Van'da esnaf, son dönemlerde yaşanan çatışma ortamından dolayı iş yapamaz duruma geldiklerini söylüyor. Esnaflar, çatışma ortamının yarattığı korkunun yanı sıra, inşaat sektöründe yaşanan sıkıntılar, sınır ticaretinin ve istihdam alanlarının olmayışının satışları olumsuz etkilediğini düşünüyor.

Prestij Gazetesi'nden Adil Harmancı'nın haberine göre; Van'da esnaf 90'lı yıllardan bu yana bir türlü sırtını doğrultamıyor. Bölgede sürekli yaşanan çatışmalar yatırımları ve iş sahalarını bitme noktasına getirirken, daha sonra da gelen sınır ticareti, hayvan ticareti, mazot ticareti yasağı gibi yasaklar, toplumun hayat standardını olumsuz etkiledi.

Van'da yaşanan ve halen izleri devam eden iki büyük deprem ile son zamanlarda yeniden tırmanan şiddet olayları yaşam standardına bir darbe daha vurmuş oldu.

YAŞAM SEVİYESİ SATIŞLARI DA ETKİLİYOR
Birçok bölge ilinde olduğu gibi Van'da da yaşanan bu olumsuz durumlar halkın alım gücünü de olumsuz yönde etkiliyor. Halkın alım gücü düştükçe bu durum esnafa olumsuz yansıyor.

Prestij Gazetesi'ne konuşan Kerem Orhan isimli esnaf, özellikle çatışma ortamının satışları olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Vatandaşların korkudan parasını harcamadığını belirten Orhan, "İnsanlar korkuyor, ne bir şey alıyor, ne de yatırım yapıyor. İnsanların morali bozulunca bir şey de almak istemiyorlar. Bir de 'başıma bir iş gelirse para lazım olur' diyerek parasını ya altına çeviriyor, ya da yastık altı yapıyor. Dolayısıyla bu bize de yansıyor, satış yapamıyoruz. Bir müşterim geldi, 1 liraya çorap arıyordu. Şimdi saat 15.00, halen 15 TL bir para kazanmışım, buraya da 550 TL kira ödüyorum, artık düşünün ben buradan ne kazanabilirim?" diye sordu.

SANAYİCİ PERİŞAN
Sanayide de işlerin durduğunu ifade eden Orhan, şöyle devam etti:

"Benim Sanayi Sitesi'nde birinden 50 bin TL bir alacağım vardı, biraz önce kendisiyle telefonda görüştüm, adam iflas etmiş, işyerini kapatmış. Sanayi yok, ticaret yok, sınırda mazot yasak, inşaat sektörü ölmüş, bu insanlar nasıl kazanacak, gelip bizden nasıl alışveriş yapacak? Neredeyse bütün esnaf aynı durumdadır, emin olun bazı yerlerde siftah yapmadan daha gün ortasında moralsizlikten kepenk kapatan esnaf vardır."

HERKES BATIYA GİDİYOR
Van'da iş sahası olmadığı için insanların daha çok batı illerine gittiğini belirten Haydar Kızıltaş isimli esnaf da, "Şimdi bakın her gün otobüsler, uçaklar dolup taşıyor, insanlar batı illerine gidiyor. Orada bir iş bulacak, kendini geçindirecek. Bizim burada artık iş yapılamıyor, eskisi gibi hükümet de artık destek vermiyor, dolayısıyla biz esnaflar da kazanamıyoruz. Bu iş böyle zincirlemedir, tüketici kazanacak ki, cebinde parası olacak ki gelsin sizden bir şey alsın, cebinde parası olmayınca nasıl alsın? Mesela siz diyorsunuz ki İranlılar, onlar da Maraş caddesinden çıkmıyor, belli bir noktada alışveriş yapıyorlar." diye konuştu.

ÇATIŞMALAR SON OLSUN!
Şiir gibi söze başlayan Hacı Kemal (65) isimli esnaf da, "Çatışmalar son olsun, yatırımlar bol olsun" diyerek, "Değerli kardeşim, gazetecisiniz, bize soruyorsunuz tamam, ama bir de bunu hükümete sorun, nedir bu çatışmalar, bu kıyametler, herkes öbürünü kötülüyor, herkes birbirini incitiyor, yeter artık, böyle olmaz, vallahi böyle olmaz. Çatışmalar dursun, kavga dursun, yatırımlar yapılsın, ekonomi daha iyi olsun, vallahi bu kavga bitmeden ne kimse para kazanır, ne de biz bir şey satarız. Ne biz bir şey yeriz ne de başkası. Bize soruyorsunuz hükümete de sorun da…" şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber