Malatya E Tipi Kapalı Cezaevi'nde en çok kitap okuyan mahkumlara laptop bilgisayar hediye edildi.
Malatya E Tipi Cezaevi'nde Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte yürütülen Cezaevi Okuyor Kampanyası kapsamında, en çok kitap okuyan mahkumlar ödüllendirildi. Düzenlenen törene; Vali Vasip Şahin, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Nimet Baş, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şehmuz Şad, Adli Yargı Adalet Komisyon Başkanı Orhan Erdim, AK Parti İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, İl Jandarma Komutanı Albay Hasan Aksoy, Emniyet Müdür Yardımcısı Tuğrul Türkyılmaz, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut ile Cezaevi 2. Müdürü İmdat Şen katıldı.
Törenin açılışında konuşan Malatya Cezaevi 2. Müdürü İmdat Şen, "2012 yılında okur yazar olmayan 36 hükümlü ve tutuklumuza açtığımız kurslarla okuma yazma öğretilmiş, 26 hükümlü ve tutuklu ilköğretim, 18 tutuklu ve hükümlü orta öğretimden ve 3 tutuklu ve hükümlünün açık öğretim fakültesinden mezun olması sağlanmıştır. Halen 15 öğrencimiz Açık İlköğretim Okulu'na, 59 öğrencimiz Açık Öğretim Lisesi'ne ve 21 öğrencimiz ise Açık Öğretim Fakültesi'ne devam etmektedir" dedi.
Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut ise, "Buradan daha aydınlanmış, daha kültürlü, kitap okumuş, kitap düşkünü birer insan, çocuklarına ve eşine örnek olan birer insan olarak topluma karışacaksınız" diye konuştu.
Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şehmuz Şad ise, "Cezanın infazında ulaşılmak istenen temel amaç, öncelikle kişinin tutuklanarak dört duvar arasına konulması değildir. Kanunda bu konuda temel amaç, 'kişinin yeniden suç işleyeceği etkinleri engelleyici etkenleri güçlendirmek, hükümlüyü üretken, kanunlara, nizamlara ve toplumsal kurallara saygılı birey haline getirmektir' şeklinde ifade edilir" ifadelerini kullandı.
Vali Vasip Şahin ise, "Toplum olarak acaba biz hangi eksiği yaptık, hangi kusurda bulunduk ki, sizlerin buraya düşmemesine sebep olan ortamın önlenmesini sağlayamadık. Hepimize mesuliyetler düşüyor. Bizler de insanların daha az suça sürüklenmesini ya da hiç suça sürüklenmesini önleyecek, sağlayacak ortamları hazırlamakla mükellefiz" dedi.
Vali Şahin, daha sonra cezaevinde en fazla kitap okuyan Sadık Şehitoğlu, Mustafa Atlı ve Murat Yıldırım adlı hükümlülere birer laptop bilgisayar hediye etti. Mahkumların hediye edilen bilgisayarları ailelerine göndereceği öğrenildi.
En çok kitap okuyan mahkumlara ödül veren TBMM Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Nimet Baş, mahkumlarının kitap okuyarak ve öğrenerek, bir taraftan da umudunu yitirmeden yaşamanın ne kadar anlamlı olduğunu gösterdiğini söyledi. Baş, Türkiye'deki en büyük problemin az kitap okumak ve çok televizyon izlemek olduğunu söyleyerek, yılda ortalama 50 kitap okuyan bir çocuğun hem zihinsel becerilerinin ve hem de toplumsal becerilerinin geliştirdiğini söyledi.
Törende düzenlenen 15 ayrı meslek kursuna katılarak başarılı olan tutuklu ve mahkumlara da belgeleri verildi.
Bu arada, Malatya E Tipi Cezaevi'nde 2012 yılında bin 727 adet kitabın okunduğu ve okunan sayfa sayısının 629 bin 845 olduğu kaydedildi.
(BK-Y)

08.02.2013 17:32:52 TSI

Editör: Wan Haber