Marmara Belediyeler Birliği tarafından 3 yıldır düzenli olarak gerçekleştirilen Çevre Koruma ve Kontrol Müdürleri ile Temizlik İşleri Müdürleri toplantısının Ocak ayı toplantısı Kağıthane'de yapıldı. Toplantıda çevre temizliğiyle dikkat çeken "Tanzanya" ele alındı.
Moderatörlüğünü MBB Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Aynur Acar'ın yaptığı toplantıya Kağıthane Belediye Başkanı Fazıl Kılıç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü Uzmanı Yusuf Tübek ile Bakanlık Yetkilendirilmiş Kuruluşu TÜKÇEV Başkanı Beyhan Aslan konuşmacı olarak katıldı.
Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç da katıldı. Kılıç, "Marmara Belediyeler Birliği'nin üye belediyelerinin Çevre ve Temizlik Müdürlerini ağırlamaktan mutluyuz, hepiniz hoş geldiniz. Bu teknik toplantılarla işlerinizi kolaylaştırmanın yollarını ve çözümlerini arıyorsunuz. Toplantının hayırlara vesile olmasını dilerim" dedi.
"HERKES APARTMAN YÖNETİCİSİ VEYA KAPICI OLMAMALI"
Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Aynur Acar toplantıdaki konuşmasında, "Türkiye'nin ciddi bir atık istatistik çalışması yok. Marmara Belediyeler Birliği olarak üye belediyelerimizin çalışmalarını ve durumunu görmek için 2009 yılında bir anket çalışması yaptık. Verdiğimiz eğitimler sonucunda gördük ki 2006-2009 yılları arasında her belediyede atık yönetimi çalışmaları, çöplerin kaynağından ayrıştırılması ve geri dönüşüme gönderilmesi ile ilgili projeler başlatılmıştı. Sonuçlarını ilan etmediğimiz bu anketi 2013 yılında güncelleyerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Birliğimizden istediği bölgesel sonuçları ve istatistikleri hazırlayacağız. Böylece belediyelerin bu konuda ne kadar azimle çalıştıklarını ortaya koyacağız. Bölgemizde iller bazında toplantılarla anketlerimizi yapmaya başladık. Belediyeleri en çok bunaltan durum Apartman veya site yöneticileri ile apartman kapıcılarının bu işin bilincinde ve sorumluluğunda olmadıklarıdır. Herkes apartman yöneticisi veya kapıcı olamamalı. Apartmanlarda özel eğitimlerden geçmiş ve çevre kanunlarını bilen sertifikalandırılmış yönetim şirketlerinin ve kapıcılık eğitim sertifikası almış görevlilerin çalıştırılması mevzuatlara eklenerek güncellenmelidir. AB ülkelerinde bunların hepsi var ve zorunludur. Mevzuatlara uymayan yönetici ve kapıcılara ceza, uyanlara da ödül verilmelidir" dedi.
"TANZANYA'DA TURİSTLERE BİLGİLENDİRME YAPILIYOR"
Aynur Acar, açıklamalarının devamında, "Gelişmemiş ülkelerden gördüğümüz Afrika Tanzanya ülkesinde yere bırakın izmarit, pet şişe veya bir kibrit çöpü göremezsiniz. Ülke politikası doğal hayatı ve çevreyi korumak. Havaalanına inen her turiste uçakta bilgilendirmeler yapılıyor. Cezalar sayılıyor. Zanzibar'da dünyaca ünlü 7 yıldızlı zincir otellerden Hilton Oteli'ne atığını ve atıksuyunu denize döktüğü için kilit vurabiliyorsa devlet, bu ülke gelişmiş ülkedir. Türkiye daha bunu yapabilecek güce gelmediği için gelişmemiş ülke statüsüne giriyor böylece. AB de bizi bu çerçevede değerlendiriyor. Üzüntü verici bir durum" dedi.
(ÖK-ÖK-Y)

01.02.2013 12:33:17 TSI

Editör: Wan Haber