CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun 'Suriye'de hep silahsız çözümden yana olduk' dediğini belirterek, "İnsan bu cümleyi kullanırken biraz utanır. Suriye muhalefetine her türlü desteği vereceksin, sınır illerinde bomba imalat merkezleri oluşturacaksın, muhaliflerin sınırları yol geçen hanına dönüştürmesine izin vereceksin, sonra da 'Biz silahsız çözüm istiyoruz' diyeceksin" dedi.
Loğoğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin dış politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. BM ve Arap Ligi Özel Temsilcisi Lakhdar Brahmi'nin Suriye rejimi ve muhalefetinin BM çatısı altında müzakerelere başlaması çağrısını desteklediklerini belirten Loğoğlu, bu konuda uluslararası toplumun da desteğinin tam olduğunu söyledi. Ancak dün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun 'kem küm' ettiğini ve 'Hep silahsız çözümden yana olduk' dediğini belirten Loğoğlu, "İnsan bu cümleyi kullanırken biraz utanır. Bu gerçeklere uymayan bir iddiadır. Çünkü Suriye muhalefetine her türlü desteği vereceksin, sınır illerinde bomba imalat merkezleri oluşturacaksın, ambulanslarla muhaliflerin sınırları yol geçen hanına dönüştürmesine izin vereceksin, sonra da 'Biz silahsız çözüm istiyoruz' diyeceksin. Bilim adamı etiketi taşıyan bir insana bu davranış hiç yakışmıyor" diye konuştu.
Suriye muhalefet liderinin de rejimle görüşmek istediğini söylediğini ve bir tek ülke ve bir tek Dışişleri Bakanı Davutoğlu hariç tüm dünyanın buna destek verdiğini belirten Loğoğlu, "Sayın Davutoğlu hangi hakla bir diyalog çağrısına karşı çıkıyor? Hangi gerekçeyle karşı çıkıyor? AKP önce Suriye'yi muhalefet ve rejim diye ikiye böldü; şimdi muhalefeti bölmeye çalışıyor. Silahlı mücadele verenler ve vermeyenler arasında bir ayrım yapmak gerekirmiş gibi. Sayın Davutoğlu aklınızı başınıza toplayın, Suriye'nin sizin aklınıza ihtiyacı yok, siz kendi işinize bakın" şeklinde konuştu.
Sığınmacılar konusundaki gelişmeleri de dikkat ve kaygıyla izlediklerini belirten Loğoğlu, "200 bine yaklaşan Suriyeli kardeşimiz var. Bunların insan haklarını ciddi ihlal edildiğine ilişkin duyumlar var basında. Oradaki kadın ve kızların Arap ülkelerinden gelen zengin şeyhlere satıldığı şeklinde iddialar var. Kamplardaki çocukların silahlandırılarak Suriye'deki çatışmaların içine sürüldüğü iddiaları var. Bu konuda TBMM'ye araştırma önerisi verdik, inşallah kabul ederler. Biz sığınmacıların gelmesine karşı değiliz, bu insani bir görevdir; ama insan gibi muamele etmek de ayrıca bir görevdir" dedi.
Türkiye-İsrail ilişkilerine de değinen Loğoğlu, CHP olarak bu iki ülke ilişkilerinin düzelmesini istediklerini söyledi. Hükümetin İsrail politikasının 'ikiyüzlü bir politika' olduğunu savunan Loğoğlu, "Türk kamuoyuna söyledikleriyle perde arkasında yaptıkları birbirinin tam tersidir. Türk kamuoyuna konuştuğu zaman İsrail'e veryansın ederler, 'şöyle asacağız, böyle keseceğiz' şeklinde ağır bir söylem içindeler. Bu da tabii Türk kamuoyunun desteğini arkalarında tutmak için izlenen bir yol. Aynı AKP hükümeti, perde arkasında İsrail makamları ile sürekli görüşmeler yapıyor" diye konuştu.
Türkiye-İsrail ilişkilerinin düzelmesinin hem ikili planda hem de bölgesel istikrar ve güvenlik için gerekli olduğunu belirten Loğoğlu, "Türkiye-İsrail ilişkilerinin bugünkü durumu Türkiye'yi bölgede etkisiz hale getirmiştir. Ağzımızla kuş tutsak Ortadoğu barış sürecine katkı yapabilecek durumda değiliz" dedi.
Türkiye'nin bir süredir İmralı ile yatıp kalktığını söyleyen Loğoğlu, "Böyle bir ülke durumuna düşürülmüş olmak beni vatandaş olarak rencide ediyor. Elbette terörün sona erdirilmesini istiyoruz ama bu kadar nereye gittiği, nereden başladığı, nelerin konuşulduğu belli olmayan bir ortamda, bu süreçle kamuoyunun aldatılması bize çok yanlış geliyor. Hangi taahhütlerin verildiği açıklansın" ifadelerini kullandı.
Hükümetin içeride ve dışarıda tam ve mutlak bir başarısızlık içinde olduğunu öne süren Loğoğlu, "Acı olan da buna rağmen Türk kamuoyuna başarılarının yüksek olduğunu ve yanlışların kaynağının CHP olduğunda ısrar ediyorlar. Biz aksini söylemeye devam edeceğiz. Çünkü sonunda gerçek olan, gerçek olmayanı yenecektir" diye konuştu.
(MÜG-CC-Y)

18.02.2013 12:26:58 TSI

Editör: Wan Haber