Büyük patlama deneyinin yapıldığı 'Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN'de görev alan Türk bilim adamları, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi ortaklığında düzenlenen '2. Uludağ Yüksek Enerji Fiziği Kış Okulu'nda öğrencilere parçacık fiziğiyle alakalı eğitim verdi.
Bu yıl ikincisi düzenlenen 'Uludağ Yüksek Enerji Fiziği Kış Okulu', Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) seminer salonunda yapıldı. 18-22 Şubat tarihleri arasında yapılan kış okuluna, Türkiye'nin değişik şehirlerden gelen 50 yüksek lisans ve doktora öğrencisi katıldı. Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN'de görev alan bilim insanlarının eğitmen olarak katıldığı kış okulunda, öğrencilere yüksek enerji fiziği hakkında eğitimler verildi.
Uludağ Yüksek Enerji Fiziği Kış Okulu Organizasyon Komitesi üyesi Uludağ Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Zerrin Kırca, dünya çapında önem kazanan deneylerde ve bunlara ait teorik çalışmaların içinde artık Türklerin de yer alması gerektiğini söyledi. Gençlerin de Türk bilim insanlarını örnek olarak devam etmesini arzuladıklarını anlatan Kırca, "Düzenlediğimiz okulda ülkemizde parçacık fiziği konusunda yüksek lisans ve doktora çalışmaları yapan genç fizikçilerin, ihtiyaç duydukları konularda eksikliklerini tamamlamak ve alt yapılarını kuvvetlendirmek istiyoruz. Bu kapsamda değerli hocalarımız eşliğinde dersler veriliyor. Özellikle son yıllarda önem kazanan CERN gibi deneylerde yüksek enerji fiziğinde asıl araştırma konusu olan noktaları güncel bilgileriyle aktarıyoruz. CERN'e üye olmayı beklediğimiz gelecek günlerde alt yapısı kuvvetli fizikçilerin yetişmesi, literatürü ve gelişmeleri takip edebilmeleri açısından önemlidir. Bu yıl ikincisini yaptığımız toplantıyı sürekli büyüterek sürdürmeyi amaçlıyoruz. Çalışmalarımızda bizlere destek veren Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne ve Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü'ne teşekkür ediyoruz" dedi.
Uludağ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gökay Kaynak ise, programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Bu tip toplantıların genç fizikçiler açısından önemli olduğunu ifade eden Kaynak, aynı alanda çalışan insanların bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunmasına imkan sağlandığını dile getirdi. Kaynak, Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne bilime verdiği önem vesilesiyle Uludağ Üniversitesi olarak teşekkür etti.
2. Uludağ Yüksek Enerji Fiziği Kış Okulu'nda, İzmir İleri teknoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. Durmuş Demir, Özyeğin Üniversitesi'nden Doç. Dr. Güray Erkol, Yrd. Doç. Dr. Bora Işıldak, Dr. Hüseyin Dağ ve Kocaeli Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Oktay Cebecioğlu tarafından kuantum alan teorisi, higgs fiziği, kuantum renk dinamiği, standart model, deneysel yüksek enerji fiziği dersleri verildi.
(MŞ)

21.02.2013 13:17:29 TSI

Editör: Wan Haber