Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Riyad’da Kral Selman’la görüşmesinin ardından geçtiği Birleşik Arap Emirlikleri’nde Haberturk'ten Kübra Par'ın sorularını yanıtladı.
ABD ile Suriye sınırına HIMARS füzelerinin yerleştirilmesi ve Menbiç bölgesinin kapatılması konusunda anlaşmaya varıldığını doğrulayan Çavuşoğlu, ‘Bu anlaşma çerçevesinde mayıs ayı içinde HIMARS’lar Türkiye sınırlarına gelecek’ dedi. ABD’nin HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) füze bataryalarını Türkiye sınırına yerleştireceği doğru mu? Bunu Afrin-Cerablus arasındaki 90 km’lik alanın “Güvenli Bölge” olarak ilan edilmesinin ön adımı olarak yorumlayabilir miyiz?

"GÜVENLİ BÖLGE KENDİLİĞİNDEN OLUŞUR"

Evet, doğru. Bizim esas amacımız bu 98 km’lik Menbiç bölgesini DAEŞ’ten temizlemek. Bu gerçekleştirildikten sonra güvenli bölge zaten kendiliğinden oluşur. En son Obama da güvenli bölgeye karşı olmadığını söyledi. Almanya da bu konuda bizimle aynı görüşte. Yani hem güvenli bölge özelinde hem de Suriye konusunda Türkiye’nin tezlerinin ne kadar haklı olduğunu nihayet anlıyorlar ama biraz geç anlıyorlar. Çünkü önyargılı yaklaşıyorlar. Batı Avrupa’nın en çok içine düştüğü hatalardan biri de zaten bu çokbilmişlik ve kibirli yaklaşım. Suriye konusunda hep bizim söylediklerimiz çıktı.

HIMARS FÜZELERİ SINIRA GELİYOR

DAEŞ’i bu bölgeden temizleyebilmek için ılımlı muhalefete hem havadan destek vermemiz lazım hem de karadan. Bizim toplarımızın menzili yaklaşık 40 km. ABD’nin HIMARS füzelerinin menzili ise 90 km. Menbiç bölgesinin kapatılması konusunda ABD’lilerle anlaşmaya vardık. Bu konuda stratejimiz de belli. Buna göre DAEŞ’e karşı daha fazla güç kaydırılacak. Havadan ve Türkiye sınırından muhaliflere destek verilecek. Bunun için yeni isimler de belirleniyor. Dolayısıyla bu anlaşma çerçevesinde mayıs ayı içinde HIMARS’lar Türkiye sınırlarına gelecek. Böylece DAEŞ hedeflerini daha etkili bir şekilde vurabileceğiz. Ilımlı muhalefet ise araziden ilerleyecek.

Editör: Wan Haber