BDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Ankara Sincan Çocuk Cezaevi’nde tutuklu bulunan iki çocuğun 19 Nisan’dan bu yana açlık grevinde olduğunu bildirdi.

Çocukların beyanına dayanılarak sadece sıvı (meyve suyu, süt, şekerli su) tükettiklerini, son günlerde tansiyon, halsizlik ve baş ağrısı yaşadıkları ve son iki gündür doktor kontrolüne çıkarıldıkları ifade edildi.

“Keyfi davranışlar”

BDP bilgi edinmek üzere İnsan Hakları Derneği’nden bir avukat ile birlikte cezaevine gidildiğini ve H.E. ve O.B. isimli çocuklarla görüşüldüğünü de açıkladı.

Görüşmede çocukların anlattığına göre, çocuklar yaşanan sorunlarla ilgili hem avukatlarına hem de çeşitli kurumlara dilekçe, mektup ve faks gönderdi, ancak bu yazışmaların hiçbiri cezaevi yönetimi tarafından ilgili kurumlara iletilmedi. Aynı şekilde savcılığa gönderilen dilekçeler bile alınmadı ya da gerekli yerlere iletilmedi.

Ayrıca çocuklar cezaevi idaresi ve görevlilerinin tehdit ve keyfi davranışlarla üzerlerinde ciddi baskı kurduklarını da belirtti.

Hücrede beş gün

BDP’nin açıklamasında çocukların anlattıklarına da yer verildi.

“Özellikle günde üç defa ve askeri düzen içinde bahçeye kabaca çıkarılmak suretiyle yaptırılan askeri düzen sayımını kabul etmediklerini belirtmişlerdir.

“Bununla ilgili cezaevi ile diyalog kurup bu uygulamanın odada normal sayım şeklinde yapılmasını talep etmişler. Ancak görevliler ‘Biz size istediğimizi gibi davranırız, siz bize mahkumsunuz, dediğimiz her şeyi harfi harfine yapmak durumundasınız, yoksa adlilerin içine atarız, hücreye atarız, yumuşak odada dayak yersiniz’ şeklinde kendilerini tehdit ettiklerini beyan etmişlerdir. 

“Özellikle son iki ayda çocuklar görevlilerce zorla itilip kakılarak bahçeye sayım için çıkartıldıklarını ve bunun normal sayım olmadığını beyan etmişlerdir. Yine bu sayım sonunda görevlilerin yüksek sesle “Allah kurtarsın” demelerine karşılık ‘Amin’ diye cevap vermeleri için kendilerine aşırı baskı yapıldığını da belirtmişlerdir.

“H.E. isimli çocuk bahçeye çıkmadan sayım istediği için kendisine herhangi bir karar gösterilmeden beş gün hücrede tutulduğunu söylemiştir.

“Çocuklar bir başka sorun olarak da,  gün içinde özel odalarını kullanmalarının engellendiğini ve sabah 8’den gece 24’e kadar sürekli ortak alan denilen kameralı yerde tutulma zorunluluğu olduğunu, bunun da ayrı bir baskı aracı olduğunu söylemişlerdir.

“Ayrıca, görevlilerin gece yarısı saat iki gibi pencerelerin olduğu alanda top oynayarak tutuklu tüm çocukları rahatsız ettiklerini de beyan etmişlerdir. Bu yüzden gece uyuyamadıklarını defalarca idareye ilettiklerini söylemişlerdir.”

Soru önergesi

BDP’den yapılan açıklamada, çocukların temel haklarını talep etmeleri nedeniyle karşılaştıkları baskıların bir an önce son bulması gerektiği vurgulandı.

Konu Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü tarafından Meclis’e de taşındı.

Kürkçü Adalet Bakanı Sayın Sadullah Ergin’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

*Bianet

Editör: Wan Haber