Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL), Gaziantep'in kültürel mirasının korunması ve geleneksel değerlerinin unutulmaması için ilköğretim ve lise düzeyindeki öğrencileri bilgilendiriyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Bahriye Üçok Toplantı Salonu'nda yapılan seminere, Çekül Vakfı Bölge Koordinatörü Zafer Okuducu, Gaziantep Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan Zeyneloğlu, Gaziantep Üniversitesi, Zirve Üniversitesi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri ile 11 ilköğretim ve liseden öğrenci katıldı. Seminerde kentin tarihi dokusunun ve kültürel mirasının korunması, geleneksel yaşam biçimleri, eski Antep Evleri'nin yaşatılması ve buradaki yaşam biçimleri, eski piknik biçimi, eski çarşı ve hanların misyonları gibi birçok tarihi değerler anlatıldı.
Çekül Vakfı Bölge Koordinatörü Zafer Okuducu, ÇEKÜL Vakfı olarak Gaziantep'te Metin Sözen Eğitim ve Kültür Merkezi'nin eğitim bölümüyle ilgili kısmı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Bu eğitimi yaparken Gaziantep'te 11 okuldan yaklaşık 25 öğrenci olmak üzere ortaokul ve lise öğrencisi belirlendi. Gaziantep Üniversitesi, Zirve Üniversitesi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileriyle birlikte toplamda 300'ü aşkın öğrenciye ulaşmayı hedeflemekteyiz. Buradaki amacımız kültürünü, tarihini ve kimliğini bilen gençler oluşturmaktır" dedi.
Okuducu, ÇEKÜL Vakfı olarak ülke genelinde yaptıkları çalışmalardan birini de Gaziantep'te gerçekleştirdiklerini belirterek, "Az önce Coğrafya dersi ile başladık. Gaziantep'in coğrafi konumu, burada yetişen bitkiler, tahıllar, iklim özellikleri ve bunlardan neler elde ederek yaşama kattığımızı öğrendik. İkinci derste de öğrencilerimiz, Gaziantep'in geleneksel yaşam kültürünü öğrenecekler. Çünkü çocuklar bunların çoğunu unuttu. Sokak yaşamı nedir, avluda hayat nedir, sokak oyunları nedir, büyükler geçmişte nasıl yaşardı, ne yerdi ne içerdi, misafirlik nasıl olurdu. Daha sonra Gaziantep'in mimari değerlerini, kentsel dokuyu, nasıl bir kent olduğu, geçmişte neler vardı, bunları öğrenecekler. Daha sonra arkeoloji dersi var. Gaziantep civarında çıkan arkeolojik eserler, arkeoloji ne demektir onları öğrenecekler. Son dersimiz ise müze. Bir müzeye gittiğinde nasıl gezilir, kaç çeşit müze vardır, müzelerde nelere dikkat edilmesi gerekir, müzeler niçin kuruluyor gibi konuları öğrenecekler" diye konuştu.
Gaziantep Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan Zeyneloğlu, ise yaklaşık 2 yıldır Gaziantep Üniversitesinin Toplumsal Duyarlılık Projeleri ürettiğini ifade ederek, "Farklı bölümlerde çeşitli öğrenciler çok değişik alanlarda topluma hizmet ediyorlar. Topluma bir fayda sağlamaya çalışıyorlar. Bizim mimarlık fakültesinin öğrencileri de 2 yıldır ÇEKÜN Vakfı ile işbirliği içinde kentimizdeki ilköğretim öğrencilerine kenti, kentin mimarisini, tarihini, kültürünü tanıtmak konusunda yardımcı oluyorlar. İlk önce bizim öğrencilerimiz öğreniyor, daha sonra ilkokul ve ortaokul öğrencilerine aktarıyorlar" şeklinde konuştu.
(BB-HD-Y)

16.02.2013 15:22:36 TSI

Editör: Wan Haber