlığı seçiminde destekledikleri adayı seçtirmeyi başardı. Cumhurbaşkanı adaylığında parti yönetimine muhalefet eden Baykalcılar, başlangıçta ulusalcılarla hareket ederken, daha sonra ise son dönemde ise parti içi hiçbir muhalif grubun yanında yer almamayı tercih ediyor.

Editör: Wan Haber