Cemil Bayık, Ronahi TV'ye verdiği mülakatta Suriye ve Rojava eksenli gelişmeler ile Türkiye’deki savaşı değerlendirdi.
 
Minbic operasyonunu değerlendiren Bayık, operasyon sırasında hayatını kaybeden Şems el Şemal komutanı Faysal Ebu Leyla’yı andı.
 
Bayık, Ebu Leyla ve hayatını kaybeden savaşçılar için başsağlığı dileğinde bulundu. Operasyonun yakında başarı ile sonuçlanacağını umut ettiğini söyleyen Bayık, “Şehitler ancak böyle yaşatılabilir” diye ekledi.
 

‘KUZEY SURİYE FEDERASYONU'NA AFRİN VE ŞEHBA DA DAHİL EDİLMELİ’
 
Rojava’da yürütülen mücadelenin insanlık için olduğunu ifade eden Bayık, bunun tüm insanlığı etkileyeceğini söyledi.
 
Bayık şöyle konuştu: “Ortadoğu da uygarlığın temeli olduğu için, etkisi dünyada da büyük olacak. Ortadoğu’daki sorun ise, Rojava’da düğümlenmiş bulunuyor. Bu düğüm burada çözülecek.”
 
Rojava’daki devrim eksiklikleri olsa da siyasi olarak büyük bir başarı elde ettiğini belirten Bayık, şöyle devam etti:
 
“Ancak siyasi alandaki devrim ne kadar büyük olursa olsun, toplumsal devrim ile bütünleşmezse sonuç alamaz (…) Geliştirilmesi gereken toplumsal devrimdir. Bu da ancak zihniyet değişimiyle mümkündür.”
 
Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu projesine de değinen Cemil Bayık, “Kuzey Suriye Federasyonu’nun geliştirilmesi gerekiyor. Afrin de bu federasyona dahil edilmeli. Tüm kuzey Suriye bu federasyonda yer almalı” dedi.
 
Bu federasyonun devleti hedeflemediğini belirten Bayık, demokratik bir sistemin oluşturulması ve Suriye’nin birliğinin korunmasının esas alındığını ifade etti.
 
Bayık, Afrin ve Şehba gibi bölgelerin de federasyona dahil edilmesi gerektiğinin altını bir kez daha çizdi.
 

KOBANİ VE AFRİN ARASINDAKİ TÜM ALANLAR KURTARILMALI 
 
Cerablus’a ilişkin operasyonun neden geciktirildiğine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Bayık, Cerablus’a komşu olan Minbic’e yönelik operasyonunun bir adım olduğunu söyledi.
 
Bayık, “Bu adımın devam ettirilmesi gerekiyor. Kobani ve Afrin arasındaki tüm alanlar özgürleştirilmeli” diye konuştu.
 

“TÜRKİYE’NİN SURİYE POLİTİKASI İFLAS ETTİ” 
 
Türkiye’nin kendi denetimindeki güçlerle Cerablus hattını kontrol altına almak istediğine dikkat çeken Bayık, bu şekilde Rojava devrimine de darbe vurulmak istendiğini söyledi.
 
Bayık, “Türk devleti Kobani ve Afrin’in birleşmemesi için, Cerablus’un kendi denetimlerindeki güçlerin elinde kalmasını istiyor. Türkiye’nin Suriye politikası iflas etti. Şimdi Rojava’yı tehdit ediyor. Kendisine bağlı grupları harekete geçiriyor, güçlendiriyor, eğitiyor, silahlandırıyor” diye belirtti.
 
Suriye’deki sorunların Suriye’de çözülmesi gerektiğini vurgulayan Bayık, “Şu ana kadarki pratikler de sorunun dışarıda çözülmediğini gösterdi” dedi.
 

AKP VE KDP ARASINDAKİ İLİŞKİLER
 
KDP ile AKP iktidarı arasındaki ilişkileri de değerlendiren Bayık, “Erdoğan Kürt halkına düşmandır. Tüm parçalardaki Kürtlere düşmanlık yapıyor. Vicdan sahibi olanlar bunu görebilir” dedi.
 
Bayık, isim vermeden Erdoğan’ın Kürtler için iyi olduğunu söyleyenlerin Erdoğan’ın işlediği suçların ortağı olacağı eleştirisinde bulundu.
 

"HERKES BİLSİN Kİ ESKİSİ GİBİ SAVAŞMIYORUZ, BAZI DEĞİŞİKLİKLER YAPTIK"
 
Bayık, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendi iktidarını ayakta tutmak için ulusal ve uluslararası insani hukuku ayaklar altına aldığını kaydetti.
 
AKP’nin uyguladığı “çökertme planını” hatırlatan Bayık, “Şimdi bu plan onların aleyhine döndü” dedi.
 
AKP ile müzakere olup olmayacağına ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Bayık, “Bu şartlarda müzakere olmaz. Çünkü Kürtleri ortadan kaldırmak istiyorlar” dedi.
 
Mücadelenin yükseltilmesi gerektiğini söyleyen Bayık, şu mesajı verdi: “Herkes bilmeli ki biz eskisi gibi savaşmıyoruz. Bazı değişiklikler yaptık. Şimdi bu görülmeye başladı. İlerde daha da belirginleşecek. Ancak halkımız sadece gerillayı beklememeli, kendi görevlerini yerine getirmeli. Birliklerini ve mücadelelerini güçlendirmeliler.” KAYNAK: ANF

Editör: Wan Haber