Gazeteci yazar Halit Kakınç, Çerkeslerin vatan hasretini ve Ebruz ile Blena'nın aşkını, tarih ve metafiziğin iç içe olduğu "Çerkes Aşkı" adlı yeni kitabıyla okuyucularına merhaba dedi. Çerkes kültürü eşliğinde kitabını tanıtan Kakınç, Çerkez soykırımının tanınması için Çerkes halkının aktif olması gerektiğini söyledi.
Gazeteci yazar Halit Kakınç, kaleme aldığı "Çerkes Aşkı" isimli yeni kitabıyla Çerkeslerin dinmeyen vatan hasreti Çerkesya'nın hazin hikayesini, 1860'lı yıllarda Çerkesya'da Elbruz ve Blena arasında başlayan aşkın İstanbul'a taşınışını belgesel roman tadında okuyucularıyla buluşturdu. Elbruz ve Blena'nın aşkının anlatıldığı, tarih ve metafiziğin iç içe olduğu kitap, Çerkeslerin Ruslar tarafından maruz kaldığı soykırımın bilinmeyenlerini de gün ışığına çıkartıyor.
Destek Yayınları tarafından çıkartılan Çerkes Aşkı kitabının Çerkes yemekleri ve müzikleri eşliğinde düzenlenen kokteylle tanıtıldı. Davette astrolog Ata Nirun, Çerkes araştırmacı yazar Cevdet Yıldız, Destek Yayınları'nın sahibi Yelda Cumalıoğlu ve çok sayıda Çerkes dostu da yazar Kakınç'ı yalnız bırakmadı.

"ÇERKESLERİN BİRAZ AKTİF OLMASI LAZIM"
Yazar Halit Kakınç, kitaba destek veren Ata Nirun ve Cevdet Yıldız'la birlikte kitabın içeriğini konuklarla paylaştı.
Çerkes soykırımının dünyada yeni yeni tanındığını ifade eden Yazar Kakınç, Çerkeslerin daha aktif olmaları gerektiğini söyledi.
Kakınç, sözlerini şöyle sürdürdü;
"Mutlaka Osmanlı'nın ve Türkiye Cumhuriyeti'nin bir takım noksanları vardır. Çerkeslerin biraz aktif olması lazım. Rusya konsolosluğu önünde her ayın 21'inde yapılan eylemlere katılmaları lazım. Seslerini duyurmaları lazım. Eğer bir kültür varsa, yasal engelleri kaldırarak tekrar canlandıramazsınız. Türkiye Cumhuriyeti elinden geleni yapsa da Çerkeslerin bilinçlenmesinde yatıyor. O yüzden biraz aktif olsunlar."

"ÇERKESLER YENİ YENİ DUYULUYOR"
Çerkes Araştırmacı Yazar Cevdet Yıldız, Çerkeslerin Rusya tarafından büyük bir soykırıma maruz kaldığını ifade ederek, "Çerkesler yeni yeni duyuluyor. Dünyanın birçok yerlerinde bu konuda bir uyanma var. Şu anda bile Rusya Federasyonu hükümeti bu olayı bastırmak, duyulmasını önlemek için elinden gelen her şeyi yapıyor. Rusya bir ülkeyi yok etti. Bütün bunları dünyadan gizlemeye çalışıyorlar" diye konuştu.

ÇERKES AŞKI, YENİ BİR EDEBİYAT TÜRÜNÜ ORTAYA ÇIKARDI
Kitapta metafizik olaylarına da yer verildiğini ifade eden Kakınç, "Roman içinde Çerkes soykırımını vermemiz lazımdı. Onu verirken, olayın bugüne de yansıması lazım. Metafizik boyutlar devreye girmek durumunda kaldı" derken, Astrolog Ata Nirun da, "Bu yeni bir yaklaşım türü. Belgesel roman içine artık metafizik unsurları katmak bizde pek yapılmıyordu. Ben bu yeni tür edebiyatı sevdim" dedi.
"Destek Yayınları bana çok güzel bir şans oldu" diyen Halit Kakınç, yayıneviyle çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Kakınç, "Sevgili Ata Nirun tanıştırdı. Deyim yerindeyse iki tane kadın baskısı var. Biri evde eşim, Struma'yı roman yapsana diyordu. İkincisi bu işin patroniçesi.. Belgesel roman olayı oturunca arkasından da bu geldi. İyi de oldu. Ben, maksimumum dört ayda yazarım dedim. 3 ayda getirince Yelda hanım gözlerine inanamadı" şeklinde konuştu.
Yazılmayan birçok şey bu kitapta yazıldı.

"HALİT KAKINÇ, DİSİPLİNLİ VE ÇALIŞKAN BİR YAZAR"
Destek Yayınları'nın sahibi Yelda Cumalıoğlu, Halit Kakınç'ın yazdığı Struma'nın insanlar tarafından çok beğenildiğini dile getirdi. Struma'dan sonra "Çerkes Aşkı"nın da Destek Yayınları'ndan çıkarıldığını belirten Cumalıoğlu, Kakınç'ın derin bir bilgi birikimine sahip olduğunu söyledi. Cumalıoğlu, şunları söyledi;
"Halit bey o kadar disiplinli, çalışkan bir yazar ki, kendine bunu görev edindi ve o akşamdan itibaren yazmaya başladı. Bizim de düşüncelerimizden ötesinde Struma çok sattı, çok beğenildi. Ondan sonra dedik ki, insanlar sizden drama tarzı belgesel romanı çok sevdiler. Sizinle yeni bir proje yapalım dedik. Halit bey benim eşim Çerkes dedi. Ben Çerkesleri çok iyi tanıyorum, Çerkes Aşkı'nı yazayım dedi. Bu kitap böyle doğdu. Halit Bey, bu kitapta da metafizik, aşk, parapsikolojiyi bir araya getirdi."
Cumalıoğlu, yazılan bir kitabın tutulması için öncelikle yayınevi yetkililerinin beğenmesi gerektiğini belirtti. Cumalıoğlu, Destek Yayınları olarak başarılarının sırrını, "Ben karşımdaki yazarla konuşurken, ben bu kitabı okumak ister miyim, ben istiyorsam başkaları da ister diye düşünüyorum" sözleriyle açıkladı.
Davette oynanan Kafkas Halk Oyunları büyük beğeniyle izlendi.
(HÇ-ET-Y)

20.02.2013 18:03:50 TSI

Editör: Wan Haber