Haber: Oktay CANDEMİR

Yolun işgalinin bitirilmesi için yıllardır mücadele eden esnaf ise tam bir hayal kırıklığı yaşıyor. Çevre esnafı yolun yeni imar planında son dakikada iptal edildiğini söyledi.

Cumhuriyet Caddesi Çarşı Mahallesi´nde bulunan 181 ada ve 32 sayılı parsel taşınmazın üzerine AKP´li Burhan Yenigün döneminde geçici ruhsatla yapı yapılmasına izin verildi. Yapının yapılışı sırasında Cumhuriyet Caddesi´nden Ercişli Emrah Sokağı´na doğru çıkan yol da işgal edildi. Yola BİAN alışveriş merkezinin yapılması üzerine büyük mağduriyet yaşayan çevre esnafı yargı yoluna başvurarak yolun işgaline son verilmesi için gerekli hukuki mücadeleyi başlattı. Bunun üzerine Van İdare Mahkemesi ve Danıştay 6. Dairesi söz konusu alana yapılan BİAN mağazasının yolu işgal ettiğine dair karar verdi. Karar üzerine harekete geçen belediye ekipleri 2011 yılında mağazanın yıkılması için yıkım ekipleriyle mağazanın bulunduğu alana geldi. Ancak yapılan itiraz üzerine yerel mahkeme son anda yıkımın geçici olarak durdurulmasına karar verdi. Ancak bu geçici kararın üzerinden neredeyse 2 yıl geçmesine rağmen herhangi bir işlem yapılmadı. Bu işgale son verilmesi için hukuki mücadelesini sürdüren çevre esnafı yeni imar planıyla bir kez daha hayal kırıklığına uğradı. Çünkü; yeni imar planında tartışma konusu olan yol artık yol değil. 1996 imar planında yol olan alan yeni imar planında artık yapı yapılabilecek bir arazi oldu. Yani yıllar süren bekleyişin ardından haklı bir mücadele ortaya koyan esnaf değil bizzat işgali gerçekleştirenler kazandı.

"YOL SON DAKİKADA İPTAL EDİLDİ"

Konuyla ilgili görüştüğümüz çevre esnafından İsmail Aksüt yaşadıklarını şöyle anlattı: "Yıllardan beridir hakkımız olan yol BİAN mağazası tarafından işgal edildi. Yüzüncü Yıl İş Merkezi ve Ercişli Emrah Caddesi´nde bulunun 200 esnaf mağdur edildi. Yıllarca yetkililere seslendik ama sesimizi duyan olmadı. 10 yıldır bunun mücadelesini veriyoruz. Biz mücadelemizi sürdürürken yeni imar planıyla bu sorunun çözüleceğine ve huzura kavuşacağımıza inanırken daha kötü bir imar planıyla karşılaştık. Var olan yolda iptal edildi. Oysa yeni imar planının askıya çıkmasından sadece 15 gün önce elimize geçen yeni imar planında söz konusu bölge yine yol olarak geçiyordu. Ancak ne olduysa son dakikada bir değişikliğe gidildi ve yol iptal edildi. Mahkeme kararları var, bölge idaresi, danıştay kararı var ama yol hala işgal altında. Şimdi biz adaleti nerede arayacağız?" diye sordu.

"YENİ İMAR PLANINA İTİRAZ EDECEĞİZ"

Esnaf Zeki Altaylı´da yeni imar planıyla hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi. Yeni imar planının askıya çıkmadan 10 gün önce ellerine ulaştığını ve yolun aynen korunduğunu ancak son dakikada açıklanan imar planında yolun iptal edildiğini belirten Altaylı, " Bu yapılan kanuna aykırıdır. Geçici ruhsatla yol kapatılıyor. Biz şimdi buna itiraz edeceğiz. Eğer itirazımız sonuç vermezse yeniden mahkemeye başvuracağız. Şimdi işimiz dahada zorlaştı. Mahkeme kararlarına rağmen mağdur edildik. Yeni bir imza kampanyası başlatacağız. Hakkımız olan bişeyi istiyoruz ve sonuna kadar mücadelesini sürdüreceğiz" diye konuştu.

*Prestij

Editör: Wan Haber