Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ), İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan CERN'nin (Uluslararası Yüksek Enerji ve Parçacık Fiziği Araştırma Merkezi) deney ekibinde asosiye üye olarak yer alacak. Bu statü, deney ekibi kurulduktan sonra tam üyeliğe dönüşecek. Deneyin, 2023 yılına kadar sürmesi plânlanıyor. CBÜ'lü bilim adamları, deneyde aktif görevde yer alarak görev için gereken yüksek teknoloji içeren elektronik veri aktarım kartlarını üniversite bünyesinde tasarlayacak. Kartlar daha sonra Türkiye sanayisinde üretilerek deneye yerleştirilecek. Daha önce CERN'de görev yapan, CBÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve deneyin Celal Bayar Üniversitesi'ndeki sorumlusu Doç. Dr. Erhan Pesen, CERN'le ilgili bilgi vererek, "20 Avrupa ülkesi CERN'e tam üyedir, Türkiye ise gözlemci statüsündedir. LHCb deneyi CERN'in dört ana deneyinden biridir.CERN'de dünyanın en büyük, çevresi yaklaşık 27 kilometre ve en yüksek enerjili hızlandırıcısı bulunmaktadır. Tünelleri yerin yaklaşık 100 metre altındadır. Protonlar ışık hızına kadar hızlandırılmaktadır" dedi.
Doç.Dr. Erhan Pesen, Celal Bayar Üniversitesi'nin katıldığı LHCb deneyinin ana fizik konusunun evrenin neden sadece maddeden oluştuğunu araştırmak olduğunu belirterek şunları söyledi: "Sahip olduğumuz fizik bilgilerinin, evrendeki madde miktarını var olandan çok daha az olarak öngördüğünü ve bu deneyin yeni fizik bulgularını getirebileceğini düşünüyoruz. 21 metre uzunluğundaki ve 10 metre yüksekliğindeki deneyin, birçoğu sadece deney için geliştirilen yüksek teknolojiye sahip parçalardan oluşuyor."
CBÜ'nün bu deneye ilk olarak asosiye üye olarak kabul edildiğini dile getiren Pesen, sözlerine şöyle devam etti: "Bu statü, deney ekibimiz kurulduktan sonra tam üyeliğe dönüşecektir. Bu projenin 2023 yılına kadar sürmesi planlanmaktadır. Üniversitemiz deneye lüminosite grubunda sorumluluk alarak katkıda bulunacaktır. Lüminosite sistemi, deneyde parçacıkların çarpışma olasılığını ölçen bir sistemdir. Elde edilen değerler, hem deney hem de hızlandırıcı için önemlidir. Bunun yanı sıra, deneyin kapasitesini artırmak için planlanan köklü değişiklerde aktif görev alacağız. Bu görev için gereken yüksek teknoloji içeren elektronik veri aktarım kartları, üniversitemiz bünyesinde tasarımlanacak, Türkiye sanayisinde üretilerek deneye yerleştirilecek. Bu çalışmaların gerçekleştirilebilmesi için, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli'nin önderliğinde üniversitemizin bu konudaki teknik ve bilgi alt yapısının geliştirilmesine hız verilecek."

ÜLKEMİZİ TEMSİL ETMEKTEN GURUR DUYUYORUZ
Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli ise şöyle konuştu: "2012 Mart ayında üniversitemize kazandırdığımız Fizik bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Erhan Pesen, CERN'de uzun yıllar araştırma yapmış son derece değerli bir bilim insanıdır. Kendisini üniversitemize kazandırdığımız için mutluyuz. Doç. Dr. Erhan Pesen başkanlığında, CERN'in böylesine önemli bir deneyinde Celal Bayar Üniversitesi olarak ülkemizi temsil etmekten gurur duyuyoruz. Doç. Dr. Erhan Pesen'e, araştırmalarında üniversite olarak her türlü kolaylığı sağlayacağız."
(ÖND-HO-Y)

04.01.2013 17:52:19 TSI

Editör: Wan Haber