Yağbasan köyünde yıllardır atıl kalan, geçmişte suyla çalışan ancak sonradan elektrikle işler hale dönüştürülen iki katlı tarihi değirmen, bir süre önce Doğan Ekinci tarafından yeniden faaliyete geçirildi.

Sarıkamış ilçesi Çatak, Yayıklı ve Yeni Gazi ile Selim ilçesi Katranlı, Karahamza ve Ali Sofu köyleri arasındaki tek değirmen olan tarihi yapı, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

Değirmenin yeniden faaliyete geçirilmesini sevinçle karşılayan köylüler, günde 7-8 ton tahıl işlenen değirmene getirdikleri buğdayları öğütüp doğal un elde etmenin mutluluğunu yaşıyor.

Yağbasan köyünde çiftçilik yapan Doğan Ekinci, AA muhabirine, dedesinden kalan asırlık değirmenin faaliyete geçmesiyle yeniden ilgi gördüğünü söyledi.

Değirmenlerin kapanmasıyla tahılların küçük işletmelerde makinelerle öğütüldüğünü belirten Ekinci, "Eski taş değirmenlerde arpa ve buğdayın özü yani kepeği olduğu gibi kalıyordu. Ancak yeni kurulan küçük fabrikalardaki öğütme makinelerinde hiç kepek kalmıyor ve tahılın özü de kayboluyor." dedi.

foto-galeri-icin-tiklayiniz-006-003-004.png

Bu nedenle eski değirmene dönüş olduğunu anlatan Ekinci, şunları kaydetti:

"Bölgenin tek taşla un öğüten, dede yadigarı asırlık değirmenini çok şükür yeniden çalıştırdık. Çevre köylerden çiftçilerimiz gelmeye başladı. Çünkü bu taş değirmenleri buğdayın, arpanın özünü almıyor. Bizim değirmende öğütülen unda kepek oranı çok yüksek, vatandaşlar bunu anladı, şimdi bizi tercih etmeye başladı. Kepeğin insan sağlığına çok faydası olduğunu biliyoruz. Ayrıca eski değirmenlerde bin bereket var. Bundan sonra iş oldukça değirmeni çalıştırmaya devam edeceğiz."

- "İnsanların taş değirmeni tercih etmesinden mutluyuz"

Köylülerden Mustafa Aydın da tarihi değirmenlerin daha sağlıklı olduğunu vurgulayarak, "Bu taş değirmeninde öğüttüğümüz arpamız, buğdayımız kepekli, tertemiz ve bereketli oluyor. Eskiden bu değirmenlerde iş çok yoğundu, insanlar sıra bekliyordu. Şu anda değirmenin yeniden canlanması, insanların burayı tercih etmesi bizleri de mutlu etti." ifadelerini kullandı.

Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Nesim Gök ise yörede faaliyette olan tek değirmene köylülerin sahip çıktığını vurgulayarak, "Atadan kalma ve geçmişin ruhunu geleceğe taşıyan her objeyi ve tarihi yapıları koruyarak yaşatmalıyız. Değirmeni faaliyete geçirip dede mesleğini devam ettiren Ekici kardeşimizi tebrik ediyorum." diye konuştu. (AA)

Editör: Wan Haber