AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, çay bahçelerinin ruhsatlandırılması için başlatılan çalışmaların sürdüğünü belirterek yeni oluşturulan bahçelerin tespiti için ise uydudan haritalama çalışması yaptıklarını söyledi.
Basın mensupları ile bir araya gelen AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, çay sektöründe yaşanan sıkıntıların çözümü için çalıştıklarını belirterek "Rize'nin en büyük sorunu çaydır. Bunları aşmak için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Her şeyi bırakıp çay ile ilgileniyoruz. Tarım Bakanımız ile toplanarak bazı kararlar alarak bir komisyon oluşturduk. Başbakan Yardımcısı, Kalkınma Bakanımız Çaykur Genel Müdürümüz ile beraber yapılabilecekler ile ilgili bir toplantı yapacağız. Kanunlar çerçevesinde bazı görüşmelerimiz iyileştirmelerimiz olacak. Özel sektör konusunda beklentiler var. Bunları da konuşacağız. Yapılan bu çalışmaları duyanlar ne kaptırırsak kardır diyerek hızla yeni çay bahçeleri oluşturuyor. Ancak uydu fotoğrafları ile çaylık alınlar belirlendi. Yeni yapılacak çaylık alanların ruhsatlandırılması yapılmayacaktır. Süratli bir şekilde kaçak çaylık alanlar yapılmakta. Bunların yapılmamasını istiyoruz. Artık çay tarımı ile uğraşan çiftçimiz bir düzen getireceğiz. Bu konularda netleşen bilgileri daha sona açıklayacağız. Profesyonel tarım alanlar ve çiftçi olması için uğraşıyoruz" dedi.

İÇME SULARININ YÜZDE 68'İ KİRLİ
AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize'de kaynak sularında yapılan incelemede kaynak sularının yüzde 68'inin içilemeyecek seviyede kirli olduğunu belirterek, "Yapılan incelemede köydeki su kaynaklarımız bozuk çıktı. Su kaynaklarımızın yüzde 68'i içilecek durumda değil. İlimizin Batı kısmanda Varda suyu projemiz ile bu sorunu çözmek istiyoruz. Güneysu Gürgen suyu ile Güneysu civarında su sorununu çözeceğiz. Çayeli-Pazar ve Ardeşen temiz kaynaklar bularak bu sorunlarını çözdüler. Rize'nin su sorununu çözmek için köklü çözümler üretiyoruz. Rize'nin su haritasını çıkartıyoruz. Bir iki yıl içerisinde bu çalışmaları bitirterek 50-60 yıl daha su sorununu konuşmak istemiyoruz" diye konuştu.

RİZE'DE AVM YAPILMALI
Üç ay ertelenen Rize Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerini değerlendiren Karal, parti olarak seçimlere hiçbir şekilde karışmayacaklarını, hiçbir adayı desteklemediklerini ifade ederek "Bize soranlara en iyi hizmeti vereceğini düşükleri kişiyi desteklemelerini öneriyoruz. Bende Rize'ye bir Alışveriş Merkezi kazandıracak aday desteklenmelidir. Her ilde bir alış veriş vermezi var. Ama ilimizde yok. Rize'de tüketim alışkanlığı üst seviyede. Bazı yabancı firmaların ilimizde bu yönde araştırma yaparak alış veriş merkezi kurmak için yer baktıklarını öğrendik. Bence bu alış veriş merkezini Rizeliler yapmalıdır. Yapılacak alışveriş merkezinin karı yabancı ülkelere gitmemeli Rize'de kalmalıdır" şeklinde konuştu.
Karal ayrıca açıklamalarında Ovit Tüneli projesinin hızla devam ettiğini, İyidere-İkizdere Karayolu'nun kalan 20 kilometresinin ihalesinin gerçekleştirildiğini, İş Kur tarafından Mart ayında 2 bin 700 işsizin geçici süre ile istihdam edileceğini, 2012 yılı içerisinde Rize'de sadece kamulaştırmalar için vatandaşlara 1 Miyar TL civarında kumalaştırma ödemesi yapıldığını sözlerine ekledi.
(GF-ÖS-Y)

04.02.2013 13:02:51 TSI

Editör: Wan Haber