Ankara'nın yeşilini ve Çankaya Belediyesi'nin yeşil alan çalışmalarını anlatan Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, kuruluşundan itibaren 60 yılda 1 milyon 817 bin 654 metrekare aktif yeşil alan yapılan Çankaya'ya 4 yılda 1 milyon metrekare daha kazandırdıklarını söyledi.
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Ankara'nın yeşil alan çalışmalarının dünü ve bugünü ile ilgili bilgiler verirken, Çankaya Belediyesi'nin gerçekleştirdiği yeşil alan çalışmaları üzerine hem niteliksel hem de niceliksel açıdan değerlendirmelerde bulundu. Tanık, "Rantı esas alan kentleşme anlayışları ile toplumu esas alan kentleşme anlayışının kentsel yeşil alan anlayışları arasında kaçınılmaz olarak çok köklü farklılıklar mevcuttur" dedi.
Ankara'nın ilk kapsamlı kentsel planlama çalışmalarının Lörcher Planı ile başladığını ancak kapsamlı yeşil alan düzenlemelerinin 1932 tarihli Jansen Planı ile birlikte başladığı bilgisini veren Başkan Tanık, "Gençlik Parkı, Güvenpark, Zafer Meydanı ve Parkı, Hipodrom, 19 Mayıs Spor Sitesi, Çubuk 1 Barajı Rekreasyon Alanı, Kale Parkı, Kurtuluş Parkı, Hacettepe Parkı, AOÇ bu dönemin ürünüdür... Ne yazık ki daha sonraki yıllarda, özellikle de son yirmi yıl içinde bunların üzerine anlamlı bir katkı yapılamadığı gibi, daha da kötüsü kentin bu yeşil değerleri zaman içinde yok edilme ya da işlevsizleştirme akıbetiyle yüz yüze kalmıştır" diye konuştu.
Ankara'da hem eski yeşil alanların yok edildiğini ya da işlevsel değer kaybına uğratıldığını hem de yeni yapılan bir çok park ve rekreasyon alanlarının "yeşil alan" olarak nitelendirilebilecek bir özelliğe sahip olmadığını vurgulayan Çankaya Belediye Başkanı, en son Birlik parkı örneğinde yaşandığı gibi rantı yükselen bölgelerdeki yeşil alanların fırsat bulunduğunda hemen tümüyle ya da kısmen yapılaşmaya açıldığını, eğer bu yapılamıyorsa ticari kaygılarla parkların yeşil alanlarının daraltılarak betonlaştırıldığını ifade etti. Tanık, "Parklar giderek park olmaktan çıkıp eğlence, yeme içme yeri olmuş. Park yapılıp içi lokantalarla dolduruluyor. Gençlik Parkı'nın yapı yoğunluğu açısından dününü ve bugününü kıyaslayın... Bir çok yeşil alan için benzer bir durum söz konusu, yeşil alanlar süreç içinde ciddi biçimde ticarileştirilmiş ve betonlaştırılmıştır. AOÇ için de durum farklı değildir. Bu süreç günümüzde hızlanan bir nitelik kazanarak tüm açık ve yeşil alanlarda rant ve yapılaşma beklentilerini arttıran bir biçimde seyretmektedir" diye konuştu.
Kentlerimizdeki yeşil alanların korunması için özel statüler ve plan kararları üretilmesi gerekirken bu alanların hızla tüketildiğini ifade eden Tanık, "Ankara yıllar içinde vadilerini, derelerini, tepelerini, bağlarını kaybetmiştir" değerlendirmesinde bulundu. Yeni Toplumcu Belediyecilik programı doğrultusunda kentin yeşil dokusunun rant amacına, ticarileşmeye ve betonlaşmaya kurban gitmesini önlemeye çalıştıklarını, herkes için ulaşılabilir ve kaliteli yeşil alanlar geliştirmeyi amaçladıklarını anlatan Başkan Tanık, "Biz yeşil alan çalışmalarımızı kamusal bir sorumluluk ekseninde kentin ve kentlinin gereksinimlerini öne alan bir anlayışla ve planlı bir biçimde yürütmeye çalışıyoruz" dedi.
Çankaya Belediyesi'ni 2009'dan bu yana 70 yeni park yaptığını ve 50 civarındaki parkını da kapsamlı bir biçimde yenilediğini belirten Tanık, yapımı süren parklar ve yıl içinde yapılacak parklarla yeni park sayısının yıl içinde 100'ün üzerine çıkarılacağını söyledi. Tanık, "Çankaya'da geçen 60 yıl içinde yapılan toplam park sayısının 300 olduğu düşünülürse, dört yıl içinde Çankaya'ya 100 yeni park kazandırmış olmanın önemi daha iyi anlaşılır" dedi. Göreve geldiklerinde Çankaya'da 51 milyon 141 bin 167 m2'si pasif, 1milyon 817 bin 654 m2'si aktif olmak üzere toplam 52 milyon 958 bin 821 m2'lik bir yeşil alan olduğu bilgisini veren Tanık, yeni dönemde Çankaya'nın toplam aktif yeşil alan miktarına 1 milyon metrekarelik katkı yapmış olacaklarını ve aktif yeşil alan miktarını 3 milyon metrekare düzeyine ulaştıracaklarını söyledi. Tanık, "Yani 60 yılda Çankaya'ya kazandırılan aktif yeşil alan miktarının yarısından fazla bir aktif yeşil alan miktarını 4 yıl içinde Çankaya'ya kazandırarak, çok önemli bir başarı elde ettik" dedi.
Ankaralılara Çankaya Belediyesi'nin biri 90 bin metrekare diğeri de 700 bin metrekare olmak üzere iki önemli kent parkını projelendirdiği, bunlardan Çansera Kent Bahçesi'nin büyük ölçüde tamamlandığını, Bademlidere rekreasyon alanının ise kısa bir süre önce yapım çalışmalarını başlattıkları müjdesini veren Başkan Tanık, "Bazıları kent içinde rant değeri yükselen mevcut parkları yapılaşmaya açmak için uğraşırken, Çankaya Belediyesi kent merkezine 15 dakikalık mesafede yer alan rant alanı yüksek iki bölgeyi yeşil alan olarak projelendirerek kent rantını halkın yararına kullanmaktadır" diye konuştu.
Çankaya Belediyesi'nin kent meydanı, yaya öncelikli çalışmalar, asfalt ve kaldırım çalışmaları gibi alanlarda olduğu gibi yeşil alan çalışmalarında Büyükşehir Belediyesi'nin engellemeleriyle karşılaştığına dikkat çeken Başkan Tanık, Çankaya Belediyesi'nin Yüzüncü Yıl Çukurambar bölgesinde yürüttüğü yeşil kuşak çalışmalarının yakın zamanda benzer bir engellemeyle karşılaştığını söyledi.
(BK-ÖZ-Y)

07.02.2013 15:56:49 TSI

Editör: Wan Haber