Avrupa Birliği, Çevre Bakanlığı ve Ceyhan Belediyesi'nin ortaklaşa yürüttüğü 'Ceyhan Atıksu ve Yağmur Suyu Proje' açılış töreni gerçekliştirildi. 21 ayda tamamlanması planlanan projenin, Bölgesel Kalkınma Bileşeni Çevre Operasyonel Programı alanında Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında olduğu bildirildi.
Çukurova Üniversitesi Ceyhan Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen törene Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Bölüm Başkan Yardımcısı Virve Vimpari, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB Yatırımları Dairesi Teknik Uygulama Birimi Müdürü Gamze Türkmen ve EptisaGenel Müdür Yardımcısı, Jose Ignacio SORIANO katıldılar.
EptisaGenel Müdür Yardımcısı, Jose Ignacio Soriano, yaptığı konuşmada projenin başarılı bir şekilde tamamlanması için ellerinden geleni yapacakarını belirterek, "Biz daha önce de benzer projeleri Türkiye'de uyguladık. Ancak her yeni projeye ilk projemizmiş gibi dört elle sarılıyoruz. Başarılı olmanın sonuçlarını görmek bizleri mutlu ediyor" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB Yatırımları Dairesi Teknik Uygulama Birimi Müdürü Gamze Türkmen ise projenin yüzde 85'lik kısmının Avrupa Birliği, kalan kısmının ise Ceyhan Belediyesi tarafından finanse edildiğine dikkat çekerek, "Sözleşme makamı olarak bu tip projelerin gerçekleşmesini ve sonuçlarını görmek bizleri mutlu ediyor. Sayın daire başkanımız da bu başarılı çalışmasından dolayı Ceyhan Belediye Başkanı Sayın Haüseyin Sözlü'ye teşekkürlerini bizzat bildirmemizi istedi. Kendilerini tebrik ediyorum" dedi.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Bölüm Başkan Yardımcısı Virve Vimpari ise Türkçe yaptığı konuşmasında beş aydan bu yana Türkiye'de bulunduğunu belirterek, "Çok akıcı konuşamasam da duygularımı Türkçe dile getirmek istiyorum. Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki ilişkilerin daha yüksek seviyelere çıkması için elimden geleni yapacağım. Çevre konusu tüm dünya için önemli bir meseledir. Gelecek nesillere sorunlu bir çevre bırakmamak için her ülke üzerine düşeni yapmalıdır. Ceyhan Belediyesi'nin bu projesi de buna en güzel örnektir. Başarılı çalışmalarından dolayı kendilerini kutluyorum." şeklinde konuştu.
Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de bu projeyi yedekten girdiklerini ancak başarılı çalışmalar sonucunda hibe almaya hak kazandıklarının altını çizerek, "Yüzde 85'ini Avrupa Birliği'nin finanse ettiği bu proje ile Ceyhan Belediyesi'ni büyük bir yükten kurtardık. Böylece bu alanda harcayacağımız maddi olanaklarımızı da diğer hizmetlerimize yönlendirme imkânı bulduk. Projenin hazırlanmasında emeği gecen tüm mesai arkadaşlarımı yürekten kutluyorum" dedi.
Başkan Sözlü, Türkiye'de en başarılı belediyelerin başında gelen Ceyhan Belediyesi olarak şu anda kendi imkanlarıyla yaklaşık 80 milyonluk yatırımı Ceyhan'a kazandırdıklarını da belirterek, "Avrupa Birliği standartlarında görev yapan yegane belediyelerden biriyiz. Bu da Ceyhan Belediyesi'nin hizmet etme arzusunun ve hizmet akşının göstergesidir. İnşallah projeyi tamamlayıp Avrupa standartlarında bir tesisi ilçemize, ilimize ve ülkemize kazandırmış olacağız" diye konuştu.
Törene, yerel davetlilerin yanı sıra kontrollük hizmetleri ihalesi yüklenicisi Eptisa Mühendislik, CES Consulting Engineers Salzgitter GmbH Ltd ve EPTİSA Servicios De Ingenerios S.L. konsorsiyumu ve atıksu arıtma tesisi inşaat ihalesi yüklenicisi STRABAG yetkilileri de katıldı.
(MSÇ-Y)

11.01.2013 16:04:20 TSI

Editör: Wan Haber