Çankırı Belediyesi'nin IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance-Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) hibe programı çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürüttüğü 40 Milyon Euro tutarındaki altyapı projesi start aldı.
Çankırı gündemindeki en önemli projelerden biri olan şehir içi kanalizasyon, içme suyu ve yağmurlama şebekesinin yenilenme ile atık su arıtma tesisi yapımı projelerinin tamamlanarak hayata geçirilmesi, IPA programı kapsamında başlıyor.
Proje heyeti ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, göreve başladığında Çankırı'nın en önemli sorunlarına çözüm üretmek için gece gündüz çalıştıklarını bunda da büyük ölçüde başarılı olduklarını söyledi.
Belediye'yi devraldıklarında su, hava kirliliği, işsizlik ve altyapı problemleri konusunda kamuoyunda sürekli şikayetlerin yer aldığına dikkat çeken Başkan Dinç, "İçme suyunu çözdük. Hava kirliliği ile ciddi mücadelemiz sonuç verdi. Mahkeme koridorlarına uzanan AVM projesi tamamlandı. Şu an 400 kişiye iş imkanı sağlıyor. Yaptırdığımız işyerlerine 4 banka geldi. En az 40 kişiye iş demektir. Belediyeden başka kurumlara geçen personelin yerine yaklaşık 250 kişi aldık. Nerden baksanız 800 kişiye istihdam sağlamış olduk"
Çankırı'nın en önemli sorunlarının üstesinden gelirken, şimdi de altyapı problemini çözüme kavuşturacaklarını vurgulayan Dinç, "Çankırı'mızı büyük mücadeleler sonunda IPA projesi kapsamına dahil ettirdik. Her işimizde olduğu gibi bu konuda da bizlere sınırsız destek veren Sayın bakanımız Veysel Eroğlu'na ve Hasan Zuhuri Sarıkaya hocamıza Çankırı halkı adına bir kez daha teşekkür ediyoruz. Bu proje belediye imkanları ile yapamayacağımız büyüklükte bir proje paketidir. Sadece bizim imkanlarımız ile bu proje yapılamazdı. Büyük bir kısmı hibe olan paket programın cüzi kısımsını belediye, kalanını da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı karşılayacak. Programın etkin ve verimli biçimde yürütülmesi için projenin bazı aşamalardan geçmesi gerekiyor. Belediyemiz ekipleri, donanımlı ve teknik kapasitesi yüksek arkadaşlarımızdan oluşmaktadır. Firma yetkilileri ile uyumlu bir çalışma ile müşavir firmanın belirlediği 30 aylık süreyi daha öne çekebileceğimizi düşünüyoruz. Bugün gerçekten Çankırı için tarihi bir gün" diye konuştu.
AB Destekli IPA altyapı programından yararlanacak belediyelerin belirlenme aşamasında belediyelerin bazı sorumlulukları olduğunu belirten müşavirlik işini alan üçlü konsorsiyumun yürütücüsü CDM Smith'in Proje Müdürü İnşaat Mühendisi Selma Özkan, Çankırı Belediyesi bu anlamdaki sorumluluklarını yerine getirdiği için projenin başlangıç aşamasına geldiğini söyledi.
Projenin Dizayn Koordinatörü Çevre Yüksek Mühendisi Hilal Menet'de AB'nin sürdürülebilirliğe büyük önem verdiğini belirterek, Çankırı'da uygulanacak projenin sürdürülebilirlik anlamında güçlü yönlere sahip olduğunu ifade etti.
(MT-BÖ)

06.02.2013 18:05:13 TSI

Editör: Wan Haber