Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde kurulan Cezaevleri İnceleme Alt Komisyonu üyelerinin İzmir'deki karakol ve cezaevlerini inceleme çalışmaları sona erdi. Bir açıklama yapan BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Şakran ve Kırıklar F Tipi Cezaevi'nde mahkumlara sistematik taciz yapıldığını açıkladı.
Kürkçü'nün açıklamasına tepki gösteren komisyon üyesi ve AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, "Sayın Kürkçü 'sistematik işkence var' demiş. Mahkumlarla görüştük, onların da böyle bir iddiası yok. Münferit bir olay yaşadıklarını söylediler sadece. Sayın Kürkçü bu açıklamaları neden yapıyor anlayamadık" dedi.
Şakran Cezaevi'ndeki terör suçlusu mahkumlara şiddet ve sistematik işkence uygulandığını ve bazı mahkumların Kırıklar F Tipi Cezaevi'ne götürüldüğünü belirten BDP'li Ertuğrul Kürkçü, "Tüm mahpuslar son derece onur kırıcı ve zalimane şekilde arandıklarını ve çırılçıplak kalmaya zorlanarak mahremiyetlerinin ihlal edildiğini belirtti. Mahkumların hemen hepsinin söylediği diğer şey de, kendilerine 'lan' şeklinde hitap edildiği ve sistematik bir taciz içinde yaşamak zorunda kaldıklarıdır" açıklamasını yapmıştı.
İddialar üzerine Kürkçü ile birlikte Şakran Cezaevi'nin kendilerine tahsis ettikleri bir araçla Kırıklar F Tipi Cezaevi'ne gidip söz konusu mahkumlarla birlikte görüştüklerini anlatan AK Parti İzmir Milletvekili ve Cezaevleri İnceleme Alt Komisyonu Üyesi Hamza Dağ, şu bilgileri verdi:
"28 Aralık günü, biz cezaevine gitmeden önce Sayın Ertuğrul Kürkçü, burada mahkumlara arama yapılırken bir saldırı olduğunu dile getirmişti. Yanındaki dosyada da mahkumların isimleri vardı. Cezaevi yönetimi adı geçen mahkumların Kırıklar F Tipi Cezaevi'ne götürüldüğünü belirtti. Biz de bunun mahkumları kaçırma gibi algılanacağını düşünüp başsavcı vekiliyle görüştük. O da bize, disiplini sağlama adına mahkumların götürüldüğünü, böyle bir niyetlerinin olmadığını ve istersek tahsis edecekleri araçla Kırıklar'a gidip mahkumlarla görüşebileceğimizi belirtti. Biz de gidip terör suçu nedeniyle yatan bu beş mahkumla görüştük. Mahkumlar bize olayın 28 Aralık akşamı olduğunu, 'arama yapacağız, ayakkabınızı da çıkartın' denmesi üzerine tartışma çıktığını belirtti. Mahkumlar bu olaydan dolayı sadece iki kişiyi suçladı ve daha önceki aramalarda bu tip rencide edici davranışların olmadığını söyledi, başgardiyan ve ikinci müdürü suçladılar. Mahkumların da sistematik işkence iddiası olmadı,genel anlamda şiddet yok, münferit dediler. Yani onların iddiası dahi münferit olay noktasında olduğu şeklinde oldu. Sayın Kürkçü ise durumu, sistematik işkence olarak açıkladı. Böyle bir durum söz konusu değil."
Vekil Hamza Dağ, Kırıklar'daki mahkumlarla görüşmelerinin sonucunda ilettikleri sıkıntılarını da Adalet Bakanlığı ve savcılık yetkililerine ilettiklerini ve kendilerine konunun inceleneceğinin bildirildiğini sözlerine ekledi.
(HD-HO-Y)

09.01.2013 14:35:39 TSI

Editör: Wan Haber