Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce Türk Ahşap Sanatı'nı yansıtması kapsamında bastırılan takvimlerin ülke genelinde dağıtımı yapılırken, Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesine'de takvim gönderildi.
Konu hakkında bilgilendirmede bulunan belediye yetkilileri, "Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Çerkezköy'deki muhtelif kurum ve kuruluşlara dağıtımı yapılmak üzere belediyemize 150 adet 2013 yılı takvimi geldi. Bu takvimlerin ilçe genelindeki kurumlara dağıtımına başlandı.'' İfadelerini kullandılar.
Ahşap kapıların Türk Kültürü'nde önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken yetkililer, "Ahşap kapılarda oyma tekniği en fazla kullanılan teknik olup, Anadolu Selçukluları'ndan itibaren her dönemde kullanılmıştır. Bu alandaki en zengin eserler 12 ve 15. Yüzyıllar arasında karşımıza çıkar. 16. Yüzyıldan itibaren ise, ahşap kapılarda sedef, fildişi ve kemik gibi malzemeler kullanılmıştır.'' Bilgilerine yer verdiler.
Takvimde yer alan bilgilendirme metni içerisinde ahşap kapıların olması gerekenden daha az sayı içerisinde günümüze ulaştığı kaydedilerek, "12. Yüzyılın sonlarından kalan ilk örneklerden itibaren tüm ahşap kapılar, bu sanat alanı üzerindeki gelişmeler hakkında günümüze bilgi veriyor. Bu kapıların yapımları ise, Osmanlı Dönemi'nde daha zenginlik kazanıyor. Anadolu Türk Ahşap Sanatı içerisinde önemli bir yer tutan ahşap kapıların bir diğer önemli özelliği de davetkar bir niteliğe sahip olmasıdır.''' İfadelerine yer verildi.
12 ahşap kapının fotoğrafının yer aldığı takvimde, kapıların hangi ilde hangi tarihi yapı üzerinde bulunduğu ise sırasıyla şöyle: "Manisa Muradiye Cami, Kayseri Ulu Cami, İstanbul Sultan Ahmet Cami, Ankara Hacı Bayram Türbesi, Edirne 2. Bayezid Cami, Kastamonu İbni Neccar Cami, Gebze Çoban Mustafa Paşa Cami, Bursa Yeşil Türbe, Konya Beyhekim Mescidi, Ankara Hacı Musa Cami, Kastamonu Kasaba Köy Mahmut Bey Cami ve Amasya 2. Bayezid Cami.''Takvimde yer alan ahşap kapıların içerisindeki en eski tarihlisi ise, Kayseri Ulu Cami'nde bulunuyor.

10.01.2013 16:20:49 TSI

Editör: Wan Haber