Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin Kobani’ye yardımıyla ilgili gazetecilere açıklama yaparken Kürdistan güçlerin Kobani’ye gitmesi için yardım ettiklerini açıkladı.

“Kuzey Irak yönetiminin, peşmergenin Kobani’ye geçişi için izin talebi vardı. Türkiye izin verdi mi?” ve “ABD’nin Kobani’ye silah yardımı yapmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorularına şöyle yanıt verdi:

“Biz peşmerge güçlerinin destek için Kobani’ye geçişine yardımcı oluyoruz. Görüşmelerimiz de devam ediyor. Kobani’den Türkiye’ye kaçan insanların dönüp tekrar huzur içinde Kobani’ye yerleşmesini istiyoruz.”

GEÇİŞ DÜN AKŞAM BAŞLADI
Dışişleri kaynaklarına göre ise, Suruç’tan Kobani’ye geçiş dün akşamdan itibaren başladı. Çavuşoğlu, basın toplantısında, Suriye’de esas desteklenmesi grubun Özgür Suriye Ordusu olduğunu şu sözlerle savundu:

ÇAVUŞOĞLU: ABD İLE HEMFİKİRİZ
“PYD’nin Suriye’ye yönelik amaçları ÖSO’dan farklı. Sadece Suriye’nin belli bir bölgesini kontrol etme amacı gütmektedir. Aynı IŞİD gibi. Bunun, Suriye’nin geleceği, sınır güvenliği ve demokratik yapılanması için bir tehdit olduğunu düşünüyoruz. PYD bunu sürdürdüğü müddetçe ÖSO’dan (Özgür Suriye Ordusu) da Türkiye’den de destek alamaz. Dolayısıyla burada PYD ve diğer unsurların da politikalarını değiştirmesi gerekiyor. Bu sorunun gerçek sebebinin unutulmaması gerekiyor. Esad rejiminin buradaki sorunun gerçek sebebi olduğunun da her fırsatta altını çiziyoruz. Genel anlamda daha kapsamlı bir strateji çerçevesinde burada esas desteklenmesi gereken gurubun ÖSO olduğu konusunda ABD ve müttefiklerimizle de hemfikiriz.”

ABD ÖSO’YA KARŞI
Çavuşoğlu’nun sözlerinin aksine, ABD henüz geçen hafta ÖSO ve El Nusra dahil Suriye’deki örgütlere mesafeli olduğunu aktarmıştı. ABD, Suriye’deki laik ve Suriyeli grupların eğitilip Suriye’ye geri gönderilmesi gerektiğini açıklamıştı. ABD’ye göre ÖSO bunlardan biri değil.

“KOBANİ’YE GÖNDERİLEN GRUP IRAK’TA EĞİTİLEN SURİYELİLER”
Al Jazeera muhabiri Mahmut Bozarslan’ın Irak Kürt bölgesindeki kaynaklara dayanarak aktardığına göre, Türkiye üzerinden Rojava’ya gönderilecek güç, Irak Kürt bölgesi peşmergeleri değil, daha önce Suriye’den Irak’a getirilip eğitilenler olacak.

Bu silahlı güç Suriye’de iç savaşın başlamasından yaklaşık bir yıl sonra, 2012’de Irak Kürt yönetimi tarafından toplanıp eğitilmişti. (ZETE)

Editör: Wan Haber