Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, mayıs ayında yapılacak seçimlerin birlik ve beraberlik içinde geçmesini temenni ederek, "Hepimiz eşitiz, kardeşiz ve anlayışlı olmalıyız. Birliktelikten ve organizasyondan kuvvet doğar diliyorum. Mayısta bu iş hallolacağını düşünüyorum" dedi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası 2013 yılının ilk toplantısını gerçekleştirdi. TOBB'un başvurusu üzerine Bakanlar Kurulu tarafından oda ve borsa seçimlerinin ertelenmesi sebebiyle BTSO'da seçimler mayısa ertelendi. Toplantıda söz alan BTSO Başkanı Celal Sönmez, terörle mücadele konusunda önemli çalışmaların yapıldığını belirterek, "Bugünlerde çok önemli bir konu konuşuluyor. Güneydoğu, terör ve PKK. Bu konuda hakikaten ciddi işler yapılıyor arkadaşlar. Yine bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da yine sorumlu herkes ağzından çıkan her kelimeyi çok iyi seçerek, bu görüşmeler, bu çalışmalar devam eder. Buraya harcanan kaynakları ve gençleri düşündüğünüz zaman inşallah bunun bitmesiyle birlikte Türkiye, Edirne'den Ardahan'a kadar koşacak ve coşacak diye düşünüyorum" dedi.
BTSO'nun üniversite kurmasının yanlış bir tercih olduğunu düşünen Sönmez, TOBB bünyesinde Bursa'da fakültelerin kurulmasının daha uygun olduğunu söyledi. Sönmez, "Biz bunu kaldıramayız. Güzel cümleler bunlar. Ama bu bizim işimiz değil. TOBB'un bir fakülteleri gelsinler kursunlar. Kaç kuruş paramız var ki üniversite kurmaya çalışacağız. Bizden sonraki arkadaşlara da bu bir tavsiyem olsun" şeklinde konuştu.

"BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE SEÇİM OLSUN"
Mayıs ayında seçimlerin birlik ve beraberlik içinde geçmesini temenni eden Sönmez, "Hepimiz eşitiz, kardeşiz ve anlayışlı olmalıyız. Bazı kendini bilmez bazı kişileri, kontrol etmeniz mümkün değil. 48 komite oluşuyor. Her birinde 10 kişi koştursa. 480-500 kişi. Kimin ağzından ne çıkacağı bazen belli olmuyor. Odamıza sahip çıkalım diye söylüyorum. Hakikaten sahip çıkalım. Birliktelikten ve organizasyondan kuvvet doğar diyorum. Şubat, mart, nisan. 3 ay kaldı. Çok az kaldı. Mayısta bu iş hallolacağını düşünüyorum. Hayırlı işler ve seneler diliyorum" şeklinde konuştu.

PARSEKER'DEN SEÇİM YORUMU
BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, oda ve borsa seçimlerinin ertelenmesi ile ilgili olarak, "Bakanlar Kurulu, TOBB'un başvurusu üzerine Türkiye genelindeki oda ve borsa seçimlerinin mayıs ayına ertelenmesi kararını aldı. Meslek komitelerinin düzenlenmesine ilişkin itirazları değerlendirmek ve seçimlerde dönüşü olmayan sonuçlara yol açmamak için böyle bir başvuru ihtiyacı hissedildi. Umarım gerekli düzenlemeler kısa sürede yapılır. İtirazlar karara bağlanır ve seçimler vakar içinde gerçekleşir" dedi.
2012 yılının Bursa için de gerçekten zor bir yıl olduğun ifade eden Parseker, AB'deki küçülme ve Suriye'deki karışıklıklar Türkiye'nin büyüme hedefini yüzde 4'ten 3'e indirdiğini kaydetti. Kredi derecelendirme kuruluşu olan Moodys'in değerlendirmelerine ilişkin, "Türkiye, kredi notu artışı beklerken Moody's, dışsal şoklara karşı kırılganlığı ve cari açık tehdidini Demokles'in kılıcı gibi yeniden tepemize dikmiştir. Ülkemizin tüm bu problemleri çözebilmesi için reformları hızlandırıp katma değeri yüksek üretime geçmesi şarttır. Oysa baktığımı zaman ihracatımızın ileri teknoloji ürünlerinin payı sadece yüzde 5'tir. İhracatımızın yüzde 39'unun orta teknoloji ürünlerden, yüzde 38'inin düşük teknoloji ürünlerden ve yüzde 18'inin doğal kaynaklardan oluşması zenginleşme yolunda önemli bir handikaptır. Bu sebeple Türkiye'nin sanayi dönüşümünü hızla gerçekleştirmesi elzemdir. Bunun için sadece nakdi teşvikler değil, topyekun dönüşüm hamlesi şarttır" şeklinde konuştu.
Parseker, Türkiye'nin 2013 yılında yüzde 4 büyüme hedeflediğini söyleyerek, "Merkez Bankası, ayağını frenden çekti. Sıcak para akımları da bu trendi destekliyor. İthalatı patlatıp yeni bir cari açık alanı oluşturacak olan değerleri kur tehdidine dikkat etmemizi lazım. Çünkü son ithalat rakamları, bize bu tehdidin varlığını doğruluyor. 2012 yılında Türkiye genelinde açılan şirket sayısı yüzde 27 gerilerken, kapanan şirket sayısı yüzde 8 arttı. Yeni girişimcilere çok ihtiyaç duyduğumuz bu dönemlerde, bu eğilim iyi okunmalı. Son olarak da 2011 yıla kıyasla geçen yıl aldığı tüketici kredisini ödemeyenlerin sayısı 198 binden 409 bine, kredi kartı borcunu ödemeyenlerin sayısı 274 binden 556 bine çıktı. Yeni bir mağduriyet dalgası oluşmaması için borç daraltıcı tedbirlerin sıkı uygulanmasında yarar var" dedi.

PARSEKER'DEN NACE SAVUNMASI
Mesleklerin gruplandırılması ile ilgili olan NACE sistemi hakkındaki bazı eleştirilere cevap veren Parseker, "Bakınız, muhasebecileriniz NACE kodlarını belirleyecek. Gelir idaresi sitenizde beyannamenize göre yerler tespit edilecek denince kimse ilgilenmedi. Daha sonra bunlar belirlendi. Bunlar belirlendikte sonra bu NACE kodları Gelir İdaresi tarafından odalar birliği aracılığıyla yeniden yollandı. Çoğu üyemiz buna bakmadı. Daha sonra burada da uyardık. Gazetelere bunla ilgili ilanlar verildi. Eline ulaşmayanlar ile ilgili iki kere tebligat yapıldı. Bununa ilgili art niyetim olsaydı, kendi arkadaşlarıma duyururdum. Meclis kürsüsünde herkese eşit bir şekilde duyurdum. 750 civarında NACE kodlarına itiraz geldi. Türkiye genelinde ise 18 bin itiraz geldi. Bunun 15 bini kabul gördü. 3 bini geri iade edildi. Bugün de hala meclis başkanıyım. Kapım 24 saat açık. Kim geldi de benden bilgi alamadı. Yanlı ve taraflı değilim" dedi.
Parseker, Bursaspor teknik direktörlüğü görevinden ayrılan Ertuğrul Sağlam'a da teşekkür etti. Aynı zamanda toplantıda, üye aidatlarını ödemediği gerekçesiyle 400 üyenin kaydının silinmesine karar verildi.
(YS)

29.01.2013 20:12:27 TSI

Editör: Wan Haber