Alperen Ocakları Edirne Şube Başkanı Alpaslan Cankaloğlu, "Osmanlı Devleti'ne cephe alan mihrakların ve karanlık güçlerin saldın ve oyununa gelmeden 600 yıllık Osmanlı çınarının tecrübe birikimlerine eğilmemiz gerekmektedir" dedi.
Cankaloğlu, Osmanlı Devleti'nin kuruluşunun 714'üncü yıldönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Osmanlı Devleti'nin 600 yıldan fazla bir süre geniş bir coğrafyada ve çok farklı etnik grupları barış ve sükûn ikliminde idare ettiğini kaydeden Cankaloğlu, yazılı olarak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
'OSMANLI GENİŞ BİR COĞRAFYADA BARIŞ TESİS ETTİ'
"Günümüzde, Osmanlı Devleti'ne cephe alan mihrakların ve karanlık güçlerin saldın ve oyununa gelmeden 600 yıllık Osmanlı çınarının tecrübe birikimlerine eğilmemiz gerekmektedir. Bu geriye dönüş hareketi değil tarihi birikimlerimizden istifade etmektir. Tarihi doğru anlamaya yönelik bir faaliyettir. Osmanlı devletinde yöneten-yönetilen arasındaki ilişki bir zorunluluk değil bir sorumluluk ilişkisi şeklinde belirmiştir. Dünya coğrafyasına kısa bir göz gezdirdiğimizde acaba barış sözcüğü lügatlarda mi kaldı diye sorası geliyor insanın. Salt İslam dünyası olduğu kadar diğer pek çok toplum ve devletlerde akan kan ve dinmeyen gözyaşlarını içimiz burkularak izliyoruz. Ve bu durumda aklımıza ilk gelen yine Osmanlı oluyor. Devrinin süper gücü olduğu halde bu gücü dünya barışının sağlanmasında kullanan Osmanlı'nın geniş bir coğrafyada tesis ettiği barışın ne anlama geldiği gün geçtikçe daha iyi anlaşılmaktadır."
(ORA)

28.01.2013 13:39:04 TSI

Editör: Wan Haber