Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Adıyaman'daki il ve ilçe teşkilatları ortak basın açıklaması yaparak, İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in 'ana dilde savunma' ile ilgili mecliste yaptığı sözlerden dolayı Kürt halkından özür dilemesi gerektiğini ve bunun için Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'ndan talepte bulunacaklarını kaydetti.
CHP il binasında; CHP İl Başkanı Av. Bilal Doğan, Merkez İlçe Başkanı Hanifi Çavuş ve ilçe teşkilat başkanları ortak basın açıklaması düzenledi. Adıyaman teşkilatı adına basın açıklamasını yapan Bilal Doğan, 'ana dilde savunma' konusuyla ilgili parti görüşlerinin ortada olduğunu, İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in farklı olan kendi görüşlerini dile getirdiğini belirtti.
İstifa eden CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat'a da tepki gösteren İl Başkanı Doğan, istifa sürecinde hiçbir teşkilata danışılmadığını ve 51 bin kişinin oyunu hiçe saydığını söyledi.
Bilal Doğan yaptığı açıklamada, "Partimizin ana dilde savunmayla ilgili görüşü nettir. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, ana dilde savunmayla ilgili sadece yargılama aşamasında değil, hazırlık aşamasında da kişinin kendisini ifade edebileceği bir dilde savunma yapabilmesi gerektiği konusunda görüşlerini belirtmiştir. Partimizin görüşünün bu olmasına rağmen Birgül Ayman Güler'in bunun dışında konuşması, söz alması ve ulus-milliyet kavramları üzerinde hukuki teknik bir anlamda, bir tanımlama yaparken içine düştüğü hata, Türk ve Kürt milletini eşit gördüremezsiniz sözü tüm kamuoyunu, sadece Kürt halkını değil, Kürt milletini değil tüm Türkiye halkını rahatsız etmiştir. Biz öncelikle Adıyaman teşkilatı olarak, İzmir Milletvekilimiz Birgül Ayman Güler'in sözlerine katılmadığımızı, tasvip etmediğimizi ve bu sözlerin partimizin genel görüşü olmadığını belirtmek istiyoruz" dedi.

"SALİH FIRAT, 51 BİN KİŞİNİN İRADESİNİ YOK SAYDI"
Milletvekili Salih Fırat'a istifasından dolayı tepki gösteren Doğan, "Milletvekilimizin istifasını asla kabul etmiyoruz. Sayın Salih Fırat'ı, Birgül Ayman Güler seçmedi bizler seçtik. Biz Adıyamanlılar, yaklaşık 51 bin oy alarak Sayın Salih Fırat'ı; Adıyaman'ı ve Cumhuriyet Halk Partisini Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde temsil etmesi için kendisine yetki verdik, vekillik sıfatını biz verdik. Bizi yarı yolda bırakmaya hakkı yok. 51 bin insanın iradesini Cumhuriyet Halk Partisi'nden almaya hiç hakkı yok" diye konuştu.

"BİRGÜL AYMAN GÜLER KÜRT HALKINDAN ÖZÜR DİLEMELİ"
Birgül Ayman Güler'in özür dilemesi için Kemal Kılıçdaroğlu'ndan taleplerinin olacağını kaydeden Doğan, "Sayın Birgül Ayman Güler'in, disiplin anlamında olur ya da çıkıp kamuoyunda basın aracılığıyla özür dilemesi olur; bir şekilde Kürt halkından özür dilemesi gerektiğini düşünüyoruz. Sadece Kürt halkı da değil, Türkiye halkından özür dilemelidir. Bununla ilgili biz Adıyaman örgütü olarak; genel merkezden, Genel Başkanımızdan talebimiz olacak. Bu şekilde bir milletvekilinin Genel Başkanımıza, partimize zarar vermeye hakkı yoktur" ifadelerini kullandı.
(AHM-SO-Y)

28.01.2013 15:51:47 TSI

Editör: Wan Haber