Çankaya Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin oluşturduğu Semt Meclis'i, kadınlara el emeği ürünlerini pazarlama imkanı sağlıyor.
Yeni Toplumcu Belediyecilik ilkesi çerçevesinde, örnek çalışmalar sergileyen Çankaya Belediyesi, "Kadın Dostu Çankaya", anlayışı ile kadınları, sosyo-ekonomik hayatın içine katmak için çalışmalarını sürdürüyor. İki yıl önce uygulamaya başladığı, 'Kadın El Emeği Pazarı' projesiyle, kadınların hem evdeki sorumluluklarını yerine getirmeye zaman ayırabilecekleri hem de aktif olarak üretim yaparak mali kazanç elde edebilecekleri bir ortam sağlayan 'Çankaya Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi, Semt Meclisi kurslarıyla kadınların gelişimini sağlıyor.

"ARTIK EVDE OTURAN KADIN YOK"
Esat Semt Pazarında Perşembe ve Cuma günleri, el emeklerini sergileyen kadınlar, Çankaya Belediyesi'nin bu çalışmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Esat Semt Pazarı içindeki Çankaya Kent Konseyi Semt Meclisi atölyelerinde, bir araya gelerek ürünlerini ortaya koyan kadınlar, pazarda da bu ürünlerini satarak gelir elde etme olanağı buluyorlar. Yaklaşık 40 kadının gönüllü eğitmenler eşliğinde kurs görerek üretim haline geçtiklerini vurgulayan Çankaya Kent Konseyi Kadın Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi İclal Akyön, kış ayları olmasına rağmen kadınların, yoğun bir talep gösterdiğini ve bu atölyelere gelerek kaliteli zaman geçirmekten mutlu olduklarını ifade etti.
Çankaya Belediyesi'nin desteğiyle Ayrancı ve Esat pazarlarında tezgahlarını kurduklarını belirten kadınlar, Yenişehir pazarına da her hafta sırayla 3 kadına fırsat tanınarak kazanç elde ettiklerini kaydettiler. Belediyenin imkanlarından olumlu bir şekilde yararlandıklarını ve belediyenin kendilerine kol kanat germesinin, mutluluk verici olduğunu söyleyen kadınlar daha geniş pazarlara yayılma talebinde bulundular.

"SOSYAL GÜVENCELERİNİ KENDİLERİ SAĞLIYORLAR"
Çankaya Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin yürüttüğü çalışmalarla, birlikte üretim yapan kadınların bazıları da kendilerine tanınan, sigorta güvencesinden faydalandıklarını belirttiler. Kadınlar, evde el emeği üreterek kendilerine tanınan sosyal güvence imkanlarından, gelir vergisinden muaf oldukları için indirimli prim ödeyerek yararlanabiliyorlar. Normalde yaklaşık 300 TL kabul edilen primin sadece 190 liralık kısmını ödeyen kadınlar, emekli olduklarında da tam prim ödemiş kabul edilip, eşit haklara sahip oluyorlar. Çankaya Belediyesi'ne bu fırsatı yakalamalarında destek olduğu için teşekkür eden kadınlar, bu projeyle sosyalleştiklerini ve diyalog geliştirdiklerini de ifade ettiler.
Kadınların bir arada, paylaşımla ve sevgiyle ürettikleri birbirinden güzel el emeği göz nuru ürünler, giyim mağazalarının da dikkatini çekiyor. Semt Meclisi atölyelerine gelen firma sahipleri, buradaki örnek ürünleri seçerek kadınlardan mağazalarında satışa sunulmak üzere çok sayıda ürün talep ediyorlar. Semt Meclisi atölyesinde tam bir imece çalışması sergileyen kadınlar, birbirlerine destekten de geri durmuyorlar. Kimi kadınlar da sevinçlerini ifade etmek için adeta birbirleriyle yarıştılar.

"ÖZ GÜVENİMİZ ARTTI, KENDİMİZİ FARK ETTİK"
Çankaya Belediyesi'ne, kadınlara yönelik böylesine önemli bir hizmette bulunduğu için sevgilerini ifade eden Sadiye Toptaş; "Kendimize güvenin ortaya çıkmasını sağladılar. Bundan daha büyük bir mutluluk olamaz. Arkadaşlık duygularımızı pekiştirme ve diyalog kurma imkanı buluyoruz. Pazar sayesinde ürettiklerimiz elimizde kalmıyor. Belediyecilik halkına böyle bir hizmet olsa gerek. Gerçekten ayakta kalmamızı sağlıyorlar. Çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılayabiliyor evimize katkıda bulunabiliyoruz. Kısacası artık öz güvenimiz arttı. Kendimizi far ettik. Şimdi daha farklı şeyler hayal edebiliyoruz. Daha fazla nerelere ulaşabiliriz diye araştırıyoruz." dedi.
Tekstil firmalarından kendilerine gelen atık kumaşları değerlendirerek çeşit çeşit ürünler meydana getiren kadınlar, el emeği göz nuru deyiminin tam da yerine geldiği birbirinden güzel yatak örtüleri işliyorlar.
Verilen fırsatları ellerinden gelenin en iyisini yaparak sonuna kadar ortaya bir ürün çıkarmak için kullandıklarını belirten Songül Uludağ da duygularını şöyle dile getirdi;
"Bizler evinde oturan, gün boyu ev işi yapıp sonunda kendimize bir şey katamadan yaşayan insanlarken, Çankaya Belediyesi bizim ufkumuzu açtı. Evdeyken de bir şeyler üretip gelir elde etmenin yollarını gösterdi. Biz şimdi elimizde işimizi işlerken de çocuklarımızı ihmal etmeyerek paramızı kazanabiliyoruz. Hem evimize hem çocuklarımıza zaman ayırıyor hem de bütçemize katkı sağlıyoruz. Bize yol gösteren belediyemize teşekkür ediyor, yeni pazarlara açılma konusunda da yardımlarını bekliyoruz."
Her yaştan kadının talep gösterdiği Çankaya Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Esat Semt Meclisi, faaliyete başlamalarının 3. yılını, 26 Aralık 2012'de, müzikli eğlenceli ve kadınların el işi ürünleri ile ev yapımı gıda ürünlerinin sergileneceği ve satışının yapılacağı bir etkinlikle taçlandıracak.
(BC-AŞ-Y)

09.12.2012 11:24:55 TSI

Editör: Wan Haber