BTK'nın 2013 yılı başında hayata geçirdiği 'hat sorgulama' hizmetinden yaklaşık 2,5 milyon kişi yararlandı. 808 bin 903 kişi, kullandıkları hatların başkasına ait olduğunu belirterek BTK'ya müracaat etti. BTK, başkası adına kayıtlı olmasına rağmen kullandıkları hatları 1 Ekim'e kadar herhangi bir sebeple üzerilerine almayan kişilerin mağdur olmaması amacıyla daha evvel 1 Ekim 2013 olarak açıklanan tarihi 1 Ekim 2014'e erteledi.
 
BTK'dan yapılan açıklamada, Tüketici Hakları Dairesi Başkanlığı'nın hazırladığı raporun incelenerek abone güncellemesine ilişkin esaslarda bir dizi değişiklik yapıldığı belirtildi. Aboneliğin güncelleştirilmesi için 1 Ekim 2013'e kadar tanınan sürenin 1 Ekim 2014'e uzatıldığının vurgulandığı açıklamada, "Kullanıcılar, kullanmakta oldukları hatlar için bir kereye mahsus olmak üzere 01 Ekim 2014 tarihine kadar, ilgili mobil telefon hizmeti sunan işletmeci ile abonelik sözleşmesi akdedebilir. Abonelik sözleşmesinin akdedilmesi ile birlikte mevcut SIM kullanılmaya devam edilir. Söz konusu hatların eski abonelerinin, güncelleştirme işlemi BTK'nın kurul kararı öncesinde yapılmış ise 31 Aralık 2013 tarihine kadar, güncelleştirme işlemi kurul kararı sonrasında yapılmış ise işlem tarihinden itibaren 3 ay içerisinde itiraz hakları mevcuttur. Söz konusu itiraz süreleri boyunca, numara taşıma işlemi gerçekleştirilemez. İtiraz aşağıdaki şekilde gerçekleştirilir. Eski abonesinin yapılan işleme güncelleştirme işlemi BTK'nın kurul kararı öncesinde yapılmış ise 31 Aralık 2013 tarihine kadar, güncelleştirme işlemi BTK'nın kararı sonrasında yapılmış ise işlem tarihinden itibaren 3 ay içerisinde itiraz edebilecek. İtiraz süresi boyunca numara taşıma işlemi gerçekleştiremeyeceği ve itiraz olması halinde hattın eski abone adına kaydedileceğini ve abonelik sözleşmesinin feshedileceğinin bilinmesi gerekir." denildi.
 
Açıklamada; Aboneliğin Güncelleştirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar kapsamında güncelleştirilme işlemi gerçekleştirilen hatların başka bir işletmeciye taşınabilmesini teminen; işletmecilerin sistemlerinde gerekli geliştirmeleri yapması ve aboneliğin güncelleştirilmesi işlemi yapılan mobil hat listesi ile söz konusu hatlara ilişkin abone kimlik bilgileri ile gerekli diğer bilgi ve belgelerin işletmeciler arasında 30 Aralık 2013 tarihinden itibaren paylaşılmasının kararlaştırıldığı vurgulandı.
Editör: Wan Haber