Uğur Tunçdemir - WanHaber.com

8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle CHP Van İl Kadın Kolları Başkanlığı tarafından düzenlenen kahvaltılı toplantıda açılış konuşmasını yapan CHP Van İl Kadın Kolları Başkanı Sevim Düzova, kadınların, ailenin ve toplumun temelini oluşturduğunu belirterek, “Sevginin, saygının ve hoşgörünün sembolü olan kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor. Bu anlamlı günde tüm dünya kadınlarına sevgilerimizi yolluyoruz” dedi.

Kadınlarının yüzde 39’unun fiziksel şiddete maruz kaldığını ifade eden Düzova, “Her 10 kadından 4’ü eşi ya da birlikte olduğu kişi tarafından fiziksel şiddete maruz kalıyor. Kadınların yüzde 44’ü duygusal şiddet görüyor. Ortaya çıkan bu tablo yürekleri dağlıyor. Biz kadınların yılda bir kez hatırlanmaları değil, sorunlarının çözülene kadar tartışılması için bir fırsat ve imkan olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP İl Başkanı Cemal Şen ise, Türkiye’de kadın cinayetlerinin bir türlü son bulmadığını belirterek, “Ne yazıkki ülkemizde kadın henüz özgürleşmemiş, ve erkekle denk seviyede olamamıştır. Cinayetçi yaklaşım her yerde zorbalığını iktidar üzerinde göstermektedir. Ülkemize bakıldığında kadın veya diğer adıyla namus cinayetlerinin önü bir türlü alınamamaktadır. Bu konuyla ilgili olarak halk yeterince bilinçli değildir. Din töre veya erkeklik değerleri gerekçe gösterilerek kadınlarımız hunharca katledilmektedir. Bu konuda halka yeterince eğitim ve bilgi verilmediği gibi kadınlarımızda yeterli ve gerekli şekilde korunmamaktadır. Koruma verildiği iddia edilen kadınlarımız bir bir cinayetlere kurban gitmektedir. Çocuk yaşta evliliklerin önüne geçilebilmesi için yine gerekli yasal değişikliklerin yapılması ve gerekli koruma hizmetlerinin verilmesi gerekmektedir. Çocuk yaşta evlendirilen mağdurların hukuka ulaşması  ve gerekli verimi almazı zor ve imkansız hale gelmektedir. Ülkeminiz yüzde 52’si kadın olmasına rağmen meclisteki kadın temsiliyet oranı hepimizin ama hepimizin aybırdır. Ne yazıkki ülkemizde namus kavramı kadının bedenine indirgenmiştir. Kadının bedeni üzerinde namus anlayışı üreten zihniyet kendi namus sorunlarını görmezden gelmekte, sansürlemektedir.” dedi.

Emekçi kadınların direnişini selamlayan Şen; “Önümüzde acilen çözülmesi gereken sorunlar öylece durmakta ve her gün hayatımızı zehirlemektedir. Bu sorunların çözümü bizim bilgi, beceri ve cesaretimizle birlikteliğimizle sağlanacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle şanlı 8 Mart direnişini selamlıyor, tüm emekçi kadınların, kadınlar gününü kutluyorum. Yaşasın büyük ve onurlu direnişimiz.” şeklinde konuştu.

CHP Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Kurukcu, Tuşba İlçe Belediye Başkan adayı Taner Coşkun, İpekyolu İlçe Belediye Başkan adayı Cahit Akbaş’ında birer selamlama konuşması yapması ile sona eren programa katılan tüm kadınlara karanfil dağıtıldı. 

chp.jpg

chp-001.jpg

chp-002.jpg

chp-003.jpg

chp-004.jpg

chp-005.jpg

chp-006.jpg

chp-007.jpg

chp-008.jpg

Editör: Wan Haber