Kamuoyunda “Çarşı davası” olarak bilinen, Gezi olaylarında “hükümeti devirmeye teşebbüs” ettikleri iddiasıyla suçlanan 35 sanığın yargılanmasına İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediliyor. Saat 10.00’da başlayan davada, polis memurları iddianamedeki şikayetlerinden vazgeçtiklerini bildirdiler.

Kenan Başaran’ın Hürriyet’teki haberine göre, 16 Aralık’da gerçekleşen ilk duruşmaya Çarşı grubu büyük bir katılım yaparken bugünkü davaya Çağlayan Adliyesi’ndeki yas nedeniyle toplu bir katılım gerçekleştirmedi. Duruşmaya sadece sanıklar ve az sayıda izleyici geldi. Bu izleyiciler arasında Uluslararası Af Örgütü’nden Barbara Neppert ve Almanya’da futbol davalarında uzman 2 kadın avukat da katıldı.


Öte yandan Çağlayan Adliyesi’ne girişteki yoğun güvenlik önlemleri adliyenin girişinde uzun kuyruklara neden olunca sinirler gerildi. Zaman zaman yuhalama ve ıslık sesleriyle bu durumun protesto edildiği görüldü.

DAVAYA YENİ HAKİM BAKIYOR
Davanın hakimi Metin Tamirci, 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne atanınca Fenerbahçe ve Çarşı Davası’na bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başına Ahmet Civelek atanmıştı.

POLİSLER: ŞİKAYETÇİ DEĞİLİZ
Gezi Olayları’nın en ses getiren davalarından Çarşı Davası’nın 2. duruşmasında ilginç bir gelişme yaşandı. İddianamede şikayetçi olarak görülen 4 polis memuru şikayetçi olmadıklarını ve Emniyet’te ifadelerinin alınmadığını belirttiler. Polisler ayrıca Çarşı Grubu’nu görmediklerini ve onlarla çatışmadıklarını da belirttiler. Olaylar sırasında yaralanan bir polis memuru da yaralanmasının sebebinin başka bir grupla yaşadığı çatışma olduğunu mahkemeye söyledi.

“GEZİ RÖNESANSTIR ÇARŞI DA ONUN MICHELANGELO’SUDUR”
İlk duruşmada ifadeleri alınmayan 8 sanığın ifadelerinin alınmasıyla duruşma devam ediyor. İfade veren sanıklardan Ayhan Güner, ‘Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’ni basma’ ve ‘darbecilik’ iddialarını net bir dille kabul etmezken tam tersine polisin kendilerinden aracılık yapmalarını istediğini kendilerinin de grupları Başbakanlık Ofisi’ne değil, Beşiktaş içine doğru yönlendirdiklerini ve polisin de kendilerine teşekkür ettiğini söyledi.

Güner ifadelerinde kısaca şunları söyledi:

“Spor polis büroya bizzat gittim. Basbakanlik binasının oraya gitmem istendi. Tüm emniyet amirleriyle görüştüm, arabuluculuk yaptım. Taraftar arasında abi olarak görüldüğüm icin bunu yaptım, polis bize teşekkür etti, çay kahve ikram etti. Başbakanlık bürosunu bastılar iddiası tamamen yalandır. O taraftaki tüm insanlar Beşiktaş’a yönlendirildi. Burada 35 kişi yargılanıyor ben 32’sini daha önce hiç görmedim.  Burada Çarşı ve sokaktaki insanın mücadelesi itibarsızlaştırılıyor. Çarsi grubu darbeci değildir. Gezi rönesanstır, Çarşı da Michelangelo’sudur…” (Hürriyet)

Editör: Wan Haber