Prof. Dr. Canan Karatay’ın şeker testleriyle ilgili açıklamaları nedeniyle, Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’nin şikayeti üzerine Türk Tabipler Birliği tarafından verilen 15 gün meslekten men cezası onaylandı. Karatay'ın dava açma hakkı var ancak karar kesinleşirse Karatay, 15 gün hekimlik yapamayacak.

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği, gebelikte şeker yükleme testinin zararlı olduğunu ve çok mecbur kalınmadıkça yaptırılmaması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Canan Karatay hakkında, “uzmanlık dışı bir konuda tıbbi değerlendirme yapmak, bilimsel olmayan açıklamalarla halk sağlığına zarar vermek, açıklamalarla reklam yapmak, tıbbi bir konu ile ilgili ihtilafında kendisi ile farklı düşünen hekimlerle etik olmayan bir biçimde tartışma yöntemi kullandığı” gerekçesiyle 5 Ocak 2015 tarihinde Türk Tabipler Birliğine şikayette bulundu. 

15 GÜN MESLEKTEN MEN CEZASI ALDI 

TTB, Prof. Karatay’ın iç hastalıkları ve Kardiyoloji uzmanı olarak çalıştığını ve şikayete konu yaptığı açıklamalarla hekimlik Meslek Etiği Kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 06.10.2015 tarihinde 15 gün süreyle geçici olarak meslekten men cezası verdi. Men kararı Karatay’a tebliğ edildi. Bu kez da Karatay, men cezasının kesin ve gerçek olmadığını, kimsenin kendisini meslekten men edemeyeceğini belirterek karara itiraz etti. 

Karatay ayrıca geçen yıl TJOD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir ve üyeleri hakkında men cezası kesinleşmeden derneğin internet sitesinde yayınladıkları ve ceza almış gibi izlenim yarattıkları gerekçesiyle de şikayetçi oldu. 

Ancak şikayet üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, Prof. Cansun Demir ve üyeler hakkında takipsizlik kararı verildi.

TTB CEZAYI ONADI 

Bu sırada Karatay’ın itirazını inceleyen Türk Tabipler Birliği Yüksek Onur Kurulu, Meslek Etiği Kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 06. 10. 2015 tarihinde verilen 15 gün süreyle geçici olarak meslekten men cezasının hukuka uygun olduğunu belirterek, kararı kesinleştirdi. 

KARATAY’IN DAVA AÇMA HAKKI VAR

Prof. Dr. Karatay’ın 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemesi’ne dava açma hakkı bulunuyor. TTB kararını Sağlık Bakanlığı’na bildirecek. Bakanlık da İstanbul teşkilatına uygulatacak. Karatay tebliğin ulaşmasından itibaren 15 gün boyunca hasta muayene ve tedavi edemeyecek, reçete yazamayacak.

Editör: Wan Haber